Voiko toista ihmistä muuttaa?

Käsittelen tässä kirjoituksessa sitä millä tavalla toista ihmistä pysty muuttamaan ja lähinnä parisuhteen näkökulmasta. Sitähän kuulee usein sanottavan ettei toista ihmistä pysty muuttamaan ja osittain se onkin ihan totta. Kun puhutaan ihmisistä, vuorovaikutuksesta ja psykologiasta, eivät ihmiset kuitenkaan juuri koskaan toimi täsmälleen ennustettavalla tavalla. Ihmiset toimivat periaatteessa loogisesti, mutta logiikka ei noudata samanlaisia sääntöjä kuten esimerkiksi logiikka joka liittyy tietotekniikkaan.

Ihmisen toimintaa ohjaavat pääosin tunteet ja ihmisen toiminnan logiikka perustuu paljolti tunteisiin. Parisuhteessa moni toivoisi puolisonsa muuttuvan tai olevan erilainen ainakin tietyiltä osin. Samassa yhteydessä voitaisiin kysyä, että miksi olla parisuhteessa sellaisen ihmisen kanssa jonka haluaisi olla erilainen. Pikavastaus tähän on että kun pariskunta on aikanaan tutustunut, eivät kaikki luonteenpiirteet ja toimintatavat mahdollisesti olleet vielä tulleet tutuiksi. Toisaalta ihmiset muuttuvat aina pikkuhiljaa ja jos pariskunta on kulkenut yhteistä taivalta vuosikymmenen ajan, ehtii muutoksia sinäkin aikana jo tulla.

Palataksemme aiheeseen, että miten toista ihmistä voi muuttaa, niin toista ihmistä voi muuttaa parhaiten antamalla esimerkkiä, inspiroimalla ja esittämällä toiveita toiselle. Toiseksi toisen täytyy olla sillä tavalla vastaanottavainen että huomaa nämä asiat. Jos toinen ei huomaa näitä, silloin on pienempi todennäköisyys että toinen muuttuisi sillä tavalla mitä toivoo. Silloin kun toisen toivoisi lopettavan esimerkiksi alkoholinkäytön, väkivallan tai muun haitallisen käytöksen, on hyvin epätodennäköistä että muutosta tapahtuisi koska jos taustalla on riippuvuutta, mihin moni ihminen on luontaisesti taipuvainen, eivät toisen teot paljoa paina.

Tässäkään ei voi sanoa asian olevan ehdottomasti näin, eli jos haluaa tukea puolisoaan pääsemään irti haitallisista tavoista tai käytösmalleista, silloin se on täysin hyväksyttävää yrittää auttaa puolisoaan. Mainitun kaltaisissa tilanteissa voi silti olla hyvä jos saa lisäksi ammattiapua, kun tavallisten ihmisten apu ei aina ole riittävää. Toisen painostaminen on taas asia johon ei pitäisi sortua lainkaan. Luontaisesti ihmiset eivät tahdo että heitä kontrolloidaan ja painostamalla toista, sortuu kontrollointiin, joka kasvattaa kuilua parisuhteessa kahden ihmisen välillä.

Ensi alkuun painostaminen voi näyttää tehoavan toiseen, mutta usein pinnan alla kytee. Toinen ei ehkä uskalla sanoa vastaan ettei sellainen käytös ole sopivaa ja antaa ymmärtää muuttuvansa kun joutuu painostetuksi. Pitkään jatkuessaan painostaminen johtaa suurella todennäköisyydellä parisuhteen hajoamiseen. Parhaiten toista voi muuttaa toimimalla itse samalla tavalla kuten toisen haluaa toimivan, koska oma käytös heijastuu jollakin aikavälillä toiseen. Muutos ei useinkaan ole nopeaa, vaan vaatii aina jonkin verran aikaa. Nämä ”säännöt” pätevät pääasiassa aikuisiin henkisesti kypsiin ihmisiin, mutta esimerkiksi myös lapsiin.

Lasten ollessa kyseessä täytyy lisäksi huomioida lasten ikätaso, kehittymisaste ja monia muita seikkoja. Järkevät aikuiset toimivat pitkälti samalla tavalla, poikkeuksia toki silti on, koska jokainen ihminen on erilainen. Ihmisten moninaisuuteen vaikuttaa erilaiset luonteenpiirteet, perinnölliset seikat ja kasvuympäristö. Mutta ihmisiin pystyy kyllä vaikuttamaan ja toista pystyy epäsuorasti muuttamaan, niin monta kertaa olen asian nähnyt.

Suhteet Parisuhde