Monikäyttöinen sitruuna

Viherpiiperö

Sitruuna on ihanan pirtsakka hedelmä, jota voi käyttää monella tapaa.  Meillä sitruunaa käytetään pääsääntöisesti vihreiden kasvisten kuten keitetyn parsakaalin ja keitettyjen papujen maustamisessa yhdessä valkosipulin sekä oliiviöljyn kera. Näitä italialaisia herkkuja syödään antipastina melko usein. Välillä saatan hieroa karheita käsiäni sitrunaalla siinä toivossa, että niistä tulisi pehmeämmät. Joskus saatan heittää sitruunan kuoret myös tiskiveden sekaan tehden lasista hieman kirkkaammat.

Jokin aika sitten sain sukulaiseni luona Italiassa maistaa luomusitruunoita, joita kasvaa heidän puutarhassaan. Sitruunat olivat aivan ihania - maku oli pehmeämpi ja makeampi kuin kaupasta ostetun sitruunan maku. Niitä olisi voinut imeskellä mielin määrin. Tuoksu oli myös voimakas ja erittäin aromikas. Vierailullani, sitruunapuiden oksat suorastaan nuokkuivat täynnä raakoja sitruunoita. Niitä teki mieli mennä hypistelemään.

 

 

Nämä luomusitruunat saavat vielä hieman odottaa poimimista.

 

 

Sitruunan kasvatus

Sukulaiseni kertoi, että heillä sitruunapuut tuottavat neljä satoa vuodessa. Sadon jälkeen, puut pitävät pienen tauon kunnes ne alkavat taas tekemään kukkia. He lannoittavat puita kuivatuilla lupiinin siemenillä, jotka murskataan puun juurelle. Ja tietenkin kastellaan. Puut viihtyvät suoajaisalla ja aurinkoisella paikalla, mutta liialliselta paahteelta ne pitää suojata. Myös talvella he suojaavat puut kevyellä harsolla, ettei kylmyys tee tuhoja. Sukulaiseni puut olivat olleet noin 2-vuotiaita, kun ne oli ostettu kaupasta. Maahan istuttamisen jälkeen ensimmäinen sato tuli noin kolmen vuoden päästä.

 

Makua ruokiin ja jälkiruokiin

Italiassa sitruunaa käytetään paljon ruoanlaitossa ja leivonnaisissa. Esimerkiksi jälkiruokiin raastetaan monesti sitruunan kuorta, joka antaa raikkaan maun. Itse löysin joskus ohjeen, jossa sitruunan kuorta lisättiin jäätelön joukkoon ja se oli muuten hyvää! Sitruunanmehulla voidaan kypsyttää raaka-aineita kuten kalaa. Sukulaiseni valmisti esimerkiksi tuoreita anjoviksia, joiden joukkoon lisättiin sitruunanmehua ja suolaa. Kalat olivat tässä seoksessa kunnes kala oli muuttunut valkoiseksi eli kypsäksi. Kalaa säilytettiin jääkaapissa noin päivän verran.  Kun kala oli kypsää, maustettiin se valkosipulilla, tuoreella chilillä, oreganolla, oliiviöljyllä ja ripauksella persiljaa. Tätä ohjetta voisi kokeilla soveltaa esimerkiksi silakoihin tai muikkuihin. Sukulaiseni paistoi myös kananfileitä, jotka maustoi vain suolalla, mustapippurilla ja lopuksi sitruunanmehulla. Kanafileiden kaverina toimii hyvin itse tehty pesto ja tietenkin kuviopasta. Tämä herkku onkin usein meidän arkiruokaa, koska sitä on nopea ja helppo tehdä. Ruoanvalmistukseen menee n. 20 - 30 min. Annoksen kruunaa keitetty parsakaali.

Sitruunoista sukulaiseni tekevät myös herkullista sitruunalikööriä eli Limoncelloa, joka oli parempaa kuin kaupan. Yllätyin miten pehmeältä itse tehty Limoncello maistui. Myös pieni loraus Limoncelloa espresson joukkoon antoi kivan raikkaan vivahteen kahviin. Limoncelloa voisi kokeilla tehdä vaikka itse:

Limoncello (1 litra n. 33% til.vol.)

  • 4-5 keskikokoista luomusitruunaa
  • 300 g sokeria

sekä

  • 4.5 dl 80% vahvuista alkoholia (esim pirtu)
  • 5.5 dl vettä

tai

  • 8.5 dl 40% vahvuista alkoholia (tavallista vodkaa)
  • 1.5 dl vettä

Kuori sitruunasta vain pelkkä keltainen kuoren pintakerros (ei siis valkoista osaa eikä mehua). Laita kuoret sopivan kokoiseen tölkkiin, johon on kansi. Lisää alkoholi (voit käyttää mitä tahansa maustamatonta kirkasta alkoholia). Laita kansi kiinni ja tölkki pimeään kaappiin kolmen viikon ajaksi. Kun kolme viikkoa on kulunut, lämmitä vesi ja sulata sokeri, anna jäähtyä. Voi myös tehdä niin, että lämmittää vain osan vedestä johon sulattaa sokerin. Sokeri liukenee veteen suhteesa 2:1 eli 200g sokeria liukenee 1dl vettä. Kun sokeri on sulanut ja vesi on haaleaa, kaada neste tölkkiin sitruunan kuorien ja alkoholin joukkoon.  Säilytä pimeässä pari viikkoa. Tölkkiä voi käännellä välillä. Siivilöi ja kaada pulloihin. Käytettäessä luomusitruunaa siitä saa paremman maun likööriin. Luomutuotteet ovat myös puhtaampia[1, 2, 3]. 

Tarjoilu: Säilytä limoncelloa esim. jääkaapissa tai pakkasessa. Tarjoile kivasta lasista ja nauti hyvässä seurassa.

 

 

Luomusitruunan maku on pehmeämpi ja makeampi kuin kaupasta ostetun sitruunan.

 

 

Lähteet:

[1] Clear differences between organic and non-organic food, study finds

[2] Organic food quality - axioms and ambiguities

[3] QLIF Integrated Research Project: Advancing organic and low-input food

Kommentoi