Resepti: Paistettu riisi
Hei,
lupailin eilen reseptiä meidän sen päiväisestä ruoasta. Tolla Thaimaa, Malesia, Singapore reissulla aiheutin itselleni pienen riippuvuuden paistettuun riisiin (puhumattakaan siitä muusta paikallisesta ruoasta, mutta tästä nyt on helpoin aloittaa). Suomeen päästyäni oli tottakai pakko heti ruveta soveltamaan ja kokeilemaan josko sitä saisi tehtyä kotonakin. Kävimme reissulla Penangissa Malesiassa kokkauskurssin, joissa yksi kokattavista ruokalajeista oli malesialainen paistettu riisi. Siitä reseptistä ja paikallisen kokin ohjeistuksella soveltamalla sain eilen taiottua aika hyvänkin makuisen kiinalaisen paistetun riisin, jonka ohje tulee tässä.
Näiden lisäksi hieman valkopippuria maustamiseen, sekä auringonkukanöljyä paistamiseen.
Pilko maustamaton kana (määrä oman maun mukaan, itse käytin fileen/henkilö), porkkana, salaatti (meillä käytössä cosmopolitan salaatti, mutta mikä tahansa rapea, kuumennusta kestävä salaatti käy) ja kevätsipuli pienenksi. Ota mielellään edeltävänä päivänä valmiiksi keitetty riisi pois jääkaapista (paistettu riisi on aasiassa perinteisesti tähderuoka, johon käytetään eilisestä päivällisestä ylitse jäännyttä riisiä. Malesialaisen kokin mukaan riisin tulisi ehdottomasti olla päivän vanhaa tai uunissa/jääkaapissa tarjottimella kunnolla kuivatettua ennen käyttöä. Muuten paistetun riisin koostumus kärsii).
Kuumenna pannu (mielellään wokpannu tai joku muu korkeareunainen pannu, jonka reunoille on helppo kaapia muut ainekset siksi aikaa kun paistat kananmunan) ja lisää sille tilkka öljyä. Laita ohueksi viipaloidut kanat pannulle kuumenemaan. Kun kanat ovat kypsiä, lisää joukkoon hieman valkopippuria ja kaikki pilkkomasi kasvikset. Pyöritä kasviksia hetki pannulla ja lisää joukkoon riisi. Pyörittele seosta pannulla sen aikaa, että riisi kuumenee. Mausta seos lirauksella soijakastiketta.
Anteeksi kellertävä kuva, keinovalojen puhti ei illalla riittänyt paremaan valoitukseen. Maku on kuitenkin parempi kuin ulkonäkö tässä asiassa.
Siirrä kaikki pannulla olevat ainekset pannun reunoille niin että ne eivät jatka kypsymistä. Riko kananmuna pannun keskelle ja odota sitä että kananmuna alkaa hyytymään kunnolla. Tämän jälkeen riko kananmuna keltuaisesta aloittaen reippaalla ranneliikkeellä. Sekoita muut ainekset nopeasti kananmunan kanssa sekaisin. Tämä on melkein paistetun riisin tärkein (jos maustamista ei oteta mukaan) ja nopeatempoisin vaihe, sillä jos kananmuna jää liian löysäksi tai pääsee kypsymään liikaa, kärsii paistetun riisin koostumus. Mausta paistettu riisi lorauksella seesamiöljyä. Murenna joukkoon myös 1/4 kananliemikuutio. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa lisää soijakastiketta, valkopippuria tai seesamiöljyä.
Tämä resepti on tarkoitettu 1 hengelle. Tarkkoja mittasuhteita minulla ei ole, sillä kasviksia, kanaa ja mausteita on hyvä lisätä oman maun mukaan. Nyrkkisääntönä on kuitenkin hyvä pitää sitä, että kananmunia tulee yksi kappale/henkilö. Lisäksi sain Malesian tuliaisena vinkkinä paikalliselta kokilta sen, että hyvän maun ja koostumuksen takaamiseksi paistettu riisi kannattaisi aina valmistaa yhden hengen annoksissa. Toisin sanoen, pilko kaikki ainekset valmiiksi, jaa ne yhden hengen annoksiin ja paista annokset yksi kerrallaan. Arjessa tähän ei kuitenkaan välttämättä ole aina aikaa ja paistetun riisin saakin valmistettua myös suuremmissa annoksissa.
Reseptin ainesosia voi myös vaihdella ja lisätä niitä kasviksia tai lihoja, jotka itseä eniten miellyttävät. Aasiassa paistettu riisi on tosiaan tähderuoka niin kuin aikaisemmin jo sanoinkin, jolloin jääkaapista paistetun riisin joukkoon heitetään mitä sieltä ikinä sattuukaan löytymään. Kokeile siis rauhassa erilaisia yhdistelmiä ja nauti herkullisesta lopputuloksesta!