Nopea ja herkullinen kukkakaaliriisi

 Viimeistään nyt kannattaa unohtaa se mauton kukkakaaligratiini. Ja ajatukset mössöksi keitetystä mauttomasta valkoisesta kukkakaalista, jota tarjoillaan koulun ja työpaikan linjastolla.

   

kukkakaaliriisi2.jpg

 

 Kukkakaalin valkoisista kukinnoista syntyy mainioita herkkuja; keittoa, muusia, pitsan pohjaa ja lisuketta. Raakana kukkakaalia voi dippailla kastikkeeseen. Tutun valkoisen kukkakaalin lisäksi vihannesosastolla saattaa törmätä miedommalta maistuvaan vihreään kukkakaaliin, oranssiin yksilöön tai räväkän liilaan versioon. Kukkakaalia ei kannata keittää mössöksi, vaan se kuuluu jättää hieman napakaksi – eikä mausteitakaan kannata unohtaa, sillä kasvisten ei tarvitse olla mauttomia.  Vanhalle tutulle kukkakaalille kannattaa antaa vielä mahdollisuus, sillä tämän syksyn herkullisin versio kukkakaalista on maukas kukkakaaliriisi. Kukkakaali raastetaan ja pyöräytetään nopeasti pannulla al denteksi, maustetaan ja tarjoillaan herkullisena lisukkeena. Kukkakaaliriisi saa vielä hieman rouskua hampaissa. Ja kyllä – epäilin itsekin aluksi voiko se olla hyvää…  

kukkakaaliriisi1.jpg

 

 

Kukkakaaliriisistä tuli heti oma suosikkini. Ensinnäkin siksi, että se on niin nopea valmistaa ja toiseksi SE ON NIIN MAUKASTA 🙂  Näin valmistat syyskuun nopeimman ja maukkaimman lisukkeen:   

  • kokonainen kukkakaali
  • 0,5dl vettä
  • 25g voita
  • suolaa
  • pippuria
  • purkki philadelphiajuustoa

  

Raasta raaka kukkakaali muruiksi. Keitä puoli desiä vettä ja pyöräytä kukkakaalimurua noin kahden minuutin ajan pannulla. Älä kypsennä liikaa, kukkakaaliriisin ei ole tarkoitus olla pehmeää puuroa! Lisää voi ja philadelphiajuusto. Sekoita kevyesti ja mausta suolalla ja pippurilla oman maun mukaan. Tarjoile heti esimerkiksi kalan tai kanan lisukkeena.   

 

Koti Ruoka ja juoma

TURKU FOODWALK

  *Yhteistyössä Visit Turku  

Aurajoen rantoja kulkeva Turku Food Walk lupaa johdattaa minut turkulaisen ruokakulttuurin ytimeen kymmenellä ravintolalla. Aloittaa voi vaikkapa Suomen parhaimmaksi kehutusta cappuccinosta ja siirtyä jättikatkarapuihin mascarpone-parmesaanivaahdolla. Illan hämärtyessä nauttia jälkkäriä lämpölamppujen alla. Ensimmäinen Food Walk-kortti tehtiin vuonna 2012 viiden ravintolan kera ja nyt mukana on jo kymmenen ravintolaa. Food Walkia voi varioida mielensä mukaan, joten kierros on aina eri näköinen. Kukin ravintola on ehdottanut listaan oman annoksensa ja usein mukaan on valikoitunut suosikkeja, kuten Sevillan grillatut jättikatkaravut. Joissakin ravintoloissa annos on yllätys päivän mukaan. Kortti on aika kiva lahjaidea ja hyvä keino tutustua turkulaiseen ravintolakulttuuriin – kokea monta ravintolaa lyhyessä ajassa.   

Sää ulkona on mitä mainioin, joten illan Food Walk-kierros aloitetaan terasseilta. Ensimmäiseksi kohteeksi valikoituu Smör, jonka pienellä ja sympaattisella pihalla on vielä lämmintä. Long Kyröllä marinoitua kirjolohta, vuohenjuustokreemiä ja pikkelöityä kurkkua jonka kera tarjoilija suosittelee lasillista viileää spätburgunderia. Marinoitu lohi maistuu rapsakan paksoin ja kreemin kera ihanan raikkaalta ja viinivalinta ei olisi voinut olla parempi.   

foodwalk2.jpg

foodwalk.jpg

 

  On aika jatkaa matkaa kulman taakse Di Trevin terassille, jossa listalla on tapaslankku. Espanjan maut toimivat hyvänä suolaisena välipalana viinin kera ja palvelukin pelaa kiitettävästi.Aurinko alkaa jo vetäytyä kulman taakse ja sokerihammastakin kolottaa – matka jatkuu jokirantaa pitkin Pinellaan. Lämmin kesäilta on saanut rannan täyteen ihmisiä, osa nauttii piknikistä viltillä ja toiset istuvat kivetyksellä joen reunalla. Tunnelma on niin välimerellinen, että välillä jopa unohtaa olevansa omassa vanhassa kotikaupungissaan.    

foodwalk3.jpg

foodwalk4.jpg

 

  Pinellan terassilla tulee harvoin istuskeltua, mutta nyt ihmettelen miksi näin on. Terassi on mukavasti lämmitetty ja tunnelma on mukava. Vastapuolella voi nähdä Vähätorin täydet terassit, joen yllä kaartelevat lokit ja kelluvat vuokra-piknikveneet jotka houkuttelevat lähtemään joskus pienelle retkelle. Vielä jäljellä on Pinellan jälkiruoka, joka on listan mukaan “lemon tart” kaurakeksillä, sitruunamoussella, sorbetilla ja marengilla.  

foodwalk13.jpg

foodwalk12.jpg

 

Seuraavana päivänä kävin maistamassa Café Artin porkkanakakun sekä cappuccinon. Artin terassi on mielestäni yksi Turun kivoimmista paikoista lukea vaikkapa kirjaa ja nauttia kahvia.

 

foodwalk9.jpg

 

 

Hyvä että kortilla on kolme päivää käyttöaikaa, sillä seuraavalle päivälle jää vielä kokeiltavaksi Sevillan kehutut jättikatkaravut ja ehkäpä ilmojen helliessä menen maistamaan Svarte Rudolfin lämpimän kanaleivän aurajuustokastikkeella.

 

Joskus taitaakin tehdä hyvää olla ihan turistina omilla kotikulmilla – sitä näkee taas rakkaan kotikaupungin ihan eri silmin. XX

 

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen