Synkkää sarjakuvahistoriaa: Gotham

Yhteistyössä TV Mix

gotham_series_promo.jpg

Oletko koskaan miettinyt, miten Bruce Waynesta tuli Batman? Tai oletko koskaan halunnut tietää enemmän Gothamin kaupungista kaivamatta kuitenkaan esille tarinan kertovia alkuperäisiä sarjakuvia? Kiinnostaako sinua kenties yksi viime televisiokauden puhutuimmista sarjoista? Lauantaina 24.10. Netflixiin tulee katsottavaksi Gotham-sarjan ensimmäinen tuotantokausi kokonaisuudessaan, ja suomalaisetkin katsojat pääsevät toteamaan sen hellyyttävän hetken, kun nuori Bruce on surun murtama ja Kissanainen on vasta nuori tyttö. Rikollisuutta, korruptiota ja juonittelua täynnä oleva Gotham tekee heti alusta asti selväksi tuhoavansa jokaisen asukkaansa, jos saa siihen tilaisuuden.

gotham_series_villains.jpg

Gotham on osa viimeiset pari vuotta jyllännyttä sarjakuva- ja supersankaribuumia, jolle loppua ei vielä todellakaan ole näkyvissä. Batman-maailman omistavalla DC Comicsilla on tällä hetkellä televisiossa ArrowThe Flash ja iZombie sekä ensi viikolla ensi-iltansa Yhdysvalloissa saava Supergirl. Lisäksi kehitteillä on ainakin saman verran uusia sarjoja osittain näihin samoihin maailmoihin liittyen, kuten on myös sen kilpailijalla Marvel Comicsilla, jonka tämänhetkisiä televisiosarjoja ovat Agents of S.H.I.E.L.D.Agent CarterPowers ja Daredevil sekä ensi kuussa Netflixillä alkava Jessica Jones. Myös elokuvateatterit ovat täynnä kaiken maailman kostajia ja ironmanejä, joten näiden aihepiirien faneilla on kyllä todelliset kissanpäivät! Yleisesti tämä sarjakuvamaailmasta ammentaminen jatkaa vallalla olevaa trendiä vanhojen hyväksi todettujen ideoiden kierrättämisestä, eli televisiosarjat varsinkin ovat enää harvoin täysin uusia alkuperäisidealtaan, sillä armottomassa viihdemaailmassa ei enää uskalleta ottaa riskejä vaan halutaan ennemminkin tuttua ja turvallista, jolla on jo valmis fanipohja.

Video: Gotham series trailer

Gotham-televisiosarjan pääosassa on teinisarja The O.C.:stä tuttu Ben McKenzie, joka esittää Gothamin poliisivoimissa aloittavaa etsivä Jim Gordonia. Hänen aisaparinaan Harvey Bullockina nähdään Donal Logue, joka on viime vuosina tehnyt pari isoa sivuosaroolia esimerkiksi sarjoissa Sons of Anarchy ja Vikings. Bullock esittelee Gordonille Gothamin alamaailman, joka ei juurikaan eroa virallisista tahoista vapaana rehottavan korruption ansiosta, ja sarjan kantavana teemana onkin se kuuluisa harmaa alue hyvän ja pahan välillä. Gothamin kaduilla katsoja tutustuu moniin myöhemmistä Batman-elokuvista tuttuihin hahmoihin, kuten itse Bruce Wayneen ja Alfrediin, sekä esimerkiksi hahmoihin Catwomanin, The Penguinin ja Poison Ivyn takana. Mukana on myös muita Gothamin poliisin työntekijöitä ja luonnollisesti myös rikollispomoja lynkkausjoukkoineen. Naiset ovat kauniita, miehet ovat komeita, ja jokaisen hihassa on muutama mustanpuhuva ässä.

tv_mix_crime_gotham.jpg

Gotham on puhtaasti rikossarja, vaikka se ei noudatakaan monien nykyisten rikossarjojen kaavaa uudesta tarinasta joka viikko. Sarjan pääosassa ovat poliisit ja rikolliset, ja näiden kahden ryhmän raja on vähintäänkin epäselvä, ja voisin hyvinkin nähdä hahmojen vetävän muutamat neuvoa-antavat hämyisen baarin tiskillä vierekkäin. Edellisessä TV Mix Crime -postauksessa käsittelin myös rikossarjagenreä omalla tavallaan uudistavaa Scorpion-sarjaa, mutta sen sarjan ollessa vahvasti moderni, on Gotham puolestaan vanhahtava sekä kuvausilmeeltään että aihepiiriltään. Vaihtoehtoiseen maailmaan sijoittuvaa tarinaa on vaikea verrata omaan maailmaamme sijoittuviin sarjoihin, mutta Gotham on prequel-sarjana jo automaattisesti hiukan vanhemman oloinen. Batman-maailman henkeä kunnioittavana siinä ei paljoa loisteta teknologialla, joten ajankohdan miettiminen on tarkoituksella tehty hankalaksi. Gotham:in vanhahtavaa henkeä tukee sen film noir -tyylinen yleisilme, joka on suurelle yleisölle tutuin kenties Sin City -elokuvista. Sarjassa on noir-henkisesti väkivaltaa, tummia mutta laimeita värejä, sekä vaikeiden valintojen eteen joutuva päähenkilö, jonka sankaristatus joutuu hyvin paljon koetukselle.

tv_mix_crime_gotham_candy.jpg

Katsoin Gotham-sarjan ensimmäisen jakson häämatkalla lentokoneessa, kun se sopivasti koneen viihdevalikoimassa oli. Pilottijakso on hyvin tehty ja täynnä tulevan kauden elementtejä, ja sarjaan on erittäin helppo jäädä koukkuun. Hahmoista minua eniten kiinnostavat ensimmäisen jakson perusteella Gordon (koska O.C.-Ryan), viattoman veikeä Selina Kyle (eli Catwoman) sekä yllättävän kyyninen Alfred (Brucen holhoaja). Minä tutustuin sarjaan kylläkin massakatsojan näkökulmasta, joka tietää tästä maailmasta perusasiat lähinnä 90-luvun Batman-elokuvien ansiosta, joten en tiedä, kuinka hyvin sarja uppoaa DC-universumin faneihin. Sarja on kuitenkin pärjännyt Fox-kanavalla kohtuullisen hyvin, vaikka sen viime kuussa debytoinut toinen tuotantokausi ei olekaan alkanut hirveän häikäisevillä katsojaluvuilla. Tämä on kuitenkin sellainen sarja, jolle toivoisin jatkoa ja pitkää ikää, sillä tässä pohjattomassa kaivossa on mahdottoman paljon hyviä tarinoita kerrottavaksi.

 

 

 

Kuvat: 1. & 2. Fox, 3. & 4. The Variety Show.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *