Uutuussarja Feud: Voiko Ryan Murphy tehdä huonoja tv-sarjoja?

Jessica Lange Susan Sarandon Feud HBO Nordic.jpg

HBO Nordicilla alkaa maanantaina 6. maaliskuuta uutuussarja Feud: Bette and Joan, joka on televisiomaailman ihmemies Ryan Murphyn viimeisin sarjaluomus. Muun muassa Glee– ja American Horror Story -televisiosarjoista tunnettu Murphy on uusimmassa teoksessaan tarttunut yhteen Hollywoodin legendaarisimmista riidoista, mutta löytävätkö menneiden aikojen julkkiksista tietämättömät nuoret aikuiset tämän sarjan pariin?

Feud-uutuus kuvaa Hollywoodin kulta-ajan suuria tähtiä Bette Davisia ja Joan Crawfordia uriensa loppupuolella, kun monen mielestä heidän pitäisi olla pimennysverhojen takana kotona mennyttä menestystään muistelemassa, mutta naisetpa tekevät yhteisen elokuvan riidastaan huolimatta. Vuonna 1962 ilmestynyttä elokuvaa Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? (eng. What Ever Happened to Baby Jane?) kuvaamassa olevia Davisia ja Crawfordia näyttelevät nykyajan legendaariset tähdet Susan Sarandon (Davis) ja Jessica Lange (Crawford).

https://www.youtube.com/embed/fktRmhqP2gc?ecver=2

Feud: Bette and Joan on limited series -mallin televisiosarja, ja tässä antologiasarjassa jokainen kausi on oma kokonaisuutensa sekä oma tarinansa. Tällä ensimmäisellä kaudella nähdään Sarandonin ja Crawfordin lisäksi muutenkin vaikuttava ryhmä näyttelijöitä, sillä sivuosissa loistavat muun muassa Alfred Molina, Stanley Tucci ja Catherine Zeta-Jones (alin kuva). Murphyn tavaramerkkiin kuuluvat luottonäyttelijät, joista Langen lisäksi mukana ovat Kathy Bates ja Sarah PaulsonFeud-sarjan koti on FX-kanavalla, joka on Foxin sisarkanava. Suurin osa Murphyn televisiosarjoista nähdään tai on nähty näillä kahdella kanavalla, ja yhteistyö on selkeästi molempia osapuolia miellyttävää.

Sarja uusittiin toiselle kaudelle aikaisemmin tällä viikolla, ja ensi vuonna ensi-iltansa saava toinen riitaisa kokonaisuus on nimeltään Feud: Charles and Diana. Nimensä mukaisesti toisella kaudella keskitytään prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan avioliittoon, joka ei alkanut tai loppunut kovin sopusointuisissa merkeissä. Aihe on herkullinen tälle sarjalle mutta myös äärimmäisen hankala, sillä kuninkaallisista kertovat sarjat ja elokuvat ovat joko The Crown -tyylistä voittokulkua tai unholaan vaipuvia häpeäpaaluja. Mielenkiinnolla odotan tietoa tulevan kauden pääosien esittäjistä!

Feud HBO Nordic Bette Davis Joan Crawford.jpg

Ryan Murphy kulkee jälleen vahvasti omaa kerronnallista tietään, eikä häneltä voi muuta odottaakaan. Murphyn uraa alusta asti leimannut vahva visuaalisuus on American Horror Story -kauhusarjassa aivan omassa luokassaan, ja aivan varmasti myös tämä ensimmäinen Feud-kausi tulee keräämään oman osansa palkintoehdokkuuksia puvustuksesta, maskeerauksesta, lavastuksesta ja tuotannon suunnittelusta. Sarandonia ja Langea kehutaan osistaan, mikä ei varmasti yllätä ketään, mutta sarja itsessään on saanut hiukan ristiriitaisen vastaanoton. Murphyllä ja hänen tyylillään kuitenkin riittää faneja, joten tähän sarjaan Murphyn voittokulku ei varmastikaan pysähdy.

Feud onnistuu ottamaan vahvasti kantaa syrjintään sekä iän että sukupuolen näkökulmasta, sillä Davis ja Crawford kohtasivat sekä tosielämässä, Baby Jane -elokuvan hahmoina että Feud-sarjassa epäilyksiä ja suoranaista nimittelyä, mikä ei todellakaan ole vierasta Sarandonille ja Crawfordillekaan. Aikuiset naiset, varsinkaan yli 50-vuotiaat, eivät saa suhteellisesti tarpeeksi rooleja elokuvissa ja sarjoissa, sillä mieshahmojen vastaparit ovat yleensä aina 20-40-vuotiaita, miehen iästä riippumatta ja puhumattakaan mieshahmoista riippumattomista rooleista. Nykyään vanhempien naisten roolit ovat helposti ihan kirjaimellisia mummorooleja, tai vaihtoehtoisesti heille tarvitsee muokata omat sarjat ja elokuvat kovin alleviivaten, kuten Feud: Bette and Joan tai Grace and Frankie.

Catherine Zeta-Jones HBO Nordic Feud.jpg

Jos Ryan Murphy ei ole nimenä tuttu, tässä on listaus miehen tunnetuista televisiosarjoista, joita hän on luonut ja luotsannut:

  • Popular (suom. Suositut) 1999-2001
  • Nip/Tuck (suom. Muodon vuoksi) 2003-2010
  • Glee 2009-2015
  • The New Normal (suom. Perhe 2.0) 2012-2013
  • American Horror Story 2011-
  • Scream Queens 2015-
  • American Crime Story 2016-.

Murphyn sarjarekisteri on aika upea, ja Feud on mainio lisäys tuohon vaikuttavaan listaan. Feud: Bette and Joan -sarjan kaikki kahdeksan jaksoa nähdään Suomessa HBO Nordicilla 6.3. alkaen, ja uudet jaksot ilmestyvät palveluun aina maanantaisin. Jos veikkaat sarjan saavan televisioalan palkintoja tuotannollisista seikoista tai roolisuorituksista, et varmasti ole väärässä!

 

 

 

 

 

Kuvat: HBO Nordic (FEUD: BETTE AND JOAN @ 2017 Fox and its realted entities. All rights reserved).

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *