Rakas palsternakka – vegaanin kalavale
Palsternakka, tuo keittojuureksena tunnettu juurikas on mitä parhain myös aterian päätähtenä. Ajattelin tarjoilla tässä viisi eri reseptiä, kuinka nakka kuten sitä meillä kotoisasti kutsutaan – taipuu vegaanin lautaselle kalankorvikkeeksi.
Palsternakan käsittelyssä kannattaa ottaa huomioon se, että sen voimakkaat eteeriset öljyt liukenevat keitinveteen, tästä syystä se kannattaa keittää väljässä, suolatusta vedessä kypsäksi, sitten jäähdyttää, viipaloida ja käsitellä sen jälkeen haluamallasi tavalla. Ennen keittoa se kuoritaan, koska kypsän palsternakan kuoriminen on aika kova homma. Keittoaika riippuu koosta, mutta nyrkkisääntönä voisi pitää noin 10-15 minuuttia. Kannattaa kokeilla vaikka hammastikulla, että nakkaon ehmennyt ymös sisältä. Ylikypsänä siitä tulee vaikeasti käsiteltävä.
Paistetun, paneroidun palsternakan kylkeen sopii erinomaisesti perunamuussi, paistetut perunat tai vaikkapa ranskalaiset, lohkot jne.
Mausteiksi nakalle sopivat luonnollisesti suola ja mustapippuri, tilli, sinappi ja myös aasialaiset maut, kuten chili, korianteri, valkosipuli jne.
Nakka kannattaa myös paneroida, ainakin kevyesti, jotta se ei paistamisen aikana pääse kuivumaan, vaan säilyttää sekä mehevyyden, että rakenteen miellyttävänä.
Näissä ohjeissa olen muokannut perinteisiä kalaruokia palsternakasta. Uskalla rohkeasti tarttua kaupassa ensi kerralla nakkaan, ja pääset kokemaan todella herkullista ja edullista ruokaa siitä voi valmistaa.
Sesampaneroidut palsternakka fileet (kuva ylinnä)
Keitettyä ja jäähdytettyä palsternakkaa, noin puolikas per ruokailija (2-4 viipaletta)
kikherne- tai vehnäjauhoa
vettä
suolaa ja mustapippuria
sesaminsiemeniä
öljyä ja margariinia paistamiseen
Sekoita vedestä ja jauhoista löysä taikina, suhteessa 50/50, lisää suolaa ja pippuria maun mukaan. Kaada sesaminsiemenet lautaselle ja kasta fileet ensin taikinaan, valuta vähän ja pyörittele sen jälkeen siemenissä. Annan paneroitujen fileiden levätä hetki, jotta panerointi tarttuu kunnolla kiinni. Paista pannulla öljyn ja margariinin seoksessa keskilämmöllä, molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi parmesanmuussin kanssa.
Mehukas palsternakkafile ja munatonkastike – paras kalavale
Valitse mahdollisimman suuria palsternakkoja tähän, jotta saat keittämisen jälkeen leikattua noin 3-4 mm:n paksuisia isoja fileitä.
keitettyä ja viipaloitua palsternakkaa 1-2 per ruokailija
suolaa, ja mustapippuria
gluteenitonta korppujauhoa
öljyä ja margariinia paistamiseen
Suolaa ja pippuroi fileet ja hiero mausteet kevyesti pintaan. Sirota korppujauhoa fileille ja painele käsin vielä, jonka jälkeen ravistele ylimääräiset pois, jotta ne eivät käristy pannulla.
Lisää paistinpannulle reilusti öljyä ja margariinia ja paista fileet, ensimmäisen kääntämisen jälkeen, voit valella paistorasvalla fileen pintaa, niin saat kauniin kullanruskea kuoren siihen. Tarjoile munattoman kastikkeen, sitruunalohkon ja perunoiden kera.
Munatonkastike
2 rkl margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
loraus kasviskermaa
noin 100g kuutioitua tofua
suolaa ja mustapippuria
tuoretta tilliä
Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot, kääntele hetki ja lisää kuuma vesi koko ajan vispaten, anna kiehua muutama minuutti, kunnes kastike sakenee. Lisää loraus kasvikermaa, tofukuutiot, mausteet ja reilusti tuoretta tilliä. Tarjoile herkullisen paistetun palsternakan kanssa.
Wish’n chips
keitettyä palsternakkaa viipaloituna
vehnäjauhoja
frittitaikina:
3 dl vehnäjauhoja
3-4 dl vettä
ripaus leivinjauhetta
suolaa ja mustapippuria
paistamiseen öljyä
Valmista frittitaikina mielellänä utntia ennen, niin että vispaat jauhot ja veden sekaisin. Jätä lepäämään. Kun taikina on turvonnut, tarkista, tarvitseeko siihen lisätä vettä. Se tulee olla paksua, mutta kuitenkin sen verran juoksevaa, että se tarttuu palsternakkaviipaleiden pintaan. Lisää leivinjauhe, suola ja pippuri juuri ennen friteerausta.
Pyörittele palsternakkaviipaleet ensin vehnäjauhoissa, kasta sitten taikinaan ja paista pannulla kuumassa, öljyksi rapeiksi. Tarjoile ranskalaisten, lohkoperunoiden tms kanssa, kylkeen sopii erilaiset dipit ja majoneesit.
Paneroidut palsternakkapihvit
Esikäsiteltyä palsternakkaa viipaleina
taikina:
vettä ja kikhernejauhoja, sitruunanmehua, suolaa ja mustapippuria
korppujauhoja
tilliä
Tee paksu taikina, mausta se ja dippaa palsternakkakiekot ensin taikinaan ja sitten suolalla ja hiennonnetulla tillillä maustettuun korppujauhoon. Paista pannulla kullankeltaisiksi.
Viimeiseksi, muttei vähäisimmäksi, perinteiset ”silakkapihvit” palsternakasta.
Jos millään muulla, niin tällä tie käy kyllä jokaisen ruokailijan sydämeen. Aika paljon työtä, mutta jokaisen hetken arvoista. Tähän kannattaa valita mahdollisimman symmetrisiä palsternakkoja, koka pihveihin tulee aina kaksi viipaletta vastakkain. Keittämisen ja jäähdyttämisen jälkeen kannattaa ensin halkaista palsternakka, ja sitten leikata parin millimetrin pakuisia viipaleita. Näin saat parillisen määrän, eikä hävikkiä synny. Jos joku viipale jää liian pieneksi, kasta sen taikinaan, pyörittele jauhoissa, paista ja nauti kokkailun ohessa.
Olkaa hyvät:
Zilakkapihvit”
esikäsiteltyä palsternakkaa, noin yksi per ruokalija (saat siitä 3-5 pihviä koosta riippuen)
sinappia
tuoretta tilliä
vegaanista parmesania
vettä ja vehnäjauhoja
ruisjauhoja
suolaa ja pippuria
Levitä viipaleet työlaudalle ja voitele niistä puolet sinapilla, lisää silputtua tilliä, raastettua parmesania, vähän suolaa ja pippuria, paina toinen viipale päälle.
Kun olet käsitellyt kaikki viipaleet, sekoita vedestä ja vehnäjauhosta ohut taikina, sivele sillä tekemäsi pihvit molemmin puolin, pyörittele suolalla maustetussa ruisjauhossa ja paista molemmin puolin lempeästi öljyn ja margariinin seoksessa.
Tarjoile muussin ja puolukkahillon kera.