Uudenkuun voimaa?

Viherpiiperö

Se on taas SE aika vuodesta eli äkkiä kesäkukat ja yritit itämään. Tänä kesänä ajattelin kokeilla ainakin korianterin ja monivuotisten kukkien kasvattamista. Alkuviikosta tein kylvöjä ja ensimmäiset siemenet ovat alkaneet jo itämään. Olen ihan yllättynyt. Voisiko olla uudenkuun kasvuvoimaa? Mitä olet mieltä?

 

Tässä itää Tuoksupielus, jonka voi kylvää myös suoraan maahan. Sopii kivikkopuutarhaan ja on helppohoitoinen. Tykkää auringosta ja kasvaa ilmeisesti leveästi. Houkuttelee mm. mehiläisiä tuoksuvilla kukkasillaan. Katsotaan selviääkö nämä hentoiset kukan alut kesään asti.

 

Tässä ovat terhakkaat Päivänsinen kukan alut. Tykkää säännöllisestä kastelusta,

lannoituksesta sekä auringossa olosta. Köynnös kukkii kesä-elokuussa.

 

 

P.S. Vielä ehtii tehdä kylvöjä 1.4 asti, mikäli uskoo uudenkuun voimaan. Hyviä kylvöjä!

 

 

Kommentit

maikku67
Vihreitä unelmia

Minä en ole koskaan noihin kuujuttuihin uskonut, mutta koska niihin käsittääkseni laajasti uskovat ihan ammattiviljelijätkin, niin päätin juuri kokeilla amppelitomaatilla. Ekat kylvin alakuun aikaan 14.2. ja niistä on niin paljon kuvia, että kasvua on helppo verrata, jos kylvän tänään pari tainta lisää. Päivä on tietysti aika paljon pidentynyt, mutta se ei vaikuta ainakaan itämiseen, koska idätin ne pimeässä. Mielenkiintoista! Sinun siemenesi ovat ainakin itäneet vauhdilla, päivänsini kyllä itää ja kasvaa aina nopeasti ja olet niiden kanssa aika aikaisessa, itse yritän vielä himmailla :) Ne ovat itselläni usein kukkineet jo ikkunalaudalla ja olleet vähän haastavat ulos istutettavat.

Viherpiiperö

Minäkin olen miettinyt, että voisi oikeastaan kokeilla kylvää siemeniä eri aikoihin ympäri vuoden. Olisi sitten ehkä viisaampi asian suhteen. Toki itämiseen vaikutta myös mullan ja siemenien laatu, valo, lämpö sekä kastelu. Ympäri vuoden tapahtuva kokeilu voisi olla hauskaa, mutta työlästä. Täytyy jättää asia hautumaan. Jään odottamaan Maikku sinun tuloksia innolla :)!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Minä opin isomummoltani aikoinaan tutkimaan tuota keltaista yliopiston almanakkaa, jossa on kuun vaiheet merkattuna. Mummoltani olen sen jälkeen aina varmistanut, saako nyt tehdä sitä tai tätä, oma pää ei tahdo muistaa sääntöjä ulkoa. Että väheneekö se kuu kummalla puolella ollessaan, kun minun järkeni ei sitä osaa sanoa... Logiikkani on sen verran sumea ja kiero.

Olen seurannut blogeja, joissa kylvöt tehdään pääasiassa kuukalenterin mukaan ja todennut heidän tekemien verrokkikylvöjen kautta, että kyllä kuu vaikuttaa kasvuun. Paras esimerkki aiheesta (ellei ollut huijaus) oli pari vuotta sitten Kotipuutarha-lehden sivuilla: Sinne eräs lukija oli lähettänyt kuvan, jossa oli samassa ruukussa kahtena peräkkäisenä päivänä istutettuja tulppaaneja. Viimeisenä väärän kuun päivänä istutetut olivat kymmenisen senttiä pienempiä kuin seuraavana, ensimmäisenä oikean kuunvaiheen päivänä istutetut sipulit. Ne olivat siis pituudestaan huolimatta päivän noita lyhempiä nuorempia.

Mitenköhän sitä oppisi tekemään itse kylvöt oikeaan aikaan ja saamaan vastaavan hyödyn? Ainakin itse kylvetyt kesäkukat tarvitsisivat tuon kymmenen sentin kasvuedun, varsinkin kylminä kesinä.

maikku67
Vihreitä unelmia

Täältä löytyy kuutietoa, siellä voi syöttää itse päivämääränkin, jos haluaa katsoa mennyttä aikaa: http://www.eeki.biz/kuun_vaihe.php

Kylvin tuon kommenttini jälkeen miinanköynnöstä ja ne ovat nyt jo parhaimmillaan 1,5-senttisiä. En kyllä ole aiemmin tuota kokeillut, joten vertailukohtaa ei ole. Huomasin myös sellaisen asian, että kannella suljetussa pilttipurkissa siemenet itivät nopeammin kuin löyhemmin peitellyt purkit, vaikka kosteina olivat nekin pysyneet. Tomaateissa ei vielä mitään eloa.

Viherpiiperö

Ehkä se vaatii vain kokeilua ja kokeilua, kylvämistä eri aikoihin. Itse haaveilen kunnon valoisasta isosta tilasta, jossa voisi puuhastella multien, purkkien sekä siemenien kanssa. Tällä hetkellä kodinhoitohuone on toiminut keväisin minipuutarhana, jossa on minikasvihuoneita pöydillä. Valoa ei vaan ole riittävästi ja taitaa olla liian lämmin sekä mullasta tulee välillä paha haju. Viime vuonna kokeilin siirtää kasvit/taimen alut autotalliin, jossa niillä oli lisävaloa. Menestys ei ollut kovin hyvä. Ehkä tänä vuonna uudelleen :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Uudenkuun voima on Saatanasta. Jumala tuo esiin elämää, ei kukaan muu. Itse olen täysluuseri, nolla olen. Täystyperys olen. Mutta tiedän totuuden. Totuus on Kristus ja Häneen uskova pelastuu.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.