Raskausruokaviikko 23.
En ole koskaan pitänyt erityisesti ruokapäiväkirjaa. Tiedän ja luotan siihen, että syön perusterveellisesti ja monipuolisesti, enkä ole jaksanut kytätä sitä sen kummemmin. Nyt päätin kuitenkin viikon ajan kirjata ylös kaikki ruokailuni ja saada vähän tarkempaa kuvaa siitä, mitä suuhuni oikein uppoaakaan, ja onko luuloni terveellisesti ruokavaliosta sittenkään ihan todenmukainen. Nyt raskausaikana kun se tuntuisi olevan vielä entistäkin tärkeämpää.
Mitään määriä en ole mittaillut tai kirjannut ylös. Ruoka- ja ravintoasiat kiinnostavat minua erittäin paljon, mutta en todellakaan ole näiden asioiden asiantuntija.
Loppuun kirjailen omia huomioitani ruokaviikosta.
Perjantai 27.1.
Aamu: kaurapuuroa (banaania, pähkinöitä), kiivi, kahvi
Snack 1: kauraleipä (kinkkua, kurkkua, tomaattia), tee, mandariini
Lounas: kanasalaattia + kreikkalaista salaattia, kananmuna, raejuustoa, voileipä, suklaapala
Snack 2: kookos-soijajogurttia (kaurahiutaleita, mansikoita, pähkinöitä, rusinoita), porkkanoita
Illallinen: kanapiirakkaa (ananasta, paprikaa, fetaa, sipulia), mango-avokado-ruccolasalaattia, pari palaa tummaa suklaata
Lauantai 28.1.
Aamu: kvinoapuuroa (mustikoita, banaania, pähkinöitä), kiivi, kahvi
Lounas: brunssi Relovessa
Snack: soijarahkaa (paahdettuja hirssimuroja, mansikoita), porkkanoita
Illallinen: tattarileipää (avokadoa, limeä, kananmunia), ananasta, appelsiini
Sunnuntai 29.1.
Aamu 1: rahkaa, banaania
Aamu 2: kvinoapuuroa (mustikoita, avokadoa, pähkinöitä), kahvi
Lounas: kanapiirakkaa perjantailta, salaattia (tomaattia, kurkkua, ituja, porkkanaa, avokadoa, fetaa)
Snack: voileipä (juustoa, kurkkua), vesimelonia, omenaa, pari palaa suklaata
Illallinen: punajuurikeittoa, voileipä (margariinia, kurkkua)
Maanantai 30.1.
Aamu: kaurapuuroa (banaania, mustikoita, pähkinöitä), kiivi, kahvi
Snack 1: voileipä (kurkkua, juustoa)
Lounas: salaattibuffet (tattaria, keltajuurta, kaalia, kurkkua, valkopapuja, kookosta, broccolia, porkkanaa), voileipä
Snack 2: soijarahka (mustikoita, granolaa, pähkinöitä), omena
Illallinen: punajuurikeittoa, voileipä (avokadoa, rosmariinia)
Tiistai 31.1.
Aamu: kaurapuuroa (mustikoita, banaania, pähkinöitä), kiivi, kahvi
Snack 1: sämpylä (juustoa, kurkkua)
Lounas: tonnikalasalaattia (ruccolaa, valkopapuja, linssejä, tomaattia, kurkkua, avokadoa, paprikaa, porkkanaa, tonnikalaa)
Snack 2: toast (vuohenjuustoa, tomaattia) omena, suklaapala
Illallinen: kauraleipää (avokadoa, kurkkua, kananmunia)
Keskiviikko 1.2.
Aamu: kaurapuuroa (mustikoita, banaania, pähkinöitä), kiivi, kahvi
Snack 1: sämpylä (margariinia, kurkkua)
Lounas: salaattibuffet (selleriä, fenkolia, omenaa, kukkakaalia, herneitä, fetaa, punariisiä, mungpapuja, porkkanaa, yrittikanaa)
Snack 2: soijajogurttia (mansikoita, pähkinöitä, chian siemeniä), omena
Illallinen: take away -nepalilaista kanakormaa ja riisiä
Torstai 2.2.
Aamu: kaurapuuroa (mustikoita, banaania, pähkinöitä), kiivi, kahvi
Snack 1: voileipä (margariinia, kurkkua)
Lounas: kanakormaa, tomaatteja, porkkanoita
Snack 2: karpalo-kardemummarahkaa, pähkinöitä
Illallinen: paitettua nieriää, kvinoasalaattia (ruccolaa, herneitä, linssejä, kurkkua, tomaattia, avokadoa), ruusukaalia
Snack 3: omena
Positiivisia huomioita:
1. Säännöllisyys. Syön säännöllisesti, olen tehnyt niin aina. Elimistöni vaatii jotain sisuksiinsa kolmen-neljän tunnin välein. Ja jos verensokeri pääsee tippumaan liian alas on seurauksena hirveä olo ja hirviömäinen nainen.
2. Kasvisten ja hedelmien määrä. Yritän ja tykkään syödä hyvin kasvispainotteisesti ja näyttää siltä, että näin oikeasti teenkin. Syön kyllä lihaakin, mutta esimerkiksi tämän viikon aikana punaista lihaa ei tullut ollenkaan. Kalaa ja kanaa muutaman kerran.
Negatiivisia huomioita:
1. Voiko kukaan olla enempää kaavoihin kangistunut aamiaistensa suhteen?
2. Leivän määrä. Syön leipää enemmän kuin luulin. Mitään suuria raskausruokahimoja minulla ei ole, mutta selkeästi himoitsen hiilihydraatteja enemmän kuin normaalisti. Olen esimerkiksi löytänyt riisin hienouden viimeisen puolen vuoden aikana, kun ennen en siitä sen kummemmin perustanut.
Yleisiä huomioita.
1. Kaikki leivät, mitä syön, ovat siis gluteenittomia. Leivon ajoittain itse (kuten päiväkirjan sämpylät), mutta kaupan leivistä täyteläiset tattarileivät ja jälkiuunikauraleivät ovat parhaita.
2. Syön päivittäin D-vitamiinia ja raskausmonivitamiinia. Kalsiumia aina, kun muistan.
3. Ennen raskautta käytin lähes päivittäin chian siemeniä esim. tuorepuuroissa ja jogurteissa. Nyt käytän niitä vain satunnaisesti. Inkivääritee kuului myös aina iltarutiineihini, mutta sekin on nyt pienellä tauolla.
Tältä näytti siis minun ruokaviikko. Itse koen voivani oikein hyvin ja pidän siitä, miten ja millaista ruokaa syön. Miltä tämä teidän mielestä vaikuttaa?:)
-Hanne-