Raakaporkkanalaatikko jouluksi

 

PC014460.jpg

 

 

Raakaruoalla tarkoitetaan mahdollisimman prosessoimatonta ruokaa, jota ei lämmitetä yli 45 asteen, sillä liika kuumentaminen tuhoaa ruoassa olevia tärkeitä entsyymejä, hivenaineita ja vitamiineja. Raakaravinnossa ne ravintoaineet ovat tallella – ja siksi sillä uskotaankin olevan paljon hyviä terveysvaikutuksia. Raakaruokailijan keittiössä ei hellaa tarvita, vaan ruoan valmistuksessa käytetään tehosekoitinta, mehustinta ja monitoimikonetta. Vaikka ei noudattaisikaan täysin raakaa ruokavaliota, raakaravintoa voi sekoittaa mukaan tavalliseen kotikokkaukseen. Ja miksi ei joulupöytäänkin? Tästä raakaporkkanalaatikosta ei tule ähkyyn!

 

 

  • 1 kg kuorittuja porkkanoita
  • 2,5 dl cashewpähkinöitä
  • Reilu ruokalusikallinen hunajaa
  • Ripaus suolaa
  • Ripaus muskottipähkinää, inkivääriä ja kanelia

 

 

Kuori porkkanat. Jauha kokonaiset kuivat cashewpähkinät jauhoksi tehosekoittimella. Voit valmistaa porkkanat kahdella tapaa; joko mehustamalla tai hienontamalla porkkanan paloina tehokkaalla tehosekoittimella tai monitoimikoneella. Jos mehustat, yhdistä soseeksi isoon kulhoon mehu ja mehustettu porkkana. Lisää soseeseen suurin osa cashewpähkinästä, hunaja ,suola, muskottipähkinä, inkivääri ja kaneli. Laita seos vuokaan. Painele pintaan kuvioita ja koristele lopulla cashewpähkinäjauheella. Anna laatikon turvota jääkaapissa tunnin tai pari, tai kuivata muutama tunti 45 asteisessa uunissa luukku raollaan. Voit myös lämmittää laatikon ennen tarjoilua 45 asteessa. 

 

 

Koti Ruoka ja juoma

Terveellisempi joulu: maidoton kookos-riisipuuro ja chia-mustikkahillo

Join ennen maitoa tölkkikaupalla ja sitä saikin olla kantamassa kaupasta jatkuvasti. Olen kuitenkin kokeillut vähentää tavallisen maidon juomista jo pidemmän aikaa – ja elää muutenkin terveellisemmin. Maito ei oikeastaan sovi minulle, vaikka se olisi laktoositontakin. Pois jättäminen ei ole ollut vaikeaa – kunhan saan vain pitää kahvimaitoni. Olen voinut paljon paremmin. En ole korvannut maidon juomista millään muilla maidoilla, sillä soijamaito tai riisimaito ei tavallista maitoa voi korvata.

Nyt aloin kuitenkin harmitella joulua, koska joulupuuro on minulle tärkeä perinne. Sitä on saatava aattoaamuna… Päätin kokeilla miltä puuro maistuisi kookosmaitoon tehtynä. Olin aivan varma, että siitä ei tulisi hyvää ja jokatapauksessa jouluna keittäisin puuroni punaiseen maitoon – väärin luultu!! Puurosta tuli erittäin maukasta ja harkitsenkin nyt jos raaskin tehdä joulunakin puuroni näin. Puuron päälle voi ripotella perinteisesti kanelia ja sokeria, mutta minä tein puuron lisukkeeksi maailman helpoimman chia-mustikkahillon.

 

PB304420.jpg

 

Hyvää tekevä kookos-riisipuuro

  • 2dl tummaa puuroriisiä
  • 2dl vettä
  • puolikas teelusikallinen suolaa
  • 6dl riisimaitoa
  • tölkki kookosmaitoa
  • puolikkaasta vaniljatangosta siemenet
  • kanelitanko

Keitä vettä, riisiä ja suolaa kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää riisimaito, tölkki kookosmaitoa, kanelitanko, sekä vaniljansiemenet. Keitä miedolla lämmöllä n. 50 minuuttia ja kun puuro on valmista, poista kanelitanko. 

Chia-mustikkahillo

  • 2dl mustikoita
  • 1tl hunajaa
  • muutama lusikallinen valmista chiahyytelöä

Laita 1rkl chia-siemeniä puolikkaaseen vesilasiin jääkaappiin. Anna turvota tunnin verran. Lisää jäiset mustikat ja hunaja kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä hetki. Lisää chia-siemenhyytelö joukkoon, sekoita ja tarjoile.

 

PB304410.jpg

Kukat: Kukkakauppa Piia Jaala

 

 

Koti Ruoka ja juoma