Parasta tällä hetkellä: rouskuva itämainen salaatti
Olin lomalla! B) Blogin päivittämisessä oli pieni tauko – mutta olipa pitkästä aikaa hetki kokeilla uusia reseptejä! Reseptit polttelevat jo takataskussa, joten kesän aikana blogissa tulee näkymään paljon ruoka-aiheisia postauksia 😉 Mutta pidemmittä puheitta mennään tämän hetken lemppariruokaani. Tämä itämaiseen tyyliin maustettu salaatti saa pähkinäisen makean vivahteensa seesamiöljystä. Seesamiöljyllä on aivan erityinen maku ja tuoksu, voisin lorautella sitä kaikkiin kastikkeisiin. Seesamiöljyä käytetään usein kaakkoisaasialaisessa keittiössä korostamaan makuja. Esimerkiksi Japanissa sitä käytetään tempuran valmistukseen. Kylmäpuristettu seesamiöljy on lähes väritöntä, sillä se valmistetaan kypsentämättömistä siemenistä. Muilla tavoilla valmistetuissa seesamiöljyissä on eroja; aasialaistyyppinen öljy saa tumman värinsä ja arominsa kuorittujen siementen paahtamisesta. Sitä käytetään yleisesti kiinalaisessa ja korealaisessa keittiössä, tyypillisesti kypsytyksen loppuvaiheessa korostamaan makua, mutta ei kypsyttämisen välineenä. Intialaistyyppinen on kullankeltaista ja kiinalainen on yleensä tumman ruskeaa. Seesamiöljyllä on myös lääkinnällistä käyttöä, nimittäin puhdistettua seesamiöljyä käytän nenäsuihkeena! Tästä itämaiseen tyyliin valmistetusta salaatista syö neljä – tai herkuttelee kunnolla kaksi ihmistä. Mukavasti rouskuva salaatti on yhtä aikaa makea, kirpeän raikas ja pähkinäinen.
Kastike
- 2rkl fariinisokeria
- 2rkl valkoviinietikkaa
- 1rkl soijaa
- 2rkl seesamiöljyä
- 1 valkosipulinkynsi
- 4cm pala inkivääriä
- puolikas lime
Salaatti
- puolikas kurkku
- 2 porkkanaa
- 1/4 varhaiskaalia
- nippu korianteria
Valmista kastike pilkkomalla valkosipulinkynsi pieneksi ja raastamalla inkivääri pieniksi paloiksi. Laita inkivääri ja valkosipuli kulhoon. Kaada päälle valkoviinietikka, soija, seesamiöljy ja fariinisokeri. Purista joukkoon vähän limeä, jos tykkäät oikein kirpeästä kastikkeesta. Sekoita ja maista. Lisää aineksia maun mukaan. Kastike saa olla hieman kirpeää. Sheivaa juustohöylällä kurkusta ja porkkanoista siivuja. Pilko kaali suikaleiksi. Kaada kastike vihanneksien päälle ja nostele salaattia, jotta kastiketta menee joka paikkaan. Leikkaa päälle runsaasti korianteria ja tarjoile lihan, kanan tai vaikka ribsien kanssa!