Verta, tissejä ja tarinoita: GLOW – naisten showpainia!

GLOW Netflix Promo season 1.jpg

Kesän vahvin sarjasuositus tulee tässä: suoratoistopalvelu Netflixin alkuperäissarja GLOW jysäyttää kasarin ja naisten showpainin ruutuihin permisten ja upean musiikin saattelemana! Ensimmäisen tuotantokauden 10 jaksoa julkaistiin kertarysäyksellä juhannuksena, eikä tämän parempaa kesäkatsomista ole missään!

https://www.youtube.com/embed/6j2dPoMHU54?ecver=2″ style=”position:absolute;width:100%;height:100%;left:0″ width=”576″>Video: GLOW trailer (Netflix)

GLOW eli Gorgeous Ladies of Wrestling kertoo 80-luvulla tehtävästä naisten showpainitelevisio-ohjelmasta. Sekalainen joukko erilaisia naisia hakee työhön showpainijana ja näyttelijänä, eikä heille itsellekään ole pitkään aikaan selvää, mikä näiden kahden ero tai sekoitus on. Monella heistä ei kuitenkaan ole minkäänlaista vaihtoehtoa, sillä naisten roolit tuon ajan viihdeteollisuudessa olivat pieniä ja mitättömiä sekä kaikkea mahdollista syrjiviä.

Sarjan pääosassa on nuori näyttelijä Ruth, joka on turhautunut elämäänsä, uraansa, mahdollisuuksien vähyyteen, onnellisuuden olemattomuuteen, ja hän päätyy painiohjelman tekoon mukaan puhtaasta epätoivosta. Ruth yrittää epätoivoisesti pitää kiinni omista näyttelijäunelmistaan, vaikka hän kiistattomassa innossaan ja teatraalisuudessaan on usein todella epämiellyttävä. Ruthin hahmo on moniulotteinen, raaka, rohkea, surkea, innostava ja mukaanheittäytyvä, aivan kuten ne roolit, joita Ruth toivoisi olevan enemmän saatavilla naisille 1980-luvulla.

GLOW Netflix Ladies.jpg

Miesten showpaini oli jo 80-luvulla todella suosittua Yhdysvalloissa, mutta kaikki sarjan hahmoista eivät ymmärrä lajia ja sen erikoisuutta. Samalla, kun näille hahmoille selitetään tämän urheilullisen esityslajin lainalaisuuksia, oppii katsoja myös sen, että show on show’ta, vaikka sen urheilussa paistaisi. Tämä on todella toimiva tekniikka tehdä sarjan pohjana toimiva laji tutuiksi niille katsojille, jotka eivät tunne sitä lainkaan, joille Hulk Hogan on vain reality-tähti, ja joiden mielestä showpaini on turhaa raakuutta. Näin sarja voi toimia myös Amerikkojen ulkopuolella, mikä tietysti on tavoite globaalisti nykyään toimivalle Netflixille.

GLOW_106_00558R.jpg

GLOW-sarjan keskiössä on Ruthin ja Debbien ystävyys, joka joutuu koetukselle Ruthin valintojen takia. Naiset setvivät välejään sekä kehässä että sen ulkopuolella, eikä mikään tässä ole suoraviivaista, kun samalla tehdään show-ohjelmaa, jossa on oma käsikirjoituksensa, sekä eletään arkea, joka mutkistaa asioita varsinkin Debbien puolella. Ruth (Alison Brie) ja Debbie (Betty Gilpin) ovat ohjelman suola ja sokeri, ja heidän keskinäinen dynamiikkansa ajavat sarjaa eteenpäin, aivan kuten ensimmäiseen kuvattavaan ohjelmaan valmistautuminen rytmittää sarjan muita tapahtumia.

GLOW_101_01305R.jpg

Sarjan naisia paimentaa tulevan showpainiohjelman ohjaaja Sam Sylvia (Marc Maron), jolla on omat ongelmansa paikallaan junnaavan Ö-luokan kauhuelokuvauransa kanssa. Naisten tavoin Samkin vaikuttaa usein elämäänsä kyllästyneeltä, omaa tarkoitustaan etsivältä ja koko ohjelman järkevyyttä kyseenalaistavalta, mutta hänestäkin kuoriutuu erilaisia kerroksia ensimmäisen kauden kuluessa.

Sarjan sivuhahmoja eli muita naispainijoita on aivan liian monta, jotta heidät voisi kaikki tässä esitellä. Naiset palkataan esittämään showpainille ominaisia stereotyyppejä, ja sarjan tarkoitus onkin osoittaa, että nämä naiset ovat paljon enemmän kuin oletetut painijahahmonsa. Ei ole mikään ihme, että GLOW on täynnä kiinnostavia naishahmoja, jotka usein kommentoivat kunnollisten naisroolien puutetta, sillä sarjan taustalla olevat naistuottajat työskentelevät myös Orange Is the New Black -hitin parissa. Kunnolliset roolit puuttuvat naisilta edelleenkin, joten usein naisten täytyy luoda itse nämä roolit naisille.

GLOW_109_00356R.jpg

Toimiiko GLOW sarjana? Toimii, todellakin! Katsoin sarjan ensimmäisen kauden kaikki kymmenen jaksoa kesäkuun lopussa, ja suuhun jäi hyvä maku, Spotifyihin kasarisoittolistat ja takaraivoon toive lisäjaksoista. Ensimmäisena huomio kiinnittyy huikeisiin hius- ja meikkilookkeihin sekä puvustukseen, joka on välillä realistisen ankea ja välillä showmaisen räväkkä. Sarjan puolituntiset jaksot ovat helppo katsoa: yksittäisten jaksojen tarinat eivät ole liian raskassoutuisia, ja draamakomediallinen sisältö liikkuu tarpeeksi rivakasti eteenpäin. Hahmojen taustoja avataan mukavasti, mutta selkeästi jätetään tavaraa mahdollisille seuraaville kausille. Ensimmäinen kausi keskittyy ohjelman aloittamiseen, joten odotan innoissani naisten showpainiurien urkenemista tulevilla kausilla! Tahtoo lisää!

Video: GLOW featurette (Netflix)

Tiesitkö, että…

  • GLOW, joka tulee sanoista Gorgeous Ladies of Wrestling, pohjautuu oikeaan naisten painiliigaan ja sitä seuranneeseen samannimiseen televisio-ohjelmaan?
  • …ohjelman naiset tekevät suuren osan stunteistaan eli painimisestaan aivan itse?
  • …yhtä naispainijoista esittää englantilainen laulajatähti Kate Nash?
  • …sarjasta voi bongata monta oikeaa showpainilegendaa?

Jos aiot tutustua yhteen uuteen sarjaan tänä kesänä, jos lataat mökkireissulle vain yhden sarjan mukaan, jos haluat kokeilla edes jotain uutta ja erilaista, jos haluat katsoa kunnollista sarjaa, jonka pääosassa on joukko toistensa kanssa toimivia naisia, katso GLOW!!!

 

”We’re empowered, we’re the heroes!”

  

 

 

 

 

 

The Variety Show on osa Netflixin Stream Teamiä.

Kuvat: Netflix.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *