Victoria: Nuoren kuningattaren historiallista draamaa

Historiallisten draamasarjojen faneja hemmotellaan jälleen, kun Yle TV1:llä alkaa tiistaina 4. huhtikuuta brittiläinen sarja Victoria. Nimensä mukaisesti sarja kertoo Englannin kuningatar Viktoriasta, joka hallitsi laajaa kuningaskuntaansa yli 60 vuotta, ja jonka nousua valtaan nuorena ja kokemattomana epäiltiin paljon.

Yleisradio mainostaa sarjaa sanoilla "Kaikkien aikojen uraäiti!", ja aikakaudelleen äärimmäisen epätyypillinen Viktorian elämä olikin jo ihan perheellisellä ja ammatillisella tasolla. Hän nousi kuningattareksi setänsä kuoleman jälkeen vain 18-vuotiaana, ja löydettyään aviomiehen saksalaisesta serkustaan prinssi Albertista hän sai vuosien saatossa yhdeksän lasta. Raskauksien aikana ja välissä hän kuitenkin työskenteli kuningattarena, mikä olisi ollut saavutus kenelle tahansa naiselle.

Viktoria oli kuitenkin paljon muutakin kuin vain äiti. Hän oli alussa nuori hallitsija, joka joutui selviämään suojatun elämän jälkeen poliittisen ja aristokraattisen kuohunnan ristiaallokossa, ja hänen onnistui hallita ennätyksellisen pitkään, ollen tasapainottava voima nykyajan kolkutellessa saarivaltakunnan portteja.

Victoria-draamasarja seuraa Viktorian nousua kuningattareksi ja hänen elämäänsä hovissa. Aluksi hänen täytyy muodostaa omat piirinsä neuvonantajiensa ja henkilökuntansa suhteen, samalla kun koko maailma seuraa hänen suoriutumistaan. Hallitsijan tehtävän ohessa nuorelle kuningattarelle aletaan toden teolla etsiä puolisoa suvun jatkamisen takia, ja koko ajan hänen elämäänsä vaikuttavat murhayritykset, poliittiset kriisit, lähipiirin skandaalit sekä erilaiset hallinnolliset ja henkilökohtaiset ongelmat.

Vaikka kyseessä on brittiläinen pukudraama, ei Victoria-sarjan takana kuitenkaan ole perinteinen yleisradioyhtiö BBC, vaan Downton Abbey -sarjastakin tunnettu mainosrahoitteinen ITV-kanava. Tämä ero näkyy ehkä tietynlaisena räväkkyytenä ja rempseytenä, joka usein puuttuu BBC:n hillitymmistä filmatisoinneista. Sarja perustuu kuningattaren omiin päiväkirjamerkintöihin, ja nykyisen trendin mukaan näissä historiallisissa draamasarjoissa halutaan päästää katsoja suljettuihin huoneisiin ja kulissien takaisiin tunnelmiin. Tässäkin mielessä Victoria muistuttaa paljon viime vuoden lopulla alkanutta Netflixin The Crown -sarjaa tämänhetkisestä hallitsijasta Elisabet II:sta.

Sarjan pääosaa eli itse kuningatar Viktoriaa esittää Jenna Coleman, joka lähti Doctor Who -sarjan apulaisen roolista tähän kuninkaalliseen tehtävään. Vaikka Coleman on ihastuttanut nuorena ja itseään etsivänä kuningattarena, aiheutti hänen roolituksensa kohua sarjan alettua, sillä joidenkin katsojien mielestä Coleman on aivan liian kaunis näytelläkseen uskottavasti jokseenkin tavallisen näköistä Viktoriaa. Katsoin sarjan ensimmäisen jakson ennakkoon, ja ainakin minut Coleman hurmasi roolissaan! Odotan mielenkiinnolla, miten hän näyttelee omat voimansa löytävää kuningatarta, sillä jo sarjan alun perusteella voi odottaa vain hyvää.

Video: Victoria trailer (ITV)

Victoria-sarjaan on kohtuullisen turvallista hullaantua, sillä sarjan toista tuotantokautta kuvataan jo, ja se saanee ensi-iltansa Briteissä syksyllä. Toinen kausi keskittyy 1840-luvun tapahtumiin, kun Viktoria sai kuusi lasta peräjälkeen ja pyöritti samalla maailman suurinta valtakuntaa. Vaikka suurin osa hahmoista jatkaa toiselle kaudelle, tapahtuu sarjassa jonkin verran henkilömuutoksia jo ihan historiallisten seikkojen takia.

Yle TV1 esittää Victoria-sarjan kahdeksan ensimmäisen kauden jaksoa tiistai-iltaisin, ja ensi-ilta on normaalia jaksoa pidempi. Jaksot ovat luonnollisesti katsottavissa jälkikäteen myös Yle Areenassa. Uskaltaisin luvata, että toinen kausi ilmestyy Ylelle ensiesitysten jälkeen. Sarjailoa!

 

Victoria

Yle TV1 alk. ti 4.4. klo  21.30

Yle Areena

 

 

 

 

 

Kuvat: Yle/ITV.

Kommentit

Minnea
Minnean muruja

Pitääpä katsoa tämänkin, The Crown kun oli niin hyvä :)

Maria Hakkala

Kyllä tässä on paljon samaa kuin The Crown:issa, teemat ja tunnelma nuorien kuningattarien luoviessa uusisa tehtävissään. :)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.