Helppoutta – kudottu vauvanpeitto vol. 2

Ensimmäisen peitto oli aika haasteellinen, joten ajattelin tällä kertaa tehdä hieman helpomman peiton. Kahlasin läpi useita lehtiä kunnes törmäsin tähän ihanaan malliin. Peiton kuvio muodostuu pysty- ja vaakaraidoista. Muokkasin lehden ohjetta lankaan sopivaksi.

Tiedot

  • Ohje: MODA 10/2013, Lapsen peitto malli 32
  • Malli sopii aloittelijalle
  • Lanka: BC Garn Selba, 50 % organic cotton ja 50 % organic wool, väri ruskea, 50 g = 155 m
  • Langan menekki: n. 5,5 kerää
  • Valmiin peiton koko: n. 90 x 90
  • Puikot: pyöröpuikot koko 3,5, kaapeli 80 -100 cm
  • Silmukoiden määrä: 180
  • Työaika: n. 30 h

Ohje

Luo  puikolle 180 silmukkaa. Kudo ainaoikeaa 20 krs (n. 5 cm). Kun reunus on sopivan mittainen, aloita kuvion tekeminen työn oikealta puolelta: Kudo aina työn alussa 10 silmukkaa ainaoikeaa, keskimmäisellä 160 silmukalla kuvion mukaan ja työn lopussa  aina 10 silmukkaa ainaoikeaa.

Kuvio 1, pystyraita:

Kun olet kutonut 10 s ainaoikeaa, aloita pystyraidan kutominen. Kudo 20 silmukkaa oikein, sitten 2n, 2o, 2n, 2o, 2n. Tämän jälkeen 100 silmukkaa oikein, sitten vielä 2n, 2o, 2n, 2o, 2n sekä 20 silmukkaa oikein. Ja lopuksi 10 silmukkaa ainaoikeaa reunaksi. Käännä työ. Nurjalla puolella kudo taas molempiin reunoihin 10 s ainaoikeaa molemmissa päissä, ja muutoin kudo nurjat silmukat nurin, oikeat oikein. Jatka näitä kahta kerrosta kunnes työn korkeus on 15 cm. Aloita tämän jälkeen vaakaraita.

Kuvio 2, vaakaraita: 

2.1 Kudo 10 s ainaoikeaa. Tämän jälkeen 22 silmukkaa nurin,  sitten 2o, 2n, 2o, sitten 104 silmukkaa nurin, jonka jälkeen vielä 2o, 2n, 2o sekä 22 silmukkaa nurin. Lopuksi vielä 10 s ainaoikeaa. Käännä työ. Nurjalla puolella kudo taas molempiin reunoihin 10 s ainaoikeaa molemmissa päissä, ja muutoin kudo nurjat silmukat nurin, oikeat oikein. Kudon näitä kahta kerrosta kunnes työn oikealla puolella vaakaraidassa on 3 kerrosta nurjaa.

2.2 Tämän jälkeen, kun olet kutonut 10 s ainaoikeaa kudo nyt 20 silmukkaa oikein,  sitten 2n, 2o, 2n, 2o, 2n, jonka jälkeen 100 silmukkaa oikein, sitten taas 2n, 2o, 2n, 2o, 2n sekä 20 silmukkaa oikein. Lopuksi vielä 10 s ainaoikeaa. Käännä työ ja kudo nurjat nurin ja oikeat oikein. Jatka tällä mallilla siten, että työn etupuolella näkyy 3 krs oikeaa.

Vuorottele näitä kahta kuviota 2.1 ja 2.2 siten, että työn etupuolella on 3 krs nurjaa, 3 krs oikeaa, 3 krs nurjaa, 3 krs oikeaa ja 3 krs nurjaa.

Jatka sitten työtä pystyraita-mallin mukaan, kunnes työ on halutun korkuinen. Kudo sitten taas vaakaraita-mallilla. Ja lopuksi vielä pystyraita-mallia 15 cm sekä reunaksi kudo ainaoikeaa 20 krs (n. 5 cm). Päätä työ.

 

IMG_5286_1.jpg

Valmiin peiton koko 90 x 90. Peitossa vuorotellaan vaaka- ja pystyraidalla. Reunassa on aina 10 s ainaoikeaa.

 

Kokemuksia

Tämän peiton kohdalla en tehnyt mallitilkkua, koska lanka oli sama kuin ensimmäisessä peitossa – pystyin arvioimaan aloitussilmukoiden määrän aika hyvin. Sovelsin alkuperäisen ohjeen valitsemaani lankaan sopivaksi ja jonkin verran oikaisin alkuperäistä ohjetta pystyraidoituksen kohdalla. Näin jälkikäteen en muista, enää että mitä tein toisin – lehtikin on jo jonnekin kadonnut!

Olen yllättynyt, että peiton tekeminen tuntui jotenkin työläältä ja kerrokset tuntuivat tulevan hitaasti. Ehkä tunne tuli siitä, että peiton malli taisi olla liian helppo – tykkään, että kutominen on vaihtelevaa. Tai ehkä nurjan kutominen on vain jotenkin hankalaa ja työlästä. Nurjan kutominen vaatii siis vain harjoittelua enemmän! Kivaa on tosin se, että  tämän peiton tekemiseen kului vähemmän aikaa kuin ensimmäisen peiton tekemiseen. Olin myös yllättynyt siitä, että osasin aika hyvin arvioida peiton koon oikeaksi. Arvioin peiton kooksi 90 x 70 ja siitä tuli 90 x 90 kokoinen. Tämän ihanan peiton sai kevätvauveli ja peitto ei ole käytössä nuhjaantunut. Kahden peiton jälkeen, voin todeta, että lanka on osoittautunut hyväksi valinnaksi.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *