Vuoden jännittävimmät ajat tv-sarjojen faneille!

Voisi helposti luulla, että televisiosarjojen faneille parasta ja hirveintä aikaa olisi omien suosikkisarjojen kausien ensimmäiset ja viimeiset jaksot, kun katsojia haetaan dramaattisilla juonenkäänteillä. Todellisuudessa jännittävintä ovat kuitenkin nämä toukokuun viikot, jolloin ratkaistaan normaalien lukuvuosien aikana pyörivien sarjojen kohtalot Yhdysvaltojen kansallisilla tv-kanavilla!

Aloitetaan kertaamalla muutamia käsitteitä:

May Sweeps: Vuosittainen katsojakunnan mittausajankohta, joka määrittää pitkälti jatkavat sarjat ja niihin saatavat mainostajat. Sweepsejä järjestetään myös helmikuussa, heinäkuussa ja marraskuussa, mutta suurimman huomion saa tämä toukokuinen tapaus. Käytännössä katsojalukuja mittaava Nielsen mittaa tuolloin erityisen tarkasti kuka katsoo ja mitä katsoo, ja hurjalle määrälle ihmisiä postitetaan jopa paperisia tutkimuslomakkeita asiasta. Luonnollisesti televisioyhtiöt yrittävät varmistaa, että juuri heidän ohjelmiaan katsotaan tärkeiden mittausten aikana, joten näille toukokuun ensimmäisille viikoille aikataulutetaan joko dramaattisia finaalijaksoja tai muuten vain erityisen räjähtäviä juonikuvioita.

Upfronts: Edellä mainittu toukokuun katsojalukujen mittauskausi kestää kolme viikkoa, ja näistä viimeisellä viikolla esitellään mainostajille seuraavan syksyn ja talven ohjelmistot. Samalla ohjelmistot paljastuvat luonnollisesti suurelle yleisölle, joka odottaa yleensä suuremmalla mielenkiinnolla ohjelmistosta puuttuvia sarjoja. Jos joku tällä kaudella esitetty sarja ei ole ensi syksyn ohjelmistossa, tarkoittaa se luonnollisesti sitä, että sarja lopetetaan. Nykyään televisiokanavat julkaisevat jatkavat ja lopetettavat sarjat erikseen muutama päivä ennen upfrontseja, jolloin vanha ja uusi ohjelmisto saavat molemmat paremmin huomiota. Upfrontseja varten mainostajien ja median eteen marssitetaan uusien ja jatkavien sarjojen suuria tähtiä, joten tapahtumia voi helposti seurata sosiaalisesta mediasta. Upfrontseissa esitettävät sarjat ovat saaneet tuotantotilauksen, joten ne oikeasti suurella todennäköisyydellä nähdään syksyllä ruuduissa.

Kuoliniskun viime viikolla saaneet sarjat (lihavoituna minua erityisesti kiinnostavat sarjat):

 • CSI:Cyber (viimeinen CSI-sarja, joka on kituuttanut kaksi vajaata kautta; voi, ihana James Van Der Beek!) 
 • Agent Carter (Marvel-maailman sarja, jota näytettiin midseason-sarjana; tähti Hayley Atwell on jo kiinnitetty uuteen Conviction-draamaan)
 • Nashville (kantrimusiikin maailmaan sijoittuvaa sarjaa yritetään vielä kaupata esim. Hululle tai CMT-kantrikanavalle)
 • Castle (naistähti Stana Katic ilmoitti jo aikaisemmin jättävänsä sarjan, mutta koko sarjan lopetus tuli jättisuurena yllätyksenä)
 • Faking It (MTV:n LGBT-sarja lopetettiin yllättäen kolmen kauden jälkeen)
 • Rush Hour (samannimiseen elokuvaan perustuva komedia kesti vain yhden kauden)
 • The Mysteries of Laura (Debra Messingin draamakomedia kesti kaksi kautta)
 • Recovery Road (draama päihdeongelmaisista nuorista kesti Freeformilla vain yhden puolikkaan kauden)
 • Undateable (deittailukomedia esitti kaikki kolmannen kauden jaksot livenä, mutta sekään ei auttanut)
 • Telenovela (Eva Longorian telenoveloita parodioiva sarja ei kestänyt kauaa)
 • Game of Silence (turkkilaisesta sarjasta sovellettu trilleri kesti vain yhden kauden)
 • The Muppets (uudelleen aloitettu vanha suosikki ei saanut edes toista kautta)
 • The Family (tämän kevään uutuussarja oli polittinen trilleri)
 • The Grinder (Rob Lowe -vetoisen lakikomedian luultiin selviävän toiselle kaudelle)
 • Grandfathered (John Stamosin uutuuskomedia nuoresta isoisästä ei vakuuttanut tarpeeksi)
 • Bordertown (ensimmäisen kauden komedia)
 • Cooper Barrett's Guide to Surviving Life (ensimmäisen kauden komedia)
 • Containment (CW:n limited series -sarja uhkaavasta epidemiasta ei saa jatkoa)
 • Galavant (kahden kauden satumusikaalikomedia saa jatkoa teatterilavoilla).

Jos haluat tarkistaa lempisarjasi kohtalon, tarkista TVLinen koontisivusto! Tämä koskee ABC:n, CBS:n, FOX:in, NBC:n ja CW:n sisältöä, sillä kaapelikanavat elävät eri aikatauluissa. Vielä odotellaan tietoa muutamasta sarjasta, joita yritetään kaupitella toisille kanaville tai alustoille, kuten oma suosikkini Nashville.

Upfrontseissa on marssitettu median ja mainostajien eteen sekä jatkavien sarjojen että uutuusprojektien tähtiä, ja sama meininki jatkuu koko tämän viikon. Toistaiseksi suurimman kohinan on saanut aikaiseksi Prison Break -sarjan uuden version traileri, jota oli paikalla esittelemässä vanhan sekä uuden sarjan kolme päätähteä eli Wentworth Miller, Dominic Purcell ja Sarah Wayne Callies.

 

 

 

 

Kuvat: ABC, ABC, CBS.

Kommentit

I love mondays

Mitä kautta oot katsellut nashvilleä? Mieletön sarja! 

Maria Hakkala

Nelosen Ruudusta ja Ruutu+:sta oon eniten varmaan katellut, mut uusinta kautta en oo vielä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.