VEGEhaaste

P1010611.JPG

P1010608.JPG

Neljä viikkoa sitten istuimme kolmesta eri lihasta koostuneen ”yöpalan” jäljiltä kädet ja suupielet marinadissa sohvalla ja totesimme, että voisi olla hyvä pitää vähän taukoa. Sovimme kahden viikon lihaboikotin, mikä ei kuulostanut mitenkään järisyttävältä, eikä sitä ollutkaan. En oikeastaan koskaan osta lihaa, mitä nyt joskus harvoin kalaa, joten varsinkaan minulle aika ei aiheuttanut ollenkaan ongelmia (eikä juuri Miikallekaan, paitsi että ruokapatojeni ääreen ilmestyi tavallista useammin se toinenkin nälkäinen suu..) Kahden viikon korvalla sitten päätimme jatkaa vielä toiset perään, kerran oltiin alkuun päästy, ja vasta viime viikon lopulla alkoi aivoja vähän kiristää: tuntui että työpaikalla olin syönyt jo kaikki kasvisvaihtoehdot (jotka kahdentoita minuutin tauon aikana ehtii valmistaa ja syödä), enkä enää millään jaksanut olla se joka keksii jonkun ruokaisan kasvisruoan siinä vaiheessa, kun seisotaan nälkäisinä ja äkäisinä kaupassa. Rakkauteni linsseihin ja soijasuikaleisiin on yhä elossa (joskin paljon käytettynä), mutta olen alkanut kaipaamaan mm. tonnikalaa, euron juustoa ja thai-sushi-buffaa. 

Kokeilu on kuitenkin ollut loistava: vatsa voi paremmin, soijatuotteet ovat halvempia kuin liha, ruoasta tulee hyvä mieli ja on ollut pakko kokeilla uusia juttuja. En ole kuvaillut arkiruokiani, mutta voisin jakaa muutaman suurpiirteisen reseptin, jos joku uskaltaa kokeilla vaihtoehtoja liha-arkiruoalle. Kuvissa näkyy ”munakoisoburgerit”, joiden ohjeen bongasin Costumen sivuilta (alkuperäinen ohje by Emmi-Liia Sjöholm). Gluteenitonta ja lihatonta, kun ”pihvinä” toimi quinoasta, aurinkokuivatusta tomaatista mausteista, sekä meidän tapauksessamme rucolasta koostuva massa. Syömään kutsuin Ellun, koska emme olleet pitkään aikaan kokkailleet yhdessä, ja koska toinen mahdollinen syömäseura ”inhoaa munakoisoa asteikolla yhdestä kymppiin ”yhdeksän ja puoli”. Maistuivat muuten aika hyvältä. Ranuina bataattia, perunaa ja porkkanaa. Ja sitten niihin arkiruokiin:

Soijabolognesekastike (neljälle kai ehkä, ellette syö sikana) (kun tein tätä ekan kerran, sain ekan rakkaudentunnustuksen, tää toimii!!)

  • pari desiä soijarouhetta keitettynä n. 4 desissä vettä, yks kasvisliemikuutio (reformin luomuvalmisteet on hyviä) mukaan
  • sipuli ja pari valkosipulin kynttä kuullotettuna öljyssä
  • paseerattua tomaattia sellanen iso purkki (5dl?)
  • kermaa 1dl, jos tykkää laittaa
  • suolaa (käytän ruususuolaa), pippuria, chilijauhetta ja paprikajauhetta maun mukaan lisäks tietty pastaa ja juustoraastetta päälle

Oikeesti hyvä soijasuikale kastike (ennen kuvailin niiden maistuvan kissanruoalta)

  • suikaleita keitettynä pari kourallista
  • sipulia, valkosipulia ja chiliä kuullotettuna öljyssä
  • puolikas purkki punaista pestoa
  • joku 4dl paseerattua tomaattia
  • suolaa ja pippuria

Linssitsydeemi (tää ohje yhdelle hengelle, syön aina jos en jaksa kunnolla tehdä mitään)

  • desi linssejä keitettynä kahessä desissä vettä
  • puolikas sipuil ja valkosipulia kuullotettuna taas (näitä käytän aina hehee)
  • n.desi kookosmaitoa 
  • (jos tykkää tomaattisesta, niin paseerattua desi, laitan ehkä joka toinen kerta)
  • suolaa, chiliä (tuoretta tai jauhetta, kumpi vaan aina käy)

Soijarouheesta saa myös tositosiTOSI hyvän lasagnen, ja tortilla/paprikatäytteen. Soijan kanssa käytän aina ainakin vähän chiliä, en osaa tehdä siitä muuten niin hyvää. Pussi rouhetta/suikaleita maksaa noin kolme euroa ja kestää aika kauan. Linssit reilun euron. Valmistaminen on nopeampaa, kuin lihan. Eläimet ei kuole. Soooo, what’s your excuse? No ei, perjantaina meinaan jo syödä lammasta. Ja toivottavasti pian myös PEKONIA. 

-Vilma K.

vegeohjeita otetaan ilolla ja rakkaudella vastaan!

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Hyvä olo
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.