Aaltoja – kudottu vauvanpeitto vol. 1

Tämä peitto on ensimmäinen peitto, jonka olen koskaan kutonut. Peittoon sopivaa mallia etsin jonkin aikaa ja päätin kokeilla aaltokuviota, jolla tein aiemmin pipon itselleni. Piposta tuli ihan kivannäköinen ja ajattelin, että malli voisi toimia myös peitossa. Tekemäni mallitilkun pohjalta lanka ja kuvio näytti toimivan, joten ei muutakuin puikot heilumaan. Ihan helpolla en kuitenkaan heti päässyt vaan jonkin verran oli alkuhankaluuksia. 

Tiedot

  • Ohje: DROPS 117-36, aaltokuvio M.3.  Ohjeen mallissa on 13 silmukan mallikerta, mutta lisäsin yhden oikean silmukan ennen kuvion alkua ja yhden oikean silmukan kuvion loppuun eli yhteensä 15 silmukkaa.
  • Malli sopii kutojalle, joka tykkää tehdä kuvioita tai harjoitella niiden tekemistä.
  • Lanka: BC Garn Selba, 50 % organic cotton ja 50 % organic wool, väri luonnonvalkoinen, 50 g = 155m
  • Langan menekki: n. 5,5 kerää
  • Valmiin peiton koko: n. 90 x 70
  • Puikot: pyöröpuikot, koko 3,5, kaapeli 80 -100 cm.
  • Silmukoiden määrä: 187
  • Työaika: n. 31,5 h (sisältää myös työn purkamista).

Ohje

Peiton kutominen on hyvä aloittaa löyhästi, ettei reunasta tule liian tiukka.

Luo puikoille 187 silmukkaa ja kudo ainaoikeaa 39 kerrosta (n. 9 cm). Aloita sitten työn oikealla puolella aaltokuvion kutominen: kudo työn reunassa 26 silmukkaa ainaoikeaa, sitten keskimmäisellä 135 silmukalla aaltokuviota ohjeen mukaan (9 aaltokuviota peräkkäin),  sitten 26 silmukkaa ainaoikeaa. Käännä työ. Kudo 26 silmukkaa ainaoikeaa, 135 silmukkaa nurjaa, 26 silmukkaa ainaoikeaa. Käännä työ. Jatka näitä kahta kerrosta aaltokuvion mukaan. Kudo niin monta aaltokuviota päällekkäin kunnes olet kutonut halutun korkeuden (esim. 59-60 cm).

Tee lopuksi ainaoikeaa kaikilla silmukoilla 39 kerrosta (n. 9 cm). Päättele työ. Prässää peitto kevyesti ohuen liinan avulla.

 

IMG_4782.JPG

Peiton reunoissa on 26 silmukkaa ainaoikeaa ja keskellä 135 silmukkaa (aaltokuvio, 9 aaltoa peräkkäin).

 
Kokemuksia rikkaampana

Elämäni ensimmäistä kertaa tein mallitilkun, mutta se ei näköjään takaa, että kaikki menee putkeen. Vaikka minulla oli kokemusta tämän aalto -kuvion kutomisesta, lähti peiton alku jostain syystä väärille urille. Aalto -mallin aloittaminen olikin astetta vaikeampaa kuin olin kuvitellut. Kuvio lähti kasvamaan ensimmäisen aaltokuvion kohdalla, joten jouduin purkamaan monta kerrosta. Ilmeisesti tein liikaa langankiertoja, joka aiheutti kuvion laajentumisen. 

Purkamisesta huolimatta peittoa oli mukava kutoa ja se valmistui aika nopeasti. Aaltokuvio rytmitti kivasti työn etenemistä. Lanka tuntui pehmeältä ja teki peitosta ihanan joustavan. Tarkoituksena oli, että peiton koko olisi ollut 60 x 80, mutta siitä tulikin hieman suurempi. Laskin aloitussilmukat virheellisesti, joka vaikutti myös siihen, että aaltokuvio muodostuikin vaakaan eikä pystyyn kuten olin ajatellut. Lisäsin tuohon alkuperäiseen ohjeeseen kuvion eteen ja jälkeen yhden silmukan. Jälkikäteen mietittynä lisäsilmukoita ei välttämättä olisi tarvinnut, vaan kuviota olisi voinut kutoa suoraan. Ajatukseni lisäsilmukoiden lisäämisessä oli se, että kuvio rytmittyisi paremmin ja olisi siten helpompi kutoa. Jos olisin jättänyt välisilmukat pois olisi peitosta tullut n. 20 silmukkaa kapeampi, jolloin ajattelemani aaltokuvio olisi tullut pystyyn. Lopputulokseen olen kuitenkin tyytyväinen ja peitosta tuli kivannäköinen.

Myöhemmin olen kuullut, että peittoa on käytetty ahkerasti ja se on suojannut vauvelia keväisiltä tuulilta. Omasta ennakkoluulostani huolimatta, lanka on kestänyt hyvin käyttöä ja pesua. Peittoon ei ole ilmaantunut nyppyjä vuoden käytön jälkeen. Peitto on pesty käsin.

 

IMG_4745_2.jpg

Lopullisen peiton koko oli 90 x 70. Peitosta tuli ihanan pehmeä ja joustava.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *