Ladataan...

Moni meistä, joka on tehnyt päätöksen luopua eläinperäisistä ruoka-aineista saattaa silti toisinaan kaivata tuttuja makuja.
Yksi suurimmista kompastuskivistä tämän vuoden aikana ollut suuri ikävä juustoa kohtaan.
Onneksi ruoanlaittoon löytyy paljon sekä kotimaisia, että ulkolaisia vegaanijuustoja, monille eri mauilla. Kotijuustoa sen sijaan ei valmista kukaan.
Valitettavasti reseptiäkään en suomeksi  löytänyt, joten tein oman version juoksutetusta tofusta. Soijamaidon makua paittämään käytin reilusti suolaa ja sitruunamehua.
Ihan yksinkertaista tämä ei ollut, mutta ehkä ensi kerralla onnistuu jo paremmin. Olin ostanut vegaanista juustonjuoksutetta, mutta sillä en saanut soijamaitoa leikkaamaan millään. Hassu juttu sinänsä, koska usein se juoksettuu kahvissa... lopuksi käytin sitrunaa ja suolaa ja kas kummaa, se toimi! Lisäsin jo kattilaan möys reilusti suolaa.
Muut herkut pöytään olivat vanhoja tuttuja, kesäkurpitsasta tehtyä saaristolaiszilliä, johon marinoin paistetut kesäkurpitsapalaset ensin jaloviinassa. Nam. Sitten vegaaninen tonnikalasalaatti, johon tonnikalaa esitti soijarouhe.
Vegaaninen quiche syntyi Ravintola Bella Loviisan lanseeraamasta skinggusta, jota jäi edellispäivältä yli.
Reseptit löytyvät alta, olkaa niin hyvät <3

Vegaaninen kotijuusto

3 l soijamaitoa
1 1/2 sitruunan mehu
2 tl suolaa (lisää maun mukaan)

1. Kuumenna soijamaito kiehuvaksi isossa kattilassa. Vahdi koko ajan, koska se kiehahtaa nopeasti yli!
2. Lisää suola ja sitruunanmehu lempeästi hämmentäen
3. Odota, kunnes juustomassa erottuu ja nostele se esim. reikäkauhalla tiheään siivilään, joka mielellään vuorattu sideharsolla. Minulla tätä ei ollut, mutta erittäin tiheä siivilä kylläkin.
4. Maista ja mausta tarpeen mukaan lisää suolalla, jätä valumaan.
5. Siirrä kylmään tai nauti heti haaleana hyvän leivän kanssa.

Vegaaninen saaristolaiszilli
1 iso kesäkurpitsa kuutioina ja pannulla paistettuna
1/2 dl kiehautettua jaloviinaa (näin saat alkoholin pois)
4 rkl Vegiaria
1 rkl tomaattipuretta
2 dl majoa
1 dl kaurafraichea
tuoretta tilliä
suolaa ja mustapippuria, ripaus sokeria

1. Kesäkurpitsapalaset kannattaa marinoida esim. yön yli tai ainakin muutaman tunnin.
2. Sekoita kaikki ainekset, lisää mausteita maun mukaan. Nauti.

Vegaaninen tonnikalasalaatti

Keitettyä pastaa (tähän annokseen meni noin puoli pussia kuivaa)
Herne-maissi-porkkana- sekoitus
1 punasipuli hienonnettuna
vegaaninen tonnikala (ohje alla)
Majoneesia noin 2-3 dl
kurkumaa, suolaa ja mustapippuria, sekä reilusti tuoretta tilliä

Vegaaninen tonnikala eli Tonfusk
noin 2 dl soijarouhetta tai -hiutaleita
1 tl currya
1 tl savupaprikaa
pari tippaa savuaromia
1 rkl soijakastiketta
vettä
tuoretta tilliä
paistamiseen öljyä

1. Laita pannulle öljy, mausteet ja soijarouhe, anna paahtua hetken, varo polttamasta
2. lisää vettä tarpeen mukaan, aloita noin  2 dl:sta, anna kiehua noin 5-10 minuuttia hissukseen, kunnes kaikki neste on imeytynyt
3. Lisää tilli ja anna tonfuskin jäähtyä
4. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna vetäytyä ainakin utnnin verran kylmässä

Vegaaninen Quiche
1 valmis maidoton piirakkapohja
3 dl vegaanista seitankinkkua kuutioina
puolikas broccoli paloiteltuna
muutama kirsikkatomaatti
purkki soijajugurttia
vegaanista juustoraastetta

1. Esipaista pohjaa vuoassa noin 10 minuuttia. Voit painella taikinan päälle esim. foliopalasen, jotta se ei vetäydy uunissa. Tähän sopii myös kuivat herneet tms.
2. Lisää seitankinkku ja broccoli, sen jälkeen vuustoraastetta, soijajugurttia, taas juustoraastetta ja lopuksi pinnalle halkaistut tomaatit leikkuupinta ylöspäin. Joka kerroksen väliin voit lisätä myös hieman suolaa ja mustapippuria, ellei kinkku ole jo kovin maustettua.
3. Paista uunissa noi 20-30 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja soijajugurtti hyytynyt.

Toivottavasti näistä yksinkertaisista ohjeita on teille iloa. Meidän perheellä ne vetivät ihan naamat näkkärille <3

 

 

Ladataan...

Hyvällä suunnittelulla voi vähentää hävikkiä merkittävästi. Pyrin aina pitämään huolta siitä, että kaapissa on ainakin seuraavia raaka-aineita:
-vehnäjauhoja ja hiivaa
-tomaattimurskaa
-papuja ja maissia
-nuudelia/pastaa/riisiä
-härkisrouheseosta ja soijarouhetta
-öljyä ja mausteita

Tällä combolla ruokkii viisihenkistä perhettä päiväkausia, kunhan ideoita riittää. Muistutan taas, että kaikki ohjeet voit jakaa myös pienemmiksi, vaikka yhden hengen annoksiksi. Toisaalta kun ruoanlaittoon menee kuitenkin tietty aika, kannattaa ehkä kuitenkin tehdä vaikka tupla-annos, niin saat seuraavalle päivälle töihin eväät tai valmiin ruoan odottamaan kotona.

Eilen päädyin tekemään alkuruoaksi version italialaisesta lihapullakeitosta.  Raaka-aineiden vuoksi siitä tuli nuudeli-härkispyörykkäkeitto, jossa liemi esittää suurta pääosaa.

Pääruoaksi pizzaa, lasten suurta herkkua. Melko lähelle aitoa pizzauunissa paistettua pizzaa pääsee, kun käyttää kahta kikkaa, toinen taikinan valmitukseen käytetty aika ja vaiva + autolyysi ja toinen on riittävän kuuma uuni. Lisäksi pizzapohjaa ei kannata kaulita, vaan se venytetään käsin haluttuun muotoon ja kokoon. Tämä onnistuu parhaiten silloin, kun taikinassa on riittävä sitko.
Miätään ihan pikaruokaa pizza ei ole, koska taikinan valmistukseen kuluu aikaa 24-72 tuntia. Tällä kertaa tein hieman nopeamman version, jossa autolyysi+alkukohotus kymlässä 114 tuntia, jonka jälkeen kohotus huoneenlämmössä 8 tuntia. Ihan kelvollinen tuli, vaikka pidempi kohotus olis antanut vielä enemmän makua ja suutuntumaan pohjaan.

 

Tomaattinen nuudeli-härkispyörykkäkeitto 6:lle

-hienonnettu sipuli
-pari hienonnettua valkosipulin kynttä
-yksi raastettu pieni porkkana
- 1/2 tölkkiä tomaattimurskaa
-tomaattipuretta
-punaviiniä
-vettä
-kuivattuja yrttejä, suolaa ja mustapippuria, soijakastiketta
- 2 levyä nuudeleita
- 2 dl kuivaa härkisrouheseosta + kuumaa vettä
- puolikas raastettu sipuli
-1 raastettu valkosipulin kynsi
- 2 rklkorppujauhoa
- 2 rkl kaurakermaa
-tilkka soijakastiketta
-suolaa, mustapippuria ja kuivattua timjamia+basilikaa
-paistamiseen öljyä ja margariinia

1. Valmista ensin liemi. Kuullota sipulit ja porkkanaraaste öljyssä, lisää tomaatisose ja -murska, sekä vesi ja tilkka  punaviiniä. Anna kiehua ainakin 30 minuuttia, lisää suola ja muut mausteet.
2. Valmista härkispyörykkämassa. Liota/keitä rouhe kuumassa vedessä, lisää loput aineet ja vaivaa massaa, kunnes se tuntuu tasaiselta. Lisää tarvittaessa korppujauhoja ja/tai nestettä.
Paista pieniä pyöryköitä keskilämmöllä.
3. Lisää kiehuvaan liemeen nuudelit, maista, ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää lopuksi kuumat pyörykät ja tarjoile joko alkuruokana tai pääruokana hyvän leivän kanssa.

 

 

Kotitekoinen pizza 5 pizzaa

taikina:

-7 dl vettä
-jauhoja
- 1 tlsokeria
- 2 tlsuolaa
- pussi kuivahiivaa

1. Valmista ensin autolyysi edellisenä päivänä, sekoita vettä ja jauhoja suhteessa 50/50. Tässä tapauksessa käytin 5 dl vettä ja 5 dl jauhoja. Vispaa niitä sekaisin, kunnes saat tasaisen vellin. Laitan astiaan tiiviisti kansi päälle tai esim. kelmu ja jätä lepäämään vähintään tunniksi. Autolyysin aikana jauhon entsyymit aloittavat toimintansa ja tämä lisää gluteenin (sitkon määrä), sekä vähentää taikinan vaivaamiseen käytettyä aikaa.

2. Kun autolyysi on valmis (huomaat sen pinnalla kuplia), lisää suola ja sokeri massaan, sekä lämmintä että 1-2 dl, niin että massa tuntuu kädenlämpöiseltä. Sitten lisää kuivahiiva ja jauhoja vähän kerrallaan, koko ajan vaivaten. Tämän voit tehdä koneella, mutta mielestäni on turha tehdä tiskiä, enkä pidä kovista äänistä silloin kun kokkailen, niin itse vaivaan taikinan aika käsin. Samalla tuntee koko ajan, kuinka se muokkaantuu, taikina irtoaa kulhon reunoista, käsistä ja pikkuhiljaa sitkon lisäännyttyä, siitä kehittyy joustava, kiinteä ja kiiltävä taikinapallo. (tähän kuluu noin 400 kertaa taikinan kääntämistä).

3. Jätä taikina joko huoneenlämpöön kohoamaan muutamaksi tunniksi tai voit laittaa sen yöksi jääkaapiin ja jatkaa leipomista seuraavana päivänä.

4.Mikäli laitoit taikinan jääkaappiin, ota se muutamaan tuntia (2-3) aikaisemmin huoneenlämpöön.
Painele taikinasta ilmat pois, leikkaa se viiteen osaan ja muotoile jauhotetulla alustalla pyöreiksi pohjiksi, jotka voit täyttää makusi mukaan.

5.Paista pizzat uunin yläosassa niin kuumalla, kuin uunista lähtee. Jos löytyy kiertoilma, niin sekin vielä päälle.

Täytevaihtoehtoja
 

-tomaattimurska
-säilötyt tomaatit
-härkis
-nyhtökaura
-porkkala
-soijarouhe (paistettuna)
-paistettua kiinankaalia ja sipulia (tämä on oma lemppari)
-broccoliini
-kukkakaali
-sipuli
-tomaatti
-kirsikkatomaatti
-jalapeno
-kesäkurpitsa jne

Erilaisia veganaijuustovahtoehtoja on vaikka kuinka. Tällä hetkellä suosikkiyhdistelmä on porlammin Vegeplus raastettuna, johon sekoitan Violifen for pizzaa raastettuna noin 50/50. Edellinen on suuhun sopiva maku ja jälkimmäisestä taas tulee ihanan valuva ja venyvä. Kokeilemalla selviää, mikä maku sopii juuri sinun suuhusi.
 

Ladataan...

Kuun lähestyessä loppua, pyrin käyttämään kaikki kaapit niin tyhjäksi kuin mahdollista. Hävikkiä syntyy helposti, kun isossa perheessä kaapin perälle jää joku avattu pussi tai rasia.
Tällä kertaa käsittelyyn pääsi parin päivää aiemmin ostettu kaurajauhis, josta olin tehnyt tortillan täytteet, mutta siinä ei mielestäni toiminut kovinkaan hyvin. Ilmeisesti olisi tarvinnut pidemmän haudutusajan. Päätin siis antaa kaurakauhikselle uuden mahdollisuuden. Kauraragu =)
Tämä sitten onnistuikin ihan yli odotusten, joten tuote pääsee jatkossakin meidän pöytään. Perinteisesti se oli kuulunut tarjota pastan kera, mutta koska pastaa ei ollut, sen sijaan löytyi kaksi avattua perunapussia, päätin vetäistä ne lohkoiksi, kylkeen muutama porkkana ja se oli siinä.
Perinteinen bolognese muuttui raguksi siinä vaiheessa, kun jääkaapista löytyi alkoholittoman punaviinin jämät ja vajaa tuubi tomaattipyrettä.
Mitään varsinaista pikaruokaa tämä ei ole, mutta aktiivista kokkailua tulee ehkä 10 minuuttia, jonka lisäksi perunoiden kypsyessä noin 45 minuuttia, saa kastike muhia liedellä.

Kaurajauhisragu 5:lle

puoli pussia kaurajauhismurua

1 iso sipuli kuutioina

1 porkkana raastettuan

4 valkosipulin kynttä hienonnettuna/raastettuna

paistamiseen öljyä

3 rkl tomaattipuretta

1/2 tölkkiä tomaattimurskaa

lasi punaviiniä

vettä

suolaa ja mustapippuria

kuivattua tai tuoretta timjamia.

1. Pyörittele kaurajauhis ja kasvikset öljyssä kuumalla pannulla, lisää tomaattipure ja punaviini, sitten perään tomaattimurskaa ja vettä tarpeen mukaan. Hieman suolaa ja mustapippuria ja jätä kannen alle hautumaan ainakin 45 minuutiksi. Lisää tarvittaessa välillä vettä.

2. Maista ja mausta lopuksi tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Tarjoile pastan tai vaikkapa lohkoperunoiden kanssa.

Hyvää ruokahalua!

Pages