Kevät ahdistuksen pelastaja

Viherpiiperö

Tänään pihalla minua alkoi ahdistamaan puutarhani kasvit, joiden kasvu ei ole ollut niin nopeaa kuin olin odottanut. Viisi vuotta sitten ostettiin kaksi omenapuuta ja ne eivät vieläkään taida tehdä kukkia. Tiedossa ei siis ole tänäkään vuonna ainokaistakaan omenaa. Pihaa tutkiessani huomasin, että viime vuonna istuttamia kasveja on kuollut kuten kaikki pikkutalviot ja varjoyrtit sekä osa sammalleimuista. Tuntuu turhauttavalta käyttää rahaa kasveihin ja sitten ne kupsahtavat. Pikkutalvioista sainkin jo vinkkejä Vihreitä Unelmia -blogissa käydyssä keskustelussa. Myös oma tyhmyyteni puutarhurina alkoi ahdistamaan: Miksi olen ostanut huonoa multaa kasvihuoneeseeni? No koska se oli halpaa. Tajusin tänään, että yksi syy viime vuoden kasvien kasvamattomuuteen on huonolaatuinen multa, joka on äärimmäisen kuivaa. Eihän siinä silloin mikään kasva. No ehkä syynä oli myös huono kastelu. Taidan yrittää parantaa mullan laatua kompostilla.

Ahdistuksen lomassa täytyy muistaa se, että kesä on vasta aluillaan ja kaikki näyttää vielä ankealta. Vaikka puutarhan hoitaminen on välillä kovin turhauttavaa, niin se on pääsääntöisesti palkitsevaa. Luonto ja ihmisen hyvinvointi -tutkimuksesta ilmenee, että jo 20 minuttin oleskelu luonnossa laskee verenpainetta ja parantaa mielialaa. Olen samaa mieltä tutkimuksen kanssa, koska olen saanut monet kerrat kadotettua huonon mielialan tai korkean stressitason puutarhatöitä tehdessä tai luonnossa liikkuessa.

Tämän päivän ahdistuksen pelasti Lumikki, jonka kukintoja olen käynyt ihailemassa joka päivä. Lumikki viihtyy metsäpuutarhassa tai pensaiden alustoilla puolivarjoisella tai varjoisella paikalla. Meillä Lumikki on viihtynyt pari vuotta auringon paisteessa ja voi hyvin. Lumikki kukkii toukokuussa ja vihreät lehdet säilyvät pitkälle syksyyn. Kasvukorkeus sillä on 20 cm. Kasvualustan tulisi olla vettä läpäisevä. Huomioitavaa on, että kasvin juurakko on myrkyllinen. En muista, että olisin juurikaan antanut lannoitetta. Tykkään kukasta sen kerrottujen kukkien ja vihreiden lehtien hauskan muodon takia. Varastossa odottaa uusi Lumikki, joka etsii vielä paikkaansa puutarhassamme. Ehkä sijoitan sen oikeaoppisesti varjoon.

 

Lumikki viihtyy varjossa tai puolivarjossa, kukkii toukokuussa ja pitää vettä läpäisevästä kasvualustasta.

 

Kommentit

maikku67
Vihreitä unelmia

Voi miten hieno tuo lumikki, minä vasta hiljan kuulinkaan tuosta kasvista. Mulla on ihan vastaavia kokemuksia, että ihan kaikessa ei kannattaisi säästää, mutta sitä halvinta multaa tuli tänäkin vuonna hankittua :) Omenapuut pitäisi osata kannusleikata, jotta tekisivät aikaisin satoa, minä en osannut, enkä edes yrittänyt ja ensimmäiset omenat saatiin meilläkin varmaan siinä 5-6 vuoden iässä. Kyllä se siitä, kantapään kautta oppii hyvin! Nimim. Kokemusta on :)

Kommentoi