Avioero tulossa, voiko sen estää?
Nykypäivänä ei ole yhtään harvinaista avioliiton loppuminen avioeroon, jos vertailukohdaksi otetaan vaikka se miten elettiin sata vuotta sitten. Eroista valtaosa on naisten alulle laittamia ja nykyään naiset eivät ole samalla tavalla riippuvaisia miehistä kuten ennen vanhaan. Myös yhteiskunnan tukiverkostot ovat yksin eläviä suosivia. Mutta mitä tehdä jos olet mies ja vaimosi on ilmoittanut haluavansa avioeron? Tai jos ero on jo laitettu vireille ja vaimo lähtenyt pois?
Ensinnänkin, vaikka tilanne olisi nyt hankala, stressaava ja hajottava, ota asiat niin rauhallisesti kuin pystyt. Vaimo ei jätä miestään jos tuntee olonsa hyväksi ja turvalliseksi hänen seurassaan. Jos tilanne on siis tämä, jokin teidän keskinäisessä vuorovaikutuksessanne ei ole toiminut.Avioeroa suunnitellaan yleisesti pitkään ja suhteenne ei luultavasti ole vaimosi mielestä ollut toimiva.
On mahdollista, että sinä olet ajatellut kaiken olevan hyvin, mutta vaimosi mielestä asiat eivät ole olleet kunnossa. Olette vuorovaikutuksessanne eri planeetoilla tällä hetkellä. Älä yritä kiistää vaimosi kokemusta parisuhteen toimimattomuudesta. Kuten kirjoitin, sinä saatat ajatella ettei mitään ongelmia ollut, mutta jos vaimo hakee eroa, kertoo se kyllä ihan muuta. Miehille on hyvin tyypillistä kiistää ongelmien olemassaolo kun he kokevat maailman eri tavoin.
Jos vaimo on jo lähtenyt menemään ja avioeroprosessi on käynnissä, tekisi sinun mahdollisesti mieli pysäyttää se. Tai jos se on sinulle ok,anna sen mennä loppuun asti ja aloita uusi elämä. Itse päätät miten elämäsi elät ja jos tilanne on sinulle ok etkä koe tunnetta että avioero pitäisi pysäyttää, anna sen vain mennä loppuun ja lopeta tämän kirjoituksen lukeminen. Tämä kirjoitus ei silloin ole sinua varten.
Mutta jos panikoit avioliiton päättymistä ja haluaisit estää sen, anna sen siltikin jatkua loppuun asti tai siihen pisteeseen mihin tuleva ex-vaimosi sen vie. Nyt tärkeä kysymys tähän väliin: oletko ollut kontrolloiva avioliiton aikana? Jos olet ja nyt yrität estää avioeron, tarkoittaisi se vaimollesi sitä että olet edelleenkin kontrolloiva ja että hän on oikeassa ottaessaan eron kontrolloivasta aviomiehestään. Jos tilannetta vertaa valtamerilaivaan, niin se ei käänny ympäri kovin helposti.
Samaten on avioeroprosessin kanssa; jos vaimosi keskeyttäisi prosessin kesken kaiken ja muuttaisi takaisin luoksesi vain koska lupaat muuttua (montako kertaa olet luvannut ja rikkonut lupauksesi?) tarkoittaisi se myös häpeää hänelle ystävien ja sukulaisten silmien edessä. Jos hän kertoisi läheisilleen että ”muutan muuten nyt takaisin mieheni luokse” ja sitten taas kahden viikon kuluttua kertoisi että ”ei meidän juttumme toiminutkaan”, aiheuttaisi se valtavasti häpeää hänelle.
Avioeroprosessia ei siis yleensä kannata yrittää pysäyttää, kun se vain todistaisi vaimollesi että olet yhä se vanha hankala tapaus joka lupaa aina muuttua, mutta ei koskaan tee sitä. Entä onko parisuhdetta mahdollista korjata eron jälkeen? On kyllä. Mutta ei kaikissa tapauksissa. Eikä se ole mikään helppo homma, sillä se on prosessi jossa sinun täytyy muuttua ja muutos voi viedä aikaa useamman vuoden. Eikä sekään vielä takaa että vaimosi tulisi takaisin, mutta se antaa parhaimmat mahdollisuudet sinulle että niin käy.
Joten tiivistettynä: jos olet avioeron keskellä, et pysty sitä suoraan estämäänkään (lakikaan ei sitä mahdollista), joten anna sen mennä loppuun jos se on käynnissä. Jos olet vielä eron jälkeen kiinnostunut korjaamaan rikki menneen parisuhteesi ex-vaimosi kanssa, se on tietyissä tilanteissa mahdollista. Siitä aiheesta myöhemmin lisää, sillä kyse on pitkäkestoisesta prosessista jota ei muutamalla sanalla pysty kuvailemaan.