Syitä parisuhdeterapian epäonnistumiselle
Kahden ihmisen tutustuessa toisiinsa saattavat molemmat ajatella etteivät koskaan tule tarvitsemaan minkäänlaista parisuhdeterapiaa. Valitettavasti tilanne on todellisuudessa toisenlainen. Kun aikaa kuluu, alkavat henkilöiden eroavaisuudet tulla esiin mitkä eivät ehkä ensitapaamisilla olleet ilmeisiä. Luonne-erot ja erilaiset tavat kommunikoida alkavat näkyä. Voi olla pieniä toista ärsyttäviä piirteitä. Saattaa olla riitelyäkin. Jossakin vaiheessa tulee eteen tilanne, että toinen alkaa pohtia parisuhteen ongelmia tosissaan ja eroajatuksetkin ponnahtavat esiin.
Omat keinot loppuvat ja tulee tarve selvittää ongelmia ammattilaisen vastaanotolla. Hakeudutaan parisuhdeterapiaan, toiveena parempi parisuhde. Osa onnistuu parisuhdeterapiassa selättämään ongelmansa ja osa ei. Mutta mikä on onnistumisen salaisuus? Moni käy parisuhdeterapiassa ja niissä pohditaan parisuhteen ongelmia. Tämä on yksi epäonnistumista lisäävä tekijä. Jos keskitytään paljolti vain ongelmista keskusteluun, eivät ongelmat todennäköisesti häviä. Ne saattavat kasvaa mitä enemmän niistä puhutaan.
Parempi siis keskittyä asioihin mitkä ovat hyvin ja yhdistävät pariskuntaa. Mutta voiko ongelmat sivuuttaa kokonaan? Ei. Tästä aiheesta lisää myöhemmin. Toinen epäonnistumista ennustava tekijä on turvallisuuden tunteen puuttuminen. Jos uskaltaa puhua vaikeista ja hankalista asioista vain terapeutin kanssa, eikä kotona kumppanin kanssa, on se vaarallista parisuhteelle. Turvallisuuden tunteen puuttuminen puolisoiden välillä on yksi riskitekijä, koska molempien tulisi tuntea olonsa turvalliseksi parisuhteessa.
Kolmas asia parisuhdeterapian epäonnistumiselle on että unohdetaan asiat terapian päättyessä. Asiat saattavat olla mukavasti jonkin aikaa, esim. viikkoja, kuukausia tai vaikkapa vuoden ajan. Sitten samat ongelmat nostavat päätään uudelleen. Terapiassa opitut asiat ovat unohtuneet ja ollaan palattu takaisin vanhoihin parisuhdetta hajottaviin käytösmalleihin. Jotta terapiasta olisi hyötyä, yhä useamman täytyisi oppia huomaamaan itse milloin asiat alkavat mennä uudelleen vanhan kaavan mukaan.
Aina ei terapeutti voi olla pitämässä kädestä kiinni ja opastamassa ja ohjaamassa miten parisuhteessa tulee toimia, nämä taidot täytyy oppia itse. Näiden lisäksi on muitakin tekijöitä mitkä ovat syynä parisuhdeterapian epäonnistumiselle. Näistäkin lisää myöhemmin.