What I ate today – pregnancy edition
Raskaus ja ruoka. Siinäpä aihe, jossa riittää puimista. Olen yrittänyt koko raskauden ajan noudattaa samoja perusperiaatteita kuin aikaisemminkin. Syön kaikkea ja syön, kun on nälkä. Pidän päivittäin huolen vitamiinien, kuitujen ja proteiinin saannista. Painotan kasvisruokaa, monipuolisuutta ja hyviä raaka-aineita. Herkuttelu on täysin sallittua.
Keliakia pakottaa minut noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota, mutta en koe, että se varsinaisesti sulkee mitään ruokavaliostani pois. Tämän lisäksi en noudata mitään tiettyä dieettiä. Kaikki on sallittua, ainakin ajoittain. Suhtaudun ruokaan intohimoisesti, mutta omasta mielestäni rennosti. Monet pitävät minua varmasti hieman terveysnipottajana, mutta itse koen ruokailujeni olevan hyvinkin vapaita. Onnekseni oikeasti nautin todella monista terveellisistä ruoista. Salaatti on paras lounas, ihan jo maun puolesta. Herkuttelu ei minulle automaattisesti tarkoita karkkipussia tai kakkua. Koen, että suurin osa ruoasta, jonka syön, on herkkua, enkä siksi joka päivä kaipaa mitään perinteisiä sokeriherkkuja. Mutta joskus kyllä! Kuten sanottu, mikään ei ole kiellettyä. Tummaa suklaata menee sen sijaan joka päivä pala tai kaksi 🙂
Raskausaikana ruokailuni eivät ole muuttuneet kovinkaan radikaalisti. Perusarkiruokani koostuu pitkälti samoista elementeistä kuin aikaisemminkin. Syön ehkä hieman enemmän kuin tavallisesti, yhden välipalan päivässä. En kuitenkaan syö määrällisesti kahden edestä, mutta yritän syödä laadullisesti hyvin. Raskauden suurimmat vaikutukset ruokavaliooni ovat olleet viinin, raa’an kalan, yrttiteen ja inkiväärin poisjääminen. Kaikkia näitä rakastan, enkä malta odottaa, että pääsen skoolaamaan prosecco-lasillisella sushikasan ääressä 😀 Nyt mennään kuitenkin vauvan ehdoilla ja hyvin lyhyestä ajastahan tässä loppupeleissä on kyse.
Raskausajan ruoasta ja ruoasta ylipäänsä kirjoittelen varmasti vielä paljon lisää, mutta tässä olisi yhden päivän menu viime viikolta. Saikkuilin tuon päivän flunssaisena kotona, joten ihan todenmukaista kuvaa normaalista arkipäivästä siitä ei ehkä saa. Ainakin annokset ovat kauniimpia ja asetellumpia kuin normaalit opettajanhuoneessa eväsrasioista nautitut lounaat ja välipalat.
Aamuni alkaa aina kaurapuurolla. En vain kyllästy siihen enkä pääse yli siitä, miten älyttömän hyvää se oikeasti on. Puuron keitän puoliksi veteen ja puoliksi maitoon. Vaihdellen laktoositonta kevytmaitoa, mantelimaitoa ja kookosmaitoa. Puuron joukkoon sitten banaania, kardemummaa, marjoja ja pähkinöitä. Kiivit ovat olleet nyt vähän aikaa kova sana. Eri hedelmät kuuluvat kyllä päivittäiseen ruokailuun, mutta vaihtelevat aina sesongin mukaan. Ja ah aamukahvi. Tasan yhtenä aamuna koko raskausaikana en ole pystynyt kahvia juomaan, mutta muuten uppoaa kyllä. Olen kuitenkin pääsääntöisesti rajoittanut päivittäisen kahvimäärän vain tuohon aamusumppiin.
Aamiaisen ja lounaan väli tahtoo aikaisista heräämisistä johtuen venyä melko pitkäksi, joten yleensä tarvitsen tässä välissä jonkin pikkupurtavan. Tällä kertaa kookos-soijajogurttia itsetehdyllä granolalla ja omenenpaloilla.
Lounaaksi tonnikalasalaatti kaikesta, mitä jääkaapista sattui tällä kertaa löytymään.
Toisena välipalana puolukkasmoothie Kallion Silvoplee- kasvisravintolassa. Olis muuten todella hyvää ja tuhtia.
Olin illan yksin kotona, joten en jaksanut panostaa lämpimän ruoan laittoon, Normaalisti meillä syödään ihan kunnon illallinen. Mieheni on onnekseni innokas ja loistava kokki, mutta tällä kertaa mentiin helpolla, mutta takuuvarmalla kananmuna-avokadoleivällä. Muutaman ananassiivun kera.
Ja niin, ne suklaapalat jäivät kuvaamatta, mutta kyllä ne tähän(kin) päivään kuuluivat!
-Hanne-