Juhlaa arjen keskelle – Härkispihvit, portviinikastiketta ja valkosipuliperunat

Tervetuloa Minnan keittiöön – vegaanista ruokaonnea -blogiin!

Olen aiemmin blogannut toisella pohjalla jo vuodesta 2012. Nyt kuitenkin valittuamme vegaanisen ruokavalion, päätin aloittaa kokonaan uuden blogin.
Suuri rakkauteni kotiruokaa ja kotona valmistettua ruokaa kohtaan tulee näkymään tulevissa bloggauksissa. Samalla erilaisia pohdintoja liittyen ruoan terveellisyyteen, sen valmistamiseen, reseptiikkaan yms. saattaa toisinaan esiintyä.
Pyrin pitämään raaka-aineet varsin yksinkertaisina, sekä minimoimaan hävikkiä. Tästä syystä samoja raaka-aineita esiintyy useissa bloggauksisa peräkkäin. Reseptit pyrin pitämään myös helppoina, tosin niiden sujuva toteutus saattaa edellyttää perustaitoja ruoanlaiton suhteen. Mikäli jotain oleellisia tietoja jää uupumaan, ethän epäröi kysyä lisää tietoa.

Ruonalaiton pitäisi olla ennenkaikkea hauskaa, joten turhaa nipottamista ja pilkun viilausta kannattaa välttää myös reseptiä seuratessa. Koko ruoanvalmistuksen ajan kannattaa maistella, haistella ja pyrkiä sellaiseen lopputulokseen, joka miellyttää omaa suuta ja sielua. Kerran mahdollisesti pieleen mennyt kokkaus ei tuomitse ketään huonoksi kokiksi. Ammattilaisetkin joskus mokaavat. Joten avoimin mielin ja täynnä intoa suosittelen testailemaan ja nauttimaan hyvästä kotiruoasta.

Eilinen illallinen oli käytännössä koko perheen lempiruokaa kaikkinensa. Aikaa tämän valmistamiseen kului tunnin verran ja siitä ajasta passiivista ruoanlaittoa oli reilut puoli tuntia kastikkeen liemen ja perunoiden kypsymisen ajan. Kaikki ohjeet ovat noin kuudelle hengelle, ellei toisin mainita.

Alla siis ensimmäiset reseptit, olkaa hyvät <3

IMG_20181122_213418.jpg

Valkosipuliperunat
2 kg perunoita kuorineen, kuutioituna
1 iso sipuli
3 valkosipulin kynttä
n 6 dl kasvismaitoa (tässä käytin soijajuomaa)
2 dl kaurakermaa

paistamiseen margariinia ja kasviöljyä

suolaa ja mustapippuria

1. Huuhtele ja valuta kuutioidut perunat.

2. Kuumenna rasva pannulla tai kasarissa, lisää perunat, sipuli ja valkosipulit. Kuullota hetki, kunnes sipulit saavat väriä, lisää kasvimaito ja jätä kannen alle kiehumaan hissukseen noin 20 minuutiksi.
3. Lisää kaurakerma, mustapippuria ja suolaa ja siirrä uuniin gratinoitumaan (huom. ilman kantta) 200 asteeseen noin 15-20 minuuttia.

Portviinikastike

1 pieni sipuli

1 pieni porkkana

1-2 valkosipulin kynttä

1 rkl rasvaa

2 rkl sokeria

2,5 dl portviiniä

1 rkl soijakastiketta

5 mustapippuria

0,5 l vettä

(vettä ja vehnäjauhoa suurustamiseen)

suolaa

50 g margariinia

1. Pilko sipuli ja porkkana, lisää ne kattilaan ja anna kuullottua hetki rasvassa, lisää sokeri ja pyörittele vielä tovi. Kaada portviini ja anna sen kiehahtaa. Lisää lopuksi pippurit, vesi ja soijakastike. Anna kiehua puolisen tuntia kasaan miedolla lämmöllä. Lisää tarvittaessa vettä.

2. Siivilöi liemi ja siirrä se takaisin kattilaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Halutessasi voit suurustaa kastiketta vesi-vehnäjauhosuuruksella. Tässä tapauksessa käytin noin 2 rkl vettä ja 1 tl jauhoja, jotka vispataan kiehuvaan kastikkeeseen. Anna porista muutama minuutti ja lisää margariini. Jos haluat jättää suurusteen pois, lisää viileä marganiini kastikkeeseen vispaten ja tarjoile esim. grillattujen kasvisten tai tässä tapauksessa härkispihvin kanssa.

Härkispihvit

3,5 dl kuivaa härkisrouheseosta

3,5 dl kiehuvaa vettä

kourallinen kuivattua paahdettua sipulia

2 viipaletta vaaleaa leipää

1,5 dl kasvismaitoa/kermaa

suolaa, mustapippuria, soijakastiketta ja savupaprikaa

1. Mittaa härkisrouhe ja vesi kattilaan. Anna seoksen turvota tai mikäli rouheen ohjeessa kehoitetaan hetki keittämään sitä, toimi ohjeen mukaan. Tarkoituksena on saada aikaan paksu puuro.

2. Lisää kattilaan sipuli, pari vaaleaa leiväviipaletta revittynä (tähän sopii loistavasti edellispäivän leipä) ja kasvismaito. Anna turvota hetki. Lisää loput mausteet. Jätä vartiksi lepäämään.

3. Kun perunat ja kastike ovat valmiita, muotoile massasta 6 pihviä joko kostutetuin käsin tai kumihanska kädessä (näin massa ei tartu käsiin). Paista rasvassa keskilämmöllä molemmin puolin muutama minuutti, kunnes saat pihveihin kauniin paistopinnan. Näitä ei kannata käännellä moneen kertaan, jotta ne pysyvät siististi kasassa. Tuote on muuten kypsää, eli paistoaika on tosiaan vain muutama minuutti per puoli.

Asettele kauniisti tarjolle ja nauti <3

 

Ihania kokkailuhetkiä !

Minna

 

 

 

Koti Ruoka ja juoma