Bataattihamppari mustapapupihvillä ja raikkaalla fetadipillä!

 

Kun yrittää vältellä turvottavia ja rasvalla kyllästettyjä kesäruokia, on se välillä todella vaikeaa. Nyt tulee resepti hieman erilaiseen purilaiseen, jossa höttöinen sämpylä on korvattu paahdetulla bataatilla ja rasvaa tihkuvat pihvit ruokaisilla mustapapupihveillä! 🙂 Valmista bataatit ja raikas fetakastike ohjeiden mukaan ja lopuksi lado bataatin ja pihvin väliin salaattia, tomaattia, fetakastiketta ja cheddarjuustoa. Tarjoile vaikkapa coleslaw-salaatin tai bataattiranskalaisten kera tai syö sellaisenaan 🙂 Niin ja mustapapupihvit nappasin suoraan Stockan herkun tiskiltä ja paistoin pannulla oliiviöljyssä!

 

bataattiburgeri.jpg

 

 

Bataatit:

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Pese bataatit ja leikkaa 1cm levyisiä kiekkoja. Asettele kiekot pellille ja sivele oliiviöljyllä. Rouhaise päälle suolaa. Paista 20 min.

Fetakastikkeseen sekoita keskenään:

  • 2dl turkkilaista jugurttia
  • pala murennettua fetaa
  • 0,5dl silputtua korianteria
  • puristus sitruunamehua
  • rouhaisu suolaa ja mustapippuria

 

 

Tänään ehtii muuten vielä osallistua Exuviance-arvontaan! Huomenna arvotaan voittaja, olkaahan kuulolla!

Kivaa ja aurinkoista maanantaita!  xx

 

Koti Ruoka ja juoma

Rieslingiä Mamissa

Kevät toi taas kaupunkiin Riesling & Spätburgunder -viikot, joita vietetään nyt kuudetta kertaa eri puolilla Suomen ravintoloita. Tänä aikana ravintolat tarjoavat mahdollisuuden maistella erilaisia sakslaisia rieslingejä ja pinot noireja esimerkiksi tastingin muodossa tai aterian yhteydessä. Teemaviikkojen aikana esimerkiksi saksalaisia viinitilallisia vierailee eri ravintoloissa pitämässä tastingeja. Riesling & Spätburgunder -viikoille ehtii vielä osallistua loppuviikon! 🙂 
Mami on mukana viikoilla tastingeilla, sekä erityisellä menulla joita pääsin testaamaan viime viikolla! Harrastan muutenkin viinitastingeja ja yleistä viininlipittelyä, joten kokemus oli oikein mieluisa 🙂   

riesling2.jpg

 

   

 

Viileän ilmaston viineissä on yleensä vähemmän alkoholia ja enemmän hedelmäistä aromia. Saksa on maailman pohjoisimpia viinialueita. Viinitarhat ovat yleensä istutetut vuorten rinteille tuulelta suojaavien metsien alapuolelle ja lähelle auringonvaloa heijastavaa jokea, kuten Reinia ja sen sivujokia. Pitkän kasvukauden ansioista rypäleet saavat paljon aurinkoa ja valoisa kasvukausi lievittää myös ilmaston aiheuttamia rasituksia. Rypäleet kypsyvät hitaasti ja säilyttävät hedelmäisen happoisuutensa. Samalla niihin kehittyy luontaisia sokereita sokereita ja ne imevät mineraaleja maaperästä. Näin saksalaiset viinit saavat raikkautensa sekä maku- ja tuoksuvivahteensa.  

Saksalaiset viinityypit ovat yleensä harmonisen kuivia, sekä rehevän kypsiä ja hedelmäisiä. Riesling tunnetaan eleganssistaan, hapokkuudestaan, kompleksisuudestaan ja säilyvyydestään, kun taas Spätburgunder on täyteläinen, sametinpehmeä viini jonka aromi on aavistuksen makea ja hedelmäinen. Mamin tastingissa maisteltiin viittä viiniä Weingut F. Beckerin tilalta, Pfalzin viinialueelta – ja viineihin sopivia makuja Mamin Riesling-viikkojen listalta.  

  1. Tastingin ensimmäinen riesling Wildwein (2014) nousi heti omaksi suosikikseni. Jopa suolaiseksikin luonnehditun viinin suutuntuma on raikas, mehukas ja miellyttävä. Tuoksussa on sitrushedelmää ja omenaa, ja sopiva hapokkuus tekee viinistä oivan ruokaviinin etenkin kalan, äyriäisten sekä hieman mausteisien ruokien kaveriksi.
  2. Viinitien oma riesling Raja (2012) on käsityötä alusta loppuun. Viinissä on jäännössokeria 20g, mutta sopiva hapokkuus tekee viinistä miellyttävän. Sitruksinen, elegantti ja miellyttävän mineraalinen taipuu monipuoliseksi ruokaviiniksi.
  3. Sonnenberg Riesling Grand Cru (2009) on kuiva, mutta runsasmakuinen riesling. Tuoksu on sitruksinen ja hedelmäinen, maussa löytyy kivaa hapokkuutta ja mineraalisuusuutta. 
  4. Tastingin ainoa punaviini spätburgunder “B” (2012) on kypsytetty tammitynnyreissä. Intensiivinen ja maskuliinisesta tuoksu löytää kirsikkaa, punaista marjaa ja mustan teen aromeita. Aromimaailmassa toistuvat tuoksun aromit. Viini olisi omiaan risoton kaverina. 
  5. Viimeiseksi maisteltu Friedrich Becker Pinot Noir Eiswein (2008) saa unohtamaan jälkiruokakahvin ja konjakin. Makea, mutta raikas valkoviini Eiswein saa makunsa ennen keräämistä jäätyneistä rypäleistä. Jälkiruokaviinissä maistuu raparperi, viinimarjanlehti ja tuoksu on kuin kevätesikko. Tämä aikuisten jälkiruoka huutaa vahvoja juustoja sekä hilloa – ja saa maistajansa ihastumaan Eisweinin makeaan maailmaan.

 

riesling.jpg

 

 Omaksi suosikikseni noussut Wildwein kulki koko äyriäisvoittoisen listan mukana loistavasti. Paahdettua kampasimpukkaa ja tryffelimarinoitua parsaa alkuruuaksi, pääruuaksi simpukoita ranskalaisten ja majoneesin kera. Jälkiruuaksi mansikkasorbettia, sitruunakreemiä ja marenkia joka jätti raikkaan jälkimaun saksalaiselle illalle.    

riesling4.jpg

riesling5.jpg

riesling6.jpg

 

  Eniten mieleen jäi ehkä eniten tuo Eiswein, joka oli minulle kokonaan uusi tuttavuus. Ehkäpä sitä tulee itsekin ostettua pullollinen jälkiruuaksi joskus! Mamissa oli muuten listalla myös ostereita ja rieslingiä – vinkkinä vain perjantain varalle 😉 

Mitä mieltä olette viinipainotteisesta jutusta, kiinnostaako aihe? 🙂  

Koti Ruoka ja juoma