Verta, hikeä ja t-paitoja – Silmät auki tekstiiliteollisuudelle

Vaateteollisuuden haitoista ei ole koskaan puhuttu julkisesti niin paljon kuin viime aikoina. Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa, toivon, sillä tietoisuuden levitystyötä on niin paljon, että kestää pitkään ennen kuin työ vaikuttaa kulutuskäyttäytymiseen. Yhtenä pienenä, mutta tärkeänä askeleena alkoi eilen Yle2:lla dokumenttisarja Verta, hikeä ja t-paitoja, jota kannattaa todella katsoa. Sarjassa neljä muotiin liittyvää nuorta vaikuttajaa viedään Myanmariin tutustumaan omin silmin (ja käsin) tekstiiliteollisuuden rankkaan todellisuuteen. Tiedossa on siis ainakin hikeä ja kyyneleitä (verestä en tiedä) sekä varmaan kestämättömiä ympäristöongelmia ja ihmisoikeuskysymyksiä.

1. jakson perusteella sanoisin, ettei ohjelmassa ainakaan osallistujia säästellä. Influensserit viedään paikallisessa kylässä melko matalaan asuinmajaansa, vetäen mutaisella kujalla liian suuria matkalaukkujaan, ja huonosti nukutun yön jälkeen hyväosaiset heivataan helteiselle pellolle puuvillaa poimimaan. Hyvä alku! Moni varmasti katsookin sarjaa nauttien salaa vaikka siitä, miten ”tuhansia euroja” vaatteisiin käyttävä muotibloggari Sandra Hagelstam hikoilee puuvillapellolla miettien ehkä ”satoja” t-paitojaan, joista vain yhden tekemiseen riittäisi hänen päivän aikana poimimansa kassillinen puuvillan kukkia. Osallistujien morkkaaminen on minusta kuitenkin kyynistä p**kaa. Nostan jo tässä vaiheessa hattua sekä Hagelstamille että tubettajakaksikko Joona Puhakalle ja Mansikalle sekä muotisuunnittelijaopiskelija Veikolle. En todennäköisesti pystyisi moiseen reissuun itse!

Osallistujanelikko on mielestäni myös hyvä läpileikkaus meihin kuluttajiin yleensä; tunnen jokaisen näistä kuluttajatyypeistä itsekin. Sandra on varakkaana keräilijänä ääripäätä, mutta ostaa enimmäkseen laatua, Joona on nuori halpamuodin kuluttaja, Mansikka tavallista tiedostavampi, varovainen kuluttaja ja Veikko ammattinsakin puolesta kekseliäs ja säästäväinen. Veikkaan suurimman osan suomalaisista kuuluvan Joonan kategoriaan, joskaan me keski-ikäiset emme pääsääntöisesti juokse enää kuukausittain vaihtuvien trendien perässä. Suuri osa ihmisistä taitaa myös kuulua samaan tiedostamisen kategoriaan kuin Joona, joka kysyi 1. jaksossa mm. ”siis mistä farkut on tehty, onks nekin puuvillaa?”.

Tässä piileekin tekstiiliteollisuuden kuluttajien aiheuttama ongelma: emme tiedä mitä jatkuvasti ostamme. On kuin söisimme jatkuvasti elintarvikkeita tietämättä, mitä niissä on. Monet ihmiset eivät tiedä tekstiiimateriaaleista ja niiden alkuperästä, raaka-aineista, tuotantomenetelmistä, työoloista tai logistiikasta juuri mitään. Sen vuoksi on minusta tärkeää ja kunnioitettavaa, että tämä sarja on tehty ja nämä ihmiset ovat olleet niin rohkeita, että tunnustavat tietämättömyytensä ja turhamaisuutensa koko kansan edessä. He toimivat peilinä meille kaikille, jotka olemme todennäköisesti kaikki syyllistyneet samaan.

Vain ongelman tiedostaminen ja myöntäminen voi johtaa muutokseen.

Kaikki Verta, hikeä ja t-paitoja -sarjan jaksot ovat jo katsottavissa Yle Areenassa:

https://areena.yle.fi/1-50183627

Stay sustained <3

Emmi

Muoti Ajattelin tänään Vastuullisuus
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.