Vuoden paras TV-sarja: Potter-kirjailijan moderni dekkaritarina BBC:n minisarjana C.B. Strike

C.B. Strike HBO Nordic Robin Strike.jpg

Aika vahva suositus otsikossa minulta, mutta sarja yksinkertaisesti on juuri niin hyvä!

Brittiläinen dekkarisarja C.B. Strike saadaan vihdoinkin myös Suomessa nähtäville, kun HBO Nordic julkaisi tänään minisarjan kaikki seitsemän tähän mennessä tehtyä jaksoa. Kyseessä on Harry Potter -kirjailija J.K. Rowlingin salanimellä Robert Galbraith kirjoittamien dekkareiden televisiosovitus.

Huhtikuussa 2013 julkaistiin Robert Galbraithin esikoisteos The Cuckoo’s Calling (Käen kutsu), joka sai hyviä arvosteluita. Nelisen kuukautta julkaisun jälkeen brittilehti paljasti kyseessä olevan J.K. Rowlingin salanimen. Paljastumisestaan harmistunut Rowling kertoi vapaana ja salassa kirjoittamisen olleen upeaa!

Rowling on julkaissut Galbraithina vielä kaksi teosta lisää, The Silkworm (Silkkiäistoukka) ja Career of Evil (Pahan polku), mutta viimeisimmästä kirjasta on jo kolme vuotta, ja fanit käyvät levottomiksi. Rowlingin itsensä mukaan neljäs Galbraithin romaani Lethal White julkaistaan myöhemmin tänä vuonna.

Jo kahden kirjan julkaisun jälkeen BBC ilmoitti tekevänsä kirjoista televisiosovituksen, ja kirjojen päähenkilön mukaan nimetty Strike-sarja saikin ensi-iltansa Briteissä viime elokuussa.

C.B. Strike HBO Nordic Tom Burke.jpg

Kolme jaksoa kertoivat ensimmäisen kirjan tarinan, ja seuraaville kahdelle kirjalle korvamerkittiin kaksi jaksoa kummallekin. Suomessa nämä kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin tänään kerralla, joten pieni maratoni on paikallaan vaikka heti tänä viikonloppuna!

Suomessa C.B. Strike -nimellä kulkeva sarja kertoo Cormoran Strike -nimisestä (Tom BurkeWar and Peace, The Musketeers) yksityisetsivästä, jota menestys uudella uralla välttelee. Strike toimi aiemmin sotilapoliisin tutkijana ja menetti jalkansa sodassa. Toinen pääosahahmo on Robin Ellacott (Holliday Grainger, Bonnie & Clyde, Cinderella), vuokrasihteeri, joka istuu toimeensa edeltäjiään paremmin ja pian kaivaakin itselleen paikan myös Striken tutkimuksissa.

En tiedä, miten voisin hehkuttaa tätä sarjaa tarpeeksi. Kuvaustyyli on upea, näyttelijät vakuuttavia kaikessa realistisuudessaan, juoni on Rowlingin tapaan tajunnanräjäyttävä, ja kokonaisuus yksinkertaisesti vie mukanaan.

Olen itse lukenut kaikki Strike-kirjat, ja siten minulla oli omat odotukseni televisioversion suhteen, mutta yhtään ei tarvinnut pelätä: sarja toimii omana kokonaisuutenaan, ja kirjoille on pysytty yllättävän uskollisena. Toki sarja ei pysty toteuttamaan kaikkien lukijoiden mielikuvia, mutta tajusin myös sarjaa katsoessani, että monet kuvailut kirjoissa kerrotaan eri hahmojen toimesta, joten värikynää on siinäkin.

https://youtube.com/watch?v=tM8TECB9GAk%3Fecver%3D2

Jos laatusarjat kiinnostavat, jos BBC:n tekemisen taito houkuttelee, jos olet dekkarifani (tai vaikka jos et ole!), jos pidät Rowlingista, jos pidät hyvistä televisiosarjoista… En keksi yhtään syytä, miksi kenenkään kannattaisi jättää tämä sarja katsomatta.

Paitsi tekstitykset. Jos et saa käsiisi tekstitettyä versiota, menee hyvältäkin englannin taitajalta paljon ohi aksenttien takia.

C.B. Strike on nyt katsottavissa kokonaisuudessaan HBO Nordicilla.

Jos et ole vielä käyttänyt HBO Nordicin ilmaista tutustumiskuukautta, tee se nyt! Et kadu sitä.

 

 

 

No, ei ole mainos. Ihan itse halusin kirjoittaa.

Kuvat: HBO Nordic.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *