Maailman paras papupata.
Otsikko on hieman harhaanjohtava. Kyseessä ei nimittäin ole VAIN maailman paras papupata, vaan myös yksi herkullisimmista ruoista ikinä. Jos tie sydämeen käy vatsan kautta, niin minut tämä pata saa ainakin ihan lääpälleen. Ja kyseessähän on mieheni bravuuri. Pavut ja kikherneet kuuluvat meillä lähes päivittäiseen ruokavalioon. Niitä on maailman helpoin lisäillä melkein ruokaan kuin ruokaan. Papuja menee kastikkeisiin, saalaatteihin, munakkaisiin, keittoihin, mihin vaan. Mielestäni pavut ovat ravintosisällöltään mitä parhaimpia. Lisäksi rakastan niitä ihan maunkin puolesta. Tiedän monien välttelevän papuja niiden aiheuttamien ei niin ympäristöystävällisten kaasujen vuoksi. Omassakin vatsassani ne kyllä tuppaa hieman kuplimaan, mutta huomaan, että ajan myötä vatsani on kyllä tottunut niihin melko hyvin, eivätkä ne enää aiheuta yhtä voimakkaita reaktioita kuin ennen.
Mutta asiaan. Siihen papupataan. Tässä padassa ei painoteta nyt niinkään tuota papujen terveellisyyttä, vaan keskitytään enemmän herkkupuoleen. Olut, kahvi ja kaakao on aivan uskomaton yhdistelmä! Kyseinen pata vaatii melko pitkän muhimisajan. Joskus tätä on tehty oikein pitkän kaavan mukaan laittamalla pata porisemaan jo aamulla ja syöty vasta illalla. Naistenpäivän kunniaksi sain tällä kertaa pikaversion padasta, eikä maku siitä kärsinyt. Eli onnistuu hyvin hätäisemmältäkin kokilta.
Mitä tarvitset:
öljyä
2 sipulia
1 prk kuorittuja tomaatteja
2 dl tummaa olutta
1 dl kahvia
1 rkl paseerattua tomaattia
2 dl lihalientä
n. 1 rkl siirappia
1 tl chilijauhetta
1 tl kuminaa
1 tl cayannepippuria
1 tl kuivattua oreganoa
1 chilipaprika
2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta/ tummaa suklaata
2 prk mustia papuja
Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota kattilassa öljyssä. Lisää olut, kahvi ja lihaliemi. Kiehauta ja lisää kaikki muut ainekset pataan. Alussa pata muistuttaa keittoa runsaan nestemäärän vuoksi. Anna porista liedellä pienellä lämmöllä noin kaksi tuntia tai kunnes neste on höyrystynyt ja padan koostumus haluamasi. Hämmentele välillä. Nestemäärän voi hyvin myös puolittaa, jolloin pata valmistuu myös puolta nopeammin. Suosittelen kuitenkin kärsivällisyyttä, koska tämän kanssa hiljaa hyvä tulee.
Useimmiten ollaan syöty pataa tortillalettujen välissä. Niin tälläkin kertaa. Gluteenittomien lettujen väliin seuraksi pääsi itse tehtyä guacamolea, ituja, ranskankermaa ja korianteria.
Ei muuta kuin padat porisemaan ja mums mums!
-Hanne-