Draamaa – kudottu vauvanpeitto vol. 3

Helpomman peitto-projektin jälkeen kaipasin enemmän haastetta, joten päätin etsiä tällä kertaa vaikeamman mallin. Kahlasin läpi hyllyssäni pölyyntyneitä käsityölehtiä ja ihastuin valtavasti tähän pitsiseen kuvioon. Helppoa tämän peiton aloittamisessa oli se, ettei esimerkiksi aloitussilmukoita tarvinnut laskea – työ aloitettiin kutomaan keskeltä peittoa, kahdeksalla silmukalla.

Ennen työn aloitusta,  pohdin vielä vaihtaisinko tähän työhön uuden langan. Edellisissä peitoissa olin käyttänyt puuvilla-villalankaa ja jäin miettimään, miten hyvin peitto tulee kestämään ja miten helppoa sen peseminen on. Vauvaperheen arki täyttyy monista pienistä askareista ja arki voi olla välillä rankkaakin, joten en haluaisi lisätä kuormaa entisestään sillä, että peiton peseminen on hankalaa tai kovin työlästä.

Surffailin aikani eri verkkokaupoissa ja löysin Dropsin Muskat merseroidun puuvillalangan. Tuoteselosteen mukaan lanka kestää kulutusta ja pitää muotonsa. Lisäksi sen voi pestä koneessa villa- ja/tai hienopesulla, 40 asteessa. Tärkein kriteeri oli oikeastaan se, että lanka on Oeko-Tex sertifioitu, joten se ei sisällä vauvalle haitallisia tai vaarallisia aineita. Päädyin siis kokeilemaan näiden tietojen pohjalta uutta lankaa.

Tiedot

  • Ohje: Kotiliesi Käsityölehti 6/2015, 36 Vauvan pitsipeitto
  • Malli sopii kokeneemmalle kutojalle
  • Lanka: Drops Muskat, 100 % puuvilla, 50 g = n. 100 m,
  • Väri: luonnonvalkoinen
  • Langan menekki: n. 6,5 kerää
  • Valmiin peiton koko: n. 72 x 72
  • Puikot: koko 3,5 x 5 kpl,  kahdet pyöröpuikot koko 3,5; kaapelin pituus n. 40 cm ja toinen 80-100 cm
  • Aloitussilmukat: 8
  • Lopullisten silmukoiden määrä: 472
  • Työaika: n. 28 h

 

IMG_2414.JPG

Työn edetessä silmukat lisääntyvät, joten työssä tarvitaan kahden kokoista pyöröpuikkoa. Kuvassa pyöröpuikon kaapelin pituus n. 40 cm.

 

Kokemuksia

Näin ensi alkuun täytyy todeta, että jos edellisen peiton kutominen oli helppoa, niin tämän tekeminen oli vaikeaa. Työssä oli vaikeinta kuvion tulkinta – en osannut lukea ohjetta oikein enkä tulkita mallikuvioita oikein. Luimme moneen kertaan ohjetta yhdessä ystäväni kanssa ja järkeilimme, miten peittoa pitää kutoa, että muodostuu oikeanlainen pitsikuvio. Yhteisen pohdintamme jälkeen pääsin sitten hyvin vauhtiin ja tärkeintä oli seurata ohjetta tarkasti. Usein mietin, miksi ohjeet on kirjoitettu vaikeasti ja siten vaikea ymmärtää. Miksei niitä voisi kirjoittaa selkeämmin ja helpommin, jotta aloitteleva kutojakin ymmärtäisi ohjeen?

Peiton aloittamiseen liittyi myös toisenlaisia haasteita, mutta oli se myös osaltaan helppoa. Helpointa oli se, ettei valittua lankaa tarvinnut erikseen sovittaa malliin eikä aloitussilmukoita tarvinnut laskea. Haasteellista puolestaan oli se, että puikkoja ja lankaa joutui pitämään tiukasti käsissä, etteivät vähäiset silmukat putoaisi puikoilta pois. Tämä puolestaan väsytti käsiä valtavasti etenkin peukalon lihas, opponens pollicis, oli kovilla. Työ onneksi eteni suhteellisen nopeasti ja silmukat lisääntyivät vauhdilla, joten peukalon lihaksetkin saivat rennomman tilan.

Peiton pitsikuvio muodostui neljästä osiosta. Ensimmäisen osan tekemiseen meni 1,5 tuntia aikaa. Tämän jälkeen siirsin työn pyöröpuikoille (kaapelin pituus n. 40 cm), koska työssä alkoi olemaan silmukoita jo enemmän. Toisen osion puolen välin jälkeen vaihdoin jälleen pyöröpuikkoihin, joiden kaapelin pituus oli 100 cm. 

Työ eteni suhteellisen vauhdikkaasti kierros kerrallaan, mutta usko pois kutomisessakin voi olla dramaa kerrakseen. Kutomis-vauhti taisi olla liian vauhdikasta, koska yhtäkkiä puikko katkesi. Kyllä vain niin tosiaan pääsi käymään! Olen käyttänyt pitkään koivusta valmistettuja puikkoja ja koskaan aiemmin ei ole näin tapahtunut. Onneksi sain pelastettua silmukat virkkuukoukulla takaisin puikoille eikä suurta vahinkoa päässyt syntymään. Kävin myös lankakaupassa puikkoa näyttämässä ja ihmettelivät myös siellä tapahtunutta. Sain kaupasta uuden puikon tilalle, mikä oli hieno juttu.

 

IMG_2472.JPG

Draamaa kerrakseen – Puikko katkesi kesken kutomisen! 

 

Jälkikäteen mietittynä tämän peiton kutomisessa auttoi se, että olin jo aiemmin tehnyt Aaltopeiton. Pitsikuvion tekemisessä oli samoja elementtejä kuin Aaltopeitossa. Vaikka ohjetta piti seurata tarkasti eikä samalla voinut tehdä muuta, ohjasi peittoon muodostuva kuvio työtä ja peiton eteneminen oli sujuvaa. Tarkuutta vaativa työ palkitiin kauniilla pitsikuviolla.

Tämä projekti oli oikein kiva ja opettavainen muutamista hankaluuksista sekä puikon katkeamisesta huolimatta. Olin oikeastaan yllättynyt siitä, miten nopeasti peitto valmistui. Uusi lanka tuntui todella napakalta ja miellyttävältä kutoa. Valmis peitto sai myös kauniin kiillon. Lanka osoittautui siis erittäin hyväksi valinnaksi. Loppuvuodesta syntynyt vauveli sai kauniin peiton talveksi. Peitto on kestänyt käytössä hyvin.

 

img_5918_dramaa_2.jpg

Tarkka ohjeiden seuraaminen palkittiin kauniilla pitsikuviolla.

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *