KOTI JÄRJESTYKSEEN + kirjasuositus

 

Keskimääräisesti nelihenkisen perheen kodissa saattaa nykyisin olla jopa satatuhatta tavaraa. Tavaroiden paljous tekee arjesta helposti loputtoman esteradan. Kompuroimme siinä usein automaattiohjauksella pysähtymättä ajattelemaan, miten olemme siihen päätyneet. Kävin kahvittelemassa ammattijärjestäjä Ilana Aallon kanssa, joka kokosi osaamisensa kirjaksi. ”Paikka kaikelle – Mistä tavaratulva syntyy ja miten se padotaan” -kirja auttaa näkemään kulttuurin vaikutuksen kotielämäämme sekä merkityksiä, joita siivoamiseen ja siisteyteen, sisustamiseen ja kuluttamiseen liittyy. Kirja ei ”KonMarita”, että jokaisen täytyisi järjestää pyyhkeensä värijärjestykseen tai heittää rumat ja iloa tuottamattomat esineet roskiin. Se kertoo, miksi säilömme nurkissamme tavaraa, jota emme koskaan käytä. Koska suurin osa elämästä on arkea, ei siis ole yhdentekevää millaisessa kodissa aikamme vietämme.

 

Jokaisen onkin hyvä kysyä itseltään, onko koti paikka, jossa voit rentoutua, vaiko loputon työmaa ja musta aukko johon tavarat katoavat?

  

IMG_2070.JPG

  

Elämä alkaa vasta, kun tavarat on järjestetty, väittää Marie Kondo. Uskallan olla eri mieltä! Kenenkään ei pidä jäädä odottamaan laihtumista, eläkepäiviä, opintojen valmistumista, kumppanin löytämistä, lottovoittoa tai mitään muutakaan Suurta Muutosta, jonka jälkeen olisi vasta mahdollista alkaa elää itselleen mieluisaa ja merkityksellistä elämää.”

Viime aikoina olemme alkaneet puhua enemmän siitä, että hyvässä elämässä ei ole kyse tavarasta tai rahasta – vaan ajasta. Yhä useampi on alkanut kysellä, eikö ainutkertaisen elämänsä voisi käyttää muuhun kuin tavaran haalimiseen, sen siirtelyyn ja järjestelyyn. Siksi emme enää päästä elämäämme esineitä ja asioita, jotka eivät tue meille tärkeitä päämääriä ja joista emme jaksa huolehtia. Kun suhteemme esineisiin muuttuu ja patoamme tavaroiden virran, ehdimme keskittyä muuhunkin kuin tavaranpyöritykseen. Onnellisuus nimittäin pulppuaa aivan toisenlaisista lähteistä: läheisistä ihmisistä, yhdessä tekemisestä ja siitä, että voi kokea elämänsä olevan merkityksellinen.

 

Ihmisten koteja työkseen järjestävä Aalto paljastaa, että toimivan kodin järjestyksen ohje on seuraava; tavaroita on sopivasti, niillä on paikat ja ne laitetaan paikoilleen.

 

 

”Vaikka järjestyksen osaset eivät ole monimutkaisia, järjestäminen ei aina ole yksinkertaista. Tavaraan liittyvät tunteet ja esineiden paljous tekevät siitä hankalaa. Tunteet saavat keräämään tavaraa ja pitämään siitä kiinni”, Aalto kertoo.

 

”Kysyn usein asiakkaalta yhden kysymyksen. Jos minulla olisi taikasauva, miltä kodissa näyttäisi? Jos kuvitelmissa on esimerkiksi rauhallinen ja mukava koti, alamme miettiä mitkä tavarat ja asiat tukevat tätä haavetta. Minulla ei ole taikasauvaa, mutta taika onkin siinä, että asioiden ääneen lausumisen jälkeen tavoite alkaa ohjata toimintaa.”

 

paikkak.jpg

 

 

 

Perheitä, vanhemmuutta sekä kotien tavaratulvaa tutkinut ammattijärjestäjä kertoo, että asiakkaina on usein tavararöykkiöiden keskelle hautautuneita lapsiperheitä, sekä 50-65 -vuotiaita naisia. Vanhemmat naiset ovat usein kolmen huushollin loukussa. 

 

”On omia tavaroita menneiltä vuosikymmeniltä, vanhempien tavaroita, sekä omien lasten tavaroita joita tuodaan nurkkiin säilytykseen.”

 

 

 Nuoret tuntuvat keräävän tavaraa vähiten. Nykynuorten elämä on epävarmaa, muutetaan usein, eikä haluta kerätä tavaraa taakaksi. Maailma on pullollaan ohjeita siitä, mistä ja miten tavaroiden raivaaminen pitäisi aloittaa. Aallon mielestä on ihan sama mistä aloittaa, kunhan aloittaa.        

 

”Joskus se vaatii hieman psyykkaamista. Joillekin ongelmallista on ylipäätään tavaroista luopuminen, joillekin karsimiseen ryhtyminen.”

 

Yksinkertaisuudessaan toimivan järjestyksen tärkein ominaisuus on helppous. Ne esineet, joita käytetään koko ajan on hyvä olla lähettyvillä. 

    

”Usein ahtaasta keittiöstä uhrataan hyvää tilaa esimerkiksi kahviastiastoille joita ei edes käytetä. Haluan herätellä ihmisiä pohtimaan, miksi he ovat ympäröineet itsensä juuri niillä tavaroilla, joita kodista löytyy”, Aalto miettii.

  

 

   Lue Ilana Aallon kuusi tärkeintä vinkkiä kodin järjestykseen: 

Ryhtyminen. Usein ajatellaan, että kaappien järjestämiseen menee ainakin viikonloppu tai loma. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse siivota kerralla. Ryhdy hommiin ja laita vaikkapa ajastin vartiksi.​

Säännöllisyys. Siivoa ja karsi vaikka vartti kerrallaan JOKA PÄIVÄ.​

Älä aloita tärkeimmistä. Valitse ensimmäiseksi helppo tavararyhmä, joka ei herätä tunteita. Tämä toimii niille joiden on vaikea luopua tavarasta. 

Älä poimi hyllystä. Oli kyseessä sitten kirjahylly, sukkalaatikko tai vaatehylly – ota kaikki ulos kaapista JA PALAUTA VAIN NE JOTKA HALUAT SÄILYTTÄÄ. Älä poimi suoraan hyllystä yksi kerrallaan esimerkiksi kirjoja tai vaatteita joista haluat luopua. 

Yhden päätöksen periaate. Kun raivaat vaikkapa vaatehuonetta, päätä heti mihin tavara menee. Lahjoitus, roska vai myytävä?

Älä säilö kirppiskasseja nurkissa. Hoida tavarat mahdollisimman nopeasti ulos kodista. Pakkaa jätesäkkiin, laita säkki solmuun ja vie sinne mihin ne kuuluu. Jos ne jäävät lojumaan kotiin, säkin avaa helposti ja ottaa sieltä tavaraa takaisin käyttöön.

 

 

paikkak4.jpg

 

 

Jos kiinnostuit, kannattaa lukea Ilana Aallon kirja. Kirjasta sai todella uusia ajatuksia miksi sitä tavaraa onkaan nurkissa niin paljon? Itse varasin samantien kirppispaikan, sillä vaatehuoneessa lojuu kuin lojuukin kaksi säkkiä tarpeetonta tavaraa. Ja nekin on napsittu summamutikassa hyllyiltä – nyt taitaa olla aika laittaa koti oikeasti järjestykseen. 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *