Puutarhan tuholaiset

Viherpiiperö

Näin se vaan kesä tulee ja samalla saapuvat myös erilaiset tuholaiset puutarhoihimme. Meidän pihalla viihtyvät ainakin kirvat ja lumipalloheisissä heisinälvikkään toukat. Olen useana vuonna ruiskuttanut näihin tuholaisiin mm. rasvatonta maitoa sekä mäntysuopaliuosta. Tuholaiset ovat saaneet kyytiä, mutteivat ole ihan kokonaan hävinneet kasveista - ehkä olen aloittanut tuholaistorjunnan liian myöhään. Joskus olen ajatellut kokeilla antaa myös nokkosvettä, mutta sen käytöstä on jäänyt muistoja lapsuudesta -  se haisee yllättävän pahalle. Tosin taisimme isin kanssa pitää kantta liian kauan nokkosastian päällä, koska koko takapihamme suorastaan lemusi märäntyneelle.

 

Kirvat viihtyvät muun muassa ruusuissa, kirsikkapuissa ja omenapuissa.

 

Tuholaistorjunnan suhteen päätin tänä vuonna olla viisas ja ennakoiva.  Lumipalloheisi sai kevättalvella tuhkaa sekä tarkkailin sen silmuja, etteivät ole liian paksuja ja turvonneen näköisiä mahdollisen toukan takia.  Olen myös tehnyt tuholaistarkastuksia päivittäin. Kasvien tarkkailu on tuottanut tulosta, koska ensimmäiset kirvat ovat löytyneet ja toukkakin on pesiytynyt ainakin tekemiensä reikien perusteella. Myös muurahaisia vilisee kasvien oksilla ja lehdillä ja tästä voi päätellä, että kirvoja löytyy takuuvarmasti - ne tykkäävät lypsää kirvoja. Ei auta muu kuin suihkepullo käteen ja ruiskuttamaan! No saan samalla mahdollisuuden nauttia vielä puutarhasta sekä kauniista kesäillasta.

 

Kirvojen tuhoamiseen auttaa esimerkiksi mäntysuopaliuos sumutettuna.

 

Mäntysuopaliuokseen en ole käyttänyt mittasuhteita, vaan olen kaatanut mäntysuopaa suoraan pullosta sumutinpulloon jonkin verran ja vettä päälle. Olen sumutellut tätä liuosta lähes joka ilta kirsikkapuille, omenapuille, ruusuille ja lumipalloheisille, joissa nämä tuholaiset viihtyvät. Tähän päivään mennessä kasvit eivät ole vielä kuolleet, vaikka ovat saaneet aimo annoksen useana päivänä peräkkäin "myrkkyä". Olen miettinyt sitäkin vaihtoehtoa, että aloittaisi mäntysuopaliuoksen sumuttelun jo ennen silmujen puhkeamista. Tosin tästä ei taida olla hyötyä, koska mäntysuopaliuos tehoaa parhaiten sumutettuna tuholaisen päälle. Hyönteiset hengittävät ihon läpi, mäntysuopaliuos tukahduttaa tuholaisen ilmaraot iholla jolloin se tukehtuu. Näin me sen mieheni kanssa järkeilimme. Tästä aiheesta löysimme hyvän artikkelin Satakunnan Vihertietokeskuksen sivuilta, jossa on kerrottu myös mäntysuopaliuoksen ja muiden luonnonmukaisten torjunta-aineiden tekemiseen.

 

Muurahainen tykkää lypsää kirvoja ja niiden löytyminen kasveista on aika varma merkki kirvojen läsnäolosta.

 

Vaikken ole noudattanut tarkkoja ohjeita tuholaisten torjunnassa, olen ylpeä itsestäni. Huomasin, että vihdoin ja viimein yhteen lumipalloheisiin on tullut kukan nuppuja. Fiilis on aivan mahtava! Kun muutimme taloomme (kesä 2010) pensaat olivat ihan syötyjä kuin joku olisi käynyt rei'ittämässä ne huolellisesti - ajattelin, ettei noista pensaista tule koskaan mitään. Ensimmäisenä kesänä siirsin pensaat varjoisempaan paikkaan ja joka vuosi olen kokeillut erilaisia menetelmiä sekä tehnyt kevät leikkauksia turvonneiden silmujen takia. Tänä vuonna en tehnyt leikkausta ollenkaan. Ehkä näiden toimenpiteiden ansioista saamme tänä vuonna nauttia ainakin yhdestä lumipalloheisin kukkasista.

 

Lumipalloheisin kukinnan nuppuja - kukkaloistoa odotellessa.

 

 

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.