Arjen voimavarat
Mistä sinä saat voimaa ja energiaa arkeen?
Olen pohtinut tätä kysymystä paljon, varsinkin tuoreena pienen vauvan vanhempana.
Tuntuu että ne pienet akkuja lataavat hetket ovat nyt vieläkin tärkeämpiä, jotta energiaa riittää lapsen hoivaamiseen.
Tietysti tärkein arjen voimavara ovat perhe ja läheiset ystävät, nämä tuovat niin paljon iloa ja rakkautta elämään. Minulle tärkeimpiä voimavaroja ovat myös ravinto ja liikunta, näiden avulla huomaan suuria muutoksia jaksamisessani ja energian määrässä.
Sain itse tuntea heti vanhemmuuteni alkutaipaleella, miten ikävää on olla kovassa syysflunssassa vauvan kanssa jolloin oma energiataso on nollassa.
Erityisesti tällöin pohdin mitkä tekijät antavat minulle energiaa arkeen, jotta voin olla mahdollisimman hyvä äiti lapselleni. Ärsytti että sairastelu vei voimat, ja vauvan kanssa juttelukin tuntui raskaalta. Toisaalta – aina ei voi vaatia itseltänsä huippusuoritusta, on oltava armollinenkin.
Aloin lisäillä taas enempi superfoodeja ruokavaliooni, koska tuntui että sairastelun jälkeen vastustuskyky oli olematon ja olin jäämässä flunssakierteeseen. Raskauden aikana vähensin supefoodien käyttöä, noudatin hyvin orjallisesti neuvolan suosittelemaa listausta sallituista ruoka-aineista. Raskausaikana päivittäisessä käytössä olivat chia-siemenet, näiden avulla sain tarvitsemani omegat ja vatsakin toimi hyvin. Kaikki liian puhdistavat superfoodit, kuten spirulinan ja chlorellan jätin heti pois, kuten myös hormonituotantoon vaikuttavan maca-jauheen. Baobab oli käytössä korkean C-vitamiinipitoisuuden takia sekä myöskin marjajauheet (goji, tyrni, amla ja marja-aronia).
Nykyään käytössä ovat mm. Puhdistamon ja Foodin -tuotemerkkien superfoodit. Jokainen aamu alkaa joko supersmoothiella tai chia-puurolla, sekä suurella kupilla kahvia kookosöljyllä. Tuskin maltan odottaa aamupalaa, se on mielestäni päivän paras ateria 🙂
Lounas koostuu yleensä salaatista, kasviksista ja lihasta/kalasta/kanasta. Täyttävää ja ravitsevaa, muttei kuitenkaan tule ruokaähkyä.
Välipalaksi smoothie, rahkaa marjoilla tai proteiini-/taatelipatukka ja kahvia tai teetä.
Päivällinen syödään miehen tullessa töistä kotiin, ja tämä koostuu melko samoista ruoka-aineista kuin lounaskin. Iltapala on taas samantyylinen kuin välipalakin: proteiinia, hyviä hiilareita ja hyviä rasvoja – hyvin tulee uni tämän jälkeen 😉
Osa lempparituotteita.
Miehen loihtimaa lihamureketta ja herkkusienikastiketta, lisänä vihersalaatti. Helppoa ja hyvää – ruokailun ei tarvitse olla monimutkaista!
Mamin välipalaa vauvan päiväunien aikana – Pakurikahvi ja taatelipatukka. Holy moment :)
Herkku-iltapala: rahkaa, soijalesitiiniä, vadelmia ja kookoshiutaleita.
Myös liikunta ja ulkoilu ovat tärkeitä akkujenlataushetkiä.
Tämä syksy on tarjonnut aivan loistavia ulkoilukelejä – tästä jos mistä saa energiaa!
Liikunta on niin luonnollinen osa arkeani, etten voisi kuvitella elämää ilman urheilua. Synnytyksen jälkeen otin 6 viikkoa melko rauhallisesti, tutustuin uuteen perheenjäseneemme ja kävelin pitkiä vaunulenkkejä. Tein pientä kotijumppaa ja vahvistin kehon syviä lihaksia.
Kuuden viikon jälkeen lähdin taas kuntosalille into pinkeänä, kaipuu raudan ääreen oli kova. Alussa piti kuitenkin malttaa mielensä, ja aloitella suht pienillä painoilla harjoittelu vähitellen lihaksia vahvistaen. Voi sitä energian määrää, kun palasin kotiin ensimmäiseltä salireissulta!
Tämä mamma oli kuin uudestisyntynyt!
Ulkoilukelejä parisen viikkoa sitten – ah, mieli lepää näissä maisemissa!
Mamma iltalenkillä neonväreissä ;)
Ihanaa maisemaa lenkiltä <3
Kertokaapas muut pienten lasten vanhemmat: mitkä ovat teidän arjen voimavaroja?
<3 Vivi