Rakas palsternakka – vegaanin kalavale

Sesampaneroitu nakka.jpg

Palsternakka, tuo keittojuureksena tunnettu juurikas on mitä parhain myös aterian päätähtenä. Ajattelin tarjoilla tässä viisi eri reseptiä, kuinka nakka kuten sitä meillä kotoisasti kutsutaan – taipuu vegaanin lautaselle kalankorvikkeeksi.

Palsternakan käsittelyssä kannattaa ottaa huomioon se, että sen voimakkaat eteeriset öljyt liukenevat keitinveteen, tästä syystä se kannattaa keittää väljässä, suolatusta vedessä kypsäksi, sitten jäähdyttää, viipaloida ja käsitellä sen jälkeen haluamallasi tavalla. Ennen keittoa se kuoritaan, koska kypsän palsternakan kuoriminen on aika kova homma. Keittoaika riippuu koosta, mutta nyrkkisääntönä voisi pitää noin 10-15 minuuttia. Kannattaa kokeilla vaikka hammastikulla, että nakkaon ehmennyt ymös sisältä. Ylikypsänä siitä tulee vaikeasti käsiteltävä.

Paistetun, paneroidun palsternakan kylkeen sopii erinomaisesti perunamuussi, paistetut perunat tai vaikkapa ranskalaiset, lohkot jne.
Mausteiksi nakalle sopivat luonnollisesti suola ja mustapippuri, tilli, sinappi ja myös aasialaiset maut, kuten chili, korianteri, valkosipuli jne.
Nakka kannattaa myös paneroida, ainakin kevyesti, jotta se ei paistamisen aikana pääse kuivumaan, vaan säilyttää sekä mehevyyden, että rakenteen miellyttävänä.

Näissä ohjeissa olen muokannut perinteisiä kalaruokia palsternakasta. Uskalla rohkeasti tarttua kaupassa ensi kerralla nakkaan, ja pääset kokemaan todella herkullista ja edullista ruokaa siitä voi valmistaa.

Sesampaneroidut palsternakka fileet (kuva ylinnä)

Keitettyä ja jäähdytettyä palsternakkaa, noin puolikas per ruokailija (2-4 viipaletta)
kikherne- tai vehnäjauhoa
vettä
suolaa ja mustapippuria
sesaminsiemeniä
öljyä ja margariinia paistamiseen

Sekoita vedestä ja jauhoista löysä taikina, suhteessa 50/50, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Kaada sesaminsiemenet lautaselle ja kasta fileet ensin taikinaan, valuta vähän ja pyörittele sen jälkeen siemenissä.  Annan paneroitujen fileiden levätä hetki, jotta panerointi tarttuu kunnolla kiinni. Paista pannulla öljyn ja margariinin seoksessa keskilämmöllä, molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi parmesanmuussin kanssa.

 

 

Nakkafile.jpg

Mehukas palsternakkafile ja munatonkastike – paras kalavale

Valitse mahdollisimman suuria palsternakkoja tähän, jotta saat keittämisen jälkeen leikattua noin 3-4 mm:n paksuisia isoja fileitä.

keitettyä ja viipaloitua palsternakkaa 1-2 per ruokailija
suolaa, ja mustapippuria
gluteenitonta  korppujauhoa
öljyä ja margariinia paistamiseen

Suolaa ja pippuroi fileet ja hiero mausteet kevyesti pintaan. Sirota korppujauhoa fileille ja painele käsin vielä, jonka jälkeen ravistele ylimääräiset pois, jotta ne eivät käristy pannulla.
Lisää paistinpannulle reilusti öljyä ja margariinia ja paista fileet, ensimmäisen kääntämisen jälkeen, voit valella paistorasvalla fileen pintaa, niin saat kauniin kullanruskea kuoren siihen. Tarjoile munattoman kastikkeen, sitruunalohkon ja perunoiden kera.

Munatonkastike

2 rkl margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
 4 dl vettä
loraus kasviskermaa
noin 100g kuutioitua tofua
suolaa ja mustapippuria
tuoretta tilliä

Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot, kääntele hetki ja lisää kuuma vesi koko ajan vispaten, anna kiehua muutama minuutti, kunnes kastike sakenee. Lisää loraus kasvikermaa, tofukuutiot, mausteet ja reilusti tuoretta tilliä. Tarjoile herkullisen paistetun palsternakan kanssa.

 

 

Wishn chips.jpg

Wish’n chips

keitettyä palsternakkaa viipaloituna
vehnäjauhoja
frittitaikina:
3 dl vehnäjauhoja
3-4 dl vettä
ripaus leivinjauhetta
suolaa ja mustapippuria
paistamiseen öljyä

Valmista frittitaikina mielellänä utntia ennen, niin että vispaat jauhot ja veden sekaisin. Jätä lepäämään. Kun taikina on turvonnut, tarkista, tarvitseeko siihen lisätä vettä. Se tulee olla paksua, mutta kuitenkin sen verran juoksevaa, että se tarttuu palsternakkaviipaleiden pintaan. Lisää leivinjauhe, suola ja pippuri juuri ennen friteerausta.

Pyörittele palsternakkaviipaleet ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten taikinaan ja paista pannulla kuumassa, öljyksi rapeiksi.  Tarjoile ranskalaisten, lohkoperunoiden tms kanssa, kylkeen sopii erilaiset dipit ja majoneesit.
 

45125600_10214417217919166_5851595097702924288_o.jpg

 

Paneroidut palsternakkapihvit

Esikäsiteltyä palsternakkaa viipaleina

taikina:

vettä ja kikhernejauhoja, sitruunanmehua, suolaa ja mustapippuria
korppujauhoja
tilliä

Tee paksu taikina, mausta se ja dippaa palsternakkakiekot ensin taikinaan ja sitten suolalla ja hiennonnetulla tillillä maustettuun korppujauhoon. Paista pannulla kullankeltaisiksi.

49348635_10214866575952836_8393746133800714240_o.jpg

Viimeiseksi, muttei vähäisimmäksi, perinteiset ”silakkapihvit” palsternakasta.
Jos millään muulla, niin tällä tie käy kyllä jokaisen ruokailijan sydämeen. Aika paljon työtä, mutta jokaisen hetken arvoista. Tähän kannattaa valita mahdollisimman symmetrisiä palsternakkoja, koka pihveihin tulee aina kaksi viipaletta vastakkain. Keittämisen ja jäähdyttämisen jälkeen kannattaa ensin halkaista palsternakka, ja sitten leikata parin millimetrin pakuisia viipaleita.  Näin saat parillisen määrän, eikä hävikkiä synny. Jos joku viipale jää liian pieneksi, kasta sen taikinaan, pyörittele jauhoissa, paista ja nauti kokkailun ohessa.
Olkaa hyvät:

Zilakkapihvit”

esikäsiteltyä palsternakkaa, noin yksi per ruokalija (saat siitä 3-5 pihviä koosta riippuen)
sinappia
tuoretta tilliä
vegaanista parmesania
vettä ja vehnäjauhoja
ruisjauhoja
suolaa ja pippuria

Levitä viipaleet työlaudalle ja voitele niistä puolet sinapilla, lisää silputtua tilliä, raastettua parmesania, vähän suolaa ja pippuria, paina toinen viipale päälle.
Kun olet käsitellyt kaikki viipaleet, sekoita vedestä ja vehnäjauhosta ohut taikina, sivele sillä tekemäsi pihvit molemmin puolin, pyörittele suolalla maustetussa ruisjauhossa ja paista molemmin puolin lempeästi öljyn ja margariinin seoksessa.
Tarjoile muussin ja puolukkahillon kera.

 

 

koti ruoka-ja-juoma

Vegaaninen kotijuusto, saaristolaiszilliä ja muita herkkuja

Moni meistä, joka on tehnyt päätöksen luopua eläinperäisistä ruoka-aineista saattaa silti toisinaan kaivata tuttuja makuja.
Yksi suurimmista kompastuskivistä tämän vuoden aikana ollut suuri ikävä juustoa kohtaan.
Onneksi ruoanlaittoon löytyy paljon sekä kotimaisia, että ulkolaisia vegaanijuustoja, monille eri mauilla. Kotijuustoa sen sijaan ei valmista kukaan.
Valitettavasti reseptiäkään en suomeksi  löytänyt, joten tein oman version juoksutetusta tofusta. Soijamaidon makua paittämään käytin reilusti suolaa ja sitruunamehua.
Ihan yksinkertaista tämä ei ollut, mutta ehkä ensi kerralla onnistuu jo paremmin. Olin ostanut vegaanista juustonjuoksutetta, mutta sillä en saanut soijamaitoa leikkaamaan millään. Hassu juttu sinänsä, koska usein se juoksettuu kahvissa… lopuksi käytin sitrunaa ja suolaa ja kas kummaa, se toimi! Lisäsin jo kattilaan möys reilusti suolaa.
Muut herkut pöytään olivat vanhoja tuttuja, kesäkurpitsasta tehtyä saaristolaiszilliä, johon marinoin paistetut kesäkurpitsapalaset ensin jaloviinassa. Nam. Sitten vegaaninen tonnikalasalaatti, johon tonnikalaa esitti soijarouhe.
Vegaaninen quiche syntyi Ravintola Bella Loviisan lanseeraamasta skinggusta, jota jäi edellispäivältä yli.
Reseptit löytyvät alta, olkaa niin hyvät <3

IMG_20181204_224036.jpg

Vegaaninen kotijuusto

3 l soijamaitoa
1 1/2 sitruunan mehu
2 tl suolaa (lisää maun mukaan)

1. Kuumenna soijamaito kiehuvaksi isossa kattilassa. Vahdi koko ajan, koska se kiehahtaa nopeasti yli!
2. Lisää suola ja sitruunanmehu lempeästi hämmentäen
3. Odota, kunnes juustomassa erottuu ja nostele se esim. reikäkauhalla tiheään siivilään, joka mielellään vuorattu sideharsolla. Minulla tätä ei ollut, mutta erittäin tiheä siivilä kylläkin.
4. Maista ja mausta tarpeen mukaan lisää suolalla, jätä valumaan.
5. Siirrä kylmään tai nauti heti haaleana hyvän leivän kanssa.

Vegaaninen saaristolaiszilli
1 iso kesäkurpitsa kuutioina ja pannulla paistettuna
1/2 dl kiehautettua jaloviinaa (näin saat alkoholin pois)
4 rkl Vegiaria
1 rkl tomaattipuretta
2 dl majoa
1 dl kaurafraichea
tuoretta tilliä
suolaa ja mustapippuria, ripaus sokeria

1. Kesäkurpitsapalaset kannattaa marinoida esim. yön yli tai ainakin muutaman tunnin.
2. Sekoita kaikki ainekset, lisää mausteita maun mukaan. Nauti.

Vegaaninen tonnikalasalaatti

Keitettyä pastaa (tähän annokseen meni noin puoli pussia kuivaa)
Herne-maissi-porkkana- sekoitus
1 punasipuli hienonnettuna
vegaaninen tonnikala (ohje alla)
Majoneesia noin 2-3 dl
kurkumaa, suolaa ja mustapippuria, sekä reilusti tuoretta tilliä

Vegaaninen tonnikala eli Tonfusk
noin 2 dl soijarouhetta tai -hiutaleita
1 tl currya
1 tl savupaprikaa
pari tippaa savuaromia
1 rkl soijakastiketta
vettä
tuoretta tilliä
paistamiseen öljyä

1. Laita pannulle öljy, mausteet ja soijarouhe, anna paahtua hetken, varo polttamasta
2. lisää vettä tarpeen mukaan, aloita noin  2 dl:sta, anna kiehua noin 5-10 minuuttia hissukseen, kunnes kaikki neste on imeytynyt
3. Lisää tilli ja anna tonfuskin jäähtyä
4. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna vetäytyä ainakin utnnin verran kylmässä

Vegaaninen Quiche
1 valmis maidoton piirakkapohja
3 dl vegaanista seitankinkkua kuutioina
puolikas broccoli paloiteltuna
muutama kirsikkatomaatti
purkki soijajugurttia
vegaanista juustoraastetta

1. Esipaista pohjaa vuoassa noin 10 minuuttia. Voit painella taikinan päälle esim. foliopalasen, jotta se ei vetäydy uunissa. Tähän sopii myös kuivat herneet tms.
2. Lisää seitankinkku ja broccoli, sen jälkeen vuustoraastetta, soijajugurttia, taas juustoraastetta ja lopuksi pinnalle halkaistut tomaatit leikkuupinta ylöspäin. Joka kerroksen väliin voit lisätä myös hieman suolaa ja mustapippuria, ellei kinkku ole jo kovin maustettua.
3. Paista uunissa noi 20-30 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja soijajugurtti hyytynyt.

Toivottavasti näistä yksinkertaisista ohjeita on teille iloa. Meidän perheellä ne vetivät ihan naamat näkkärille <3

 

IMG_20181204_224028.jpg

 

koti ruoka-ja-juoma diy