Vegaaninen kotijuusto, saaristolaiszilliä ja muita herkkuja
Moni meistä, joka on tehnyt päätöksen luopua eläinperäisistä ruoka-aineista saattaa silti toisinaan kaivata tuttuja makuja.
Yksi suurimmista kompastuskivistä tämän vuoden aikana ollut suuri ikävä juustoa kohtaan.
Onneksi ruoanlaittoon löytyy paljon sekä kotimaisia, että ulkolaisia vegaanijuustoja, monille eri mauilla. Kotijuustoa sen sijaan ei valmista kukaan.
Valitettavasti reseptiäkään en suomeksi löytänyt, joten tein oman version juoksutetusta tofusta. Soijamaidon makua paittämään käytin reilusti suolaa ja sitruunamehua.
Ihan yksinkertaista tämä ei ollut, mutta ehkä ensi kerralla onnistuu jo paremmin. Olin ostanut vegaanista juustonjuoksutetta, mutta sillä en saanut soijamaitoa leikkaamaan millään. Hassu juttu sinänsä, koska usein se juoksettuu kahvissa… lopuksi käytin sitrunaa ja suolaa ja kas kummaa, se toimi! Lisäsin jo kattilaan möys reilusti suolaa.
Muut herkut pöytään olivat vanhoja tuttuja, kesäkurpitsasta tehtyä saaristolaiszilliä, johon marinoin paistetut kesäkurpitsapalaset ensin jaloviinassa. Nam. Sitten vegaaninen tonnikalasalaatti, johon tonnikalaa esitti soijarouhe.
Vegaaninen quiche syntyi Ravintola Bella Loviisan lanseeraamasta skinggusta, jota jäi edellispäivältä yli.
Reseptit löytyvät alta, olkaa niin hyvät <3
Vegaaninen kotijuusto
3 l soijamaitoa
1 1/2 sitruunan mehu
2 tl suolaa (lisää maun mukaan)
1. Kuumenna soijamaito kiehuvaksi isossa kattilassa. Vahdi koko ajan, koska se kiehahtaa nopeasti yli!
2. Lisää suola ja sitruunanmehu lempeästi hämmentäen
3. Odota, kunnes juustomassa erottuu ja nostele se esim. reikäkauhalla tiheään siivilään, joka mielellään vuorattu sideharsolla. Minulla tätä ei ollut, mutta erittäin tiheä siivilä kylläkin.
4. Maista ja mausta tarpeen mukaan lisää suolalla, jätä valumaan.
5. Siirrä kylmään tai nauti heti haaleana hyvän leivän kanssa.
Vegaaninen saaristolaiszilli
1 iso kesäkurpitsa kuutioina ja pannulla paistettuna
1/2 dl kiehautettua jaloviinaa (näin saat alkoholin pois)
4 rkl Vegiaria
1 rkl tomaattipuretta
2 dl majoa
1 dl kaurafraichea
tuoretta tilliä
suolaa ja mustapippuria, ripaus sokeria
1. Kesäkurpitsapalaset kannattaa marinoida esim. yön yli tai ainakin muutaman tunnin.
2. Sekoita kaikki ainekset, lisää mausteita maun mukaan. Nauti.
Vegaaninen tonnikalasalaatti
Keitettyä pastaa (tähän annokseen meni noin puoli pussia kuivaa)
Herne-maissi-porkkana- sekoitus
1 punasipuli hienonnettuna
vegaaninen tonnikala (ohje alla)
Majoneesia noin 2-3 dl
kurkumaa, suolaa ja mustapippuria, sekä reilusti tuoretta tilliä
Vegaaninen tonnikala eli Tonfusk
noin 2 dl soijarouhetta tai -hiutaleita
1 tl currya
1 tl savupaprikaa
pari tippaa savuaromia
1 rkl soijakastiketta
vettä
tuoretta tilliä
paistamiseen öljyä
1. Laita pannulle öljy, mausteet ja soijarouhe, anna paahtua hetken, varo polttamasta
2. lisää vettä tarpeen mukaan, aloita noin 2 dl:sta, anna kiehua noin 5-10 minuuttia hissukseen, kunnes kaikki neste on imeytynyt
3. Lisää tilli ja anna tonfuskin jäähtyä
4. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja anna vetäytyä ainakin utnnin verran kylmässä
Vegaaninen Quiche
1 valmis maidoton piirakkapohja
3 dl vegaanista seitankinkkua kuutioina
puolikas broccoli paloiteltuna
muutama kirsikkatomaatti
purkki soijajugurttia
vegaanista juustoraastetta
1. Esipaista pohjaa vuoassa noin 10 minuuttia. Voit painella taikinan päälle esim. foliopalasen, jotta se ei vetäydy uunissa. Tähän sopii myös kuivat herneet tms.
2. Lisää seitankinkku ja broccoli, sen jälkeen vuustoraastetta, soijajugurttia, taas juustoraastetta ja lopuksi pinnalle halkaistut tomaatit leikkuupinta ylöspäin. Joka kerroksen väliin voit lisätä myös hieman suolaa ja mustapippuria, ellei kinkku ole jo kovin maustettua.
3. Paista uunissa noi 20-30 minuuttia, kunnes juusto on sulanut ja soijajugurtti hyytynyt.
Toivottavasti näistä yksinkertaisista ohjeita on teille iloa. Meidän perheellä ne vetivät ihan naamat näkkärille <3