Kasvisruokaa Nepalista, nam!

Kävin tänään tutustumassa Nepalilaisen kasvisruoan saloihin. Vantaan aikuisopiston kurssilla kokattiin kymmenen ruokalajin illallinen, joka lopuksi syötiin (nam!). Olen nyt siis tietenkin Nepalilaisen kasvisruoan mestarikokki ja taituri (tai ainakin astetta taitavampi).

nepal1.jpg

Padat porisee.

nepal2.jpg

Kaikki tarvittavat ainekset on hyvä pilkkoa ennen ruoanlaiton aloittamista, ettei pääse iskemään paniikki.

nepal3.jpg

Kasviskorma (Korma tarkarki).

nepal4.jpg

Vihreät pavut ja perunat (Simi ra alu).

nepal6.jpg

Nepalilainen riisipuuro (Khir).

nepal7.jpg

Papusekoitus (Mismas gedagudiko tarkari).

nepal8.jpg

Kasviskorma nättinä, juuri ennen tarjoilua.

 

Kasviskorma (Korma tarkarki)

4 perunaa

1 keskikokoinen kukkakaali

1 dl ruokaöljyä

1 tl kuminansiemeniä

0,5 tl fenugreek-siemeniä (sarviapila)

3 sipulia pilkottuna

4 kardemumman siementä

2 laakerinlehteä

1 tl kurkumajauhetta

5 valkosipulinkynttä hienonnettuna

6 cm inkivääriä hienonnettuna

3 tomaattia kuutioituna

suolaa

1 vihreä/punainen chili pilkottu

0,5 tl jauhettua kuminaa

2 tl curryjauhetta

1 tl korianterijauhetta

3 tl Sabji masala-mausteseosta

0,5 dl cashewpähkinöitä hienoksi jauhettuna

tarvittaessa vettä

2 korianterinoksaa lehtineen silputtuna

 

Keitä perunat kuorineen puolikypsiksi kiehuvassa vedessä. Kaada vesi pois ja siirrä perunat lautaselle, anna perunoiden jäähtyä hieman. Kuori ja pilko perunat paloiksi, jokainen peruna noin kuuteen osaan. Keitä uudelleen vettä kattilassa. Pilko kukkakaali suurehkoiksi kukinnoiksi ja kypsennä paloja hetki kiehuvassa vedessä (noin kolme minuuttia). Kaada vesi pois ja siirrä kukkakaalit lautaselle.

Kuumenna 2 dl öljyä pannulla ja lisää kuminansiemenet, laakerinlehdet ja kardemumman siemenet ja paista, kunnes niistä irtoaa tuoksua. Lisää pilkotut sipulit ja ruskista. Lisää valkosipulit ja inkivääri ja paista noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää pilkotut tomaatit, suola, jauhettu kumina, kurkumajauhe, sabji masala-mausteseos, curryjauhe, korianterijauhe ja halutessasi pilkottu chili. Sekoita ja paista, kunnes tomaatit ovat pehmenneet.

Lisää hienonnetut cashewpähkinät, sekoita ja paista hetki. Lisää tarvittaessa hieman vettä ja paista kannen alla noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.

Lisää nyt alussa keittämäsi perunat ja kukkakaalit, sekoita hyvin. Peitä kannella ja anna paistua, kunnes perunat ja kukkakaalit ovat pehmenneet. Sammuta liesi ja anna hautua kannen alla muutama minuutti.Lisää silputut korianterit ja sekoita. Koristele tuoreella pilkotulla korianterilla.

hyvinvointi liikunta opiskelu ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.