Nurmikonvaltaajat

Viherpiiperö

Haravoidessa huomasin, että nurmikollamme kasvaa ainakin kolme valtaaja. Ensimmäinen valtaaja on voikukka, toinen on sammal ja kolmas on peltokorte. Tärkeysjärjestyksestä en tiedä, mutta pahin tulevaisuuden valtaaja taitaa olla sammal, joka leviää salakavalasti. Positiivisesti ajateltuna sammal on pehmeä jalalle ja sitä ei tarvitse niittää, mutta onko se sitten mukavaa jos nurmikon tilalla onkin sammalta? Löysin Meidän Talo-nettisivulta artikkelin, jossa vertailtiin erilaisia sammaleen poistomenetelmiä. Parhaaksi ja luonnonmukaiseksi sammaleen hävittäjäksi oli todettu hiekka (koko 1-8mm), joka kuohkeuttaa maata. Hiekkaa voi käyttää myös vihannesten kasvualustana. Tätä voisikin kokeilla sammalsyöpön sijaan.

Voikukka - tuo keltainen kukkanen, joka varmasti löytyy jokaisen puutarhasta. Tämän poistamiseen olen kokeillut voikukan poistamiseen tarkoitettua välinettä heikolla menestyksellä. Ehkä vika taitaa olla käyttäjässä tai sitten voikukka vaan viihtyy ja leviää pihassamme. Tänä vuonna voisin tosin kokeilla voikukkaa ruoanlaitossa - laittamalla sitä salaatin joukkoon. Voikukalla on myös terveysvaikutuksia sekä siitä saa väriaineita. Kukan varresta saatavaa maitiaisnestettä voi kokeilla jopa syylien hoitoon. Toisaalta vaikken pidäkään voikukasta - se on kaunis ja pirteä.

 

Voikukan lehtiä voi laittaa vaikka salaatin joukkoon.

 

Uusin tulokas on peltokorte, joka ainakin viime vuonna näytti kasvavan hienosti pihallamme. Loppukesästä tuntui, että uusia alkuja oli runsaammin kuin alkukesästä. Mutta mitä tiedämmekään peltokortteesta? Itse en tiedä kasvista mitään ja olin yllättynyt, että sitä käytetään muun muassa teen ainesosana ja sillä voi kiillottaa hopeaa korkean piihappoisuutensa ansiosta. Rohdosvalmisteena käytettäessä tulee olla tarkka, koska peltokorte muistuttaa suokortetta.

Millaisia kokemuksia sinulla on näistä valtaajista?

 

 

 

Kommentoi