Vappuähky
Nyt on kyllä syöty niin, että napa ruskaa! Eihän tämä mikään ruokablogi oo, mutta ajattelin kirjoittaa pari sanaa viime päivien syömingeistä.
Eilen oltiin opiskelukavereiden kanssa grillaamassa. Periaatteena oli, että kaikki tuovat omat eväänsä. Sovin yhden luokkalaisen kanssa, että minä teen meidän ruuat, sillä hän oli koko päivän harjoittelussa. Päädyin tekemään itsemarinoidusta kanasta vartaita, lisukkeeksi vegevartaita (kesäkurpitsa-kelt./pun.paprika-kirsikkatomaatti) ja fetasalaattia freesatulla punasipulilla. Kanan marinadin tein sitä sun tätä-tyylisesti ja lopputulos jännitti kovasti. Tuli kuitenkin huomattua, että yhdistelmä rypsiöljy+sitruunavalkoviinietikka+kalakastike+soijakastike+valkosipuli+curry+ mustapippuri+inkivääri+sokeri toimi oikeen loistavasti. Vartaiden kaveriksi oli valmista satay-tyyppistä kastiketta ja juomana toimi vallan mainiosti kylmenevässä ilmassa kaverilta maisteltu minttukaakao.
Tänään havaihduin hirveään nakkihimoon. Lähikaupat olivat luonnollisesti kiinni, eikä ajatus keskustaan lähdöstä suuremmin houkutellut. Onneksi apu tuli ihanan ystävän muodossa. Hän saapui nakkien, perunasalaatin ja sopivien tykötarpeiden (kuivattu sipuli, kurkkusalaatti, limu, sipsit ja dippi) kera.
Kun edellä mainitut eväät oli vedetty napaan ja skumppa korkattu, oli munkkien paiston vuoro. Toki piti tehä tuplataikina, että jää sitten pakastettavaksikin. Homma sujui jouhevasti, kun oli kaksi tekemässä ja pian edessämme oli iso kasa ihanan tuoksuvia munkkeja. Ja niitähän piti syödä.. hmm.. muutama (liikaa). Päälle juotiin lisää yllättävän hyvää skumppaa (Törley Talisman) ja hieman kahviakin. Siihen päälle vielä lisää sipsejä, niin nyt on olo kuin omenalla, punainen ja pyöreä.
Syömisen ohessa pohdittiin ystävän kanssa vapun ja uuden vuoden juhlinnan saman kaltaisuutta: ruuat ovat aika samat, samoin juomat ja humalan tasokin lähes identtinen. Erona lienee se, että uutena vuotena tehdään ne lupaukset kesäkunnosta ja vappuna todetaan, et vituiksi män tänäki vuonna.