Vatsalihakseton.

Tiedättekö sen jooga-asanan, jossa selinmakuulta nostetaan ensin lantio ylös, sitten jalat suoraan ylös ja uloshengityksen aikana viedään ne pään yli taakse lattiaan? Joo, juuri se ihanan rentouttava ja selkää venyttävä asana. Olen aina ennen nauttinut kyseisestä liikkeestä suunnattomasti. Vaan tällä kertaa koin kauhistuksen: uloshengitys, lantio ylös; sisäänhengitys, jalat ylös. Mieli sanoi, kyllä, tähän asti kaikki hyvin – vaan kuinka ollakaan, kun kohdistin katseen jalkoihini, niin siinä ne edelleen möllöttivät, lattialla. Mitä ihmettä! Juurihan minä ne nostin ylös! Toisella sisäänhengityksellä kävi samoin – nostin mielestäni jalat suoraan ylös, vaan ne olivat ja pysyivät lattialla.

 

Tästä kokemuksesta voinen päätellä, että vatsalihakseni ovat kadonneet. Raskaus vei minulta paitsi hampaat suusta, ilmeisesti myös keskivartalovoimat. Aivan tajuttoman ärsyttävää, sillä minulla on aina ollut hyvin vahvat keskivartalon (selkä- ja vatsa-) lihakset. Jopa aikoina, jolloin en ole liikuntaa pahemmin harrastanut, olen silti pystynyt kivutta tekemään vatsalihasliikkeitä puoli tuntia putkeen. Nyt en saa edes jalkoja nostettua ylös. En pysty sanoin kuvailemaan sitä kammottavaa tunnetta, kun oma keho ei tee niin kuin käsken. Kamalaa. Onneksi tästä pääsen (tai ainakin jalkani pääsevät) vain ylöspäin ja onneksi ensimmäinen ja kaikkein vaikein askel  (eli liikuntaharrastuksen aloittaminen ja elimistön aktivointi) kohti parempaa kuntoa on otettu. Pyrin tällä hetkellä harrastamaan liikuntaa kolmesti viikossa, jospa ne vatsalihaksetkin joskus tekisivät paluun.

 

P.S. Mistään dieetistä ei siis ole kyse, olen tullut vuosien mittaan siihen tulokseen, että näytän ihan yhtä hyvältä 70- kuin 90-kiloisenakin (raskauden loppumetreillä painoin peräti 108 kiloa ja näytin silloinkin ihan pirun hyvältä). Mutta haluan olla terve. Haluan olla vahva, että jaksan nostella Kainia, ilman, että selkä paukkuu. Haluan olla hyvässä kunnossa, että jaksan juosta hänen kanssaan pihalla. Haluan olla notkea, että saan metsästettyä karanneet pallot sängyn alta. 

 

Jos kuitenkin käy niin, että tässä tanssiessa, joogatessa ja uidessa painoni alkaa laskea, otan senkin muutoksen ilolla vastaan, kuten otin raskauden aikaisen lihomisen ja imetyksen tuoman kehon muutoksenkin. Elämä (varsinkin raskaus, mutta myös matkat, hyvä ruoka, eri harrastukset, töissä käyttämien happojen aiheuttamat arvet käsivarsissani ja niin edelleen) näkyy kehossani ja olen elämästäni, kokemuksistani ja niiden tuomista muutoksista ylpeä.

Suhteet Oma elämä Liikunta Terveys

Kasvisruokaa Nepalista, nam!

Kävin tänään tutustumassa Nepalilaisen kasvisruoan saloihin. Vantaan aikuisopiston kurssilla kokattiin kymmenen ruokalajin illallinen, joka lopuksi syötiin (nam!). Olen nyt siis tietenkin Nepalilaisen kasvisruoan mestarikokki ja taituri (tai ainakin astetta taitavampi).

nepal1.jpg

Padat porisee.

nepal2.jpg

Kaikki tarvittavat ainekset on hyvä pilkkoa ennen ruoanlaiton aloittamista, ettei pääse iskemään paniikki.

nepal3.jpg

Kasviskorma (Korma tarkarki).

nepal4.jpg

Vihreät pavut ja perunat (Simi ra alu).

nepal6.jpg

Nepalilainen riisipuuro (Khir).

nepal7.jpg

Papusekoitus (Mismas gedagudiko tarkari).

nepal8.jpg

Kasviskorma nättinä, juuri ennen tarjoilua.

 

Kasviskorma (Korma tarkarki)

4 perunaa

1 keskikokoinen kukkakaali

1 dl ruokaöljyä

1 tl kuminansiemeniä

0,5 tl fenugreek-siemeniä (sarviapila)

3 sipulia pilkottuna

4 kardemumman siementä

2 laakerinlehteä

1 tl kurkumajauhetta

5 valkosipulinkynttä hienonnettuna

6 cm inkivääriä hienonnettuna

3 tomaattia kuutioituna

suolaa

1 vihreä/punainen chili pilkottu

0,5 tl jauhettua kuminaa

2 tl curryjauhetta

1 tl korianterijauhetta

3 tl Sabji masala-mausteseosta

0,5 dl cashewpähkinöitä hienoksi jauhettuna

tarvittaessa vettä

2 korianterinoksaa lehtineen silputtuna

 

Keitä perunat kuorineen puolikypsiksi kiehuvassa vedessä. Kaada vesi pois ja siirrä perunat lautaselle, anna perunoiden jäähtyä hieman. Kuori ja pilko perunat paloiksi, jokainen peruna noin kuuteen osaan. Keitä uudelleen vettä kattilassa. Pilko kukkakaali suurehkoiksi kukinnoiksi ja kypsennä paloja hetki kiehuvassa vedessä (noin kolme minuuttia). Kaada vesi pois ja siirrä kukkakaalit lautaselle.

Kuumenna 2 dl öljyä pannulla ja lisää kuminansiemenet, laakerinlehdet ja kardemumman siemenet ja paista, kunnes niistä irtoaa tuoksua. Lisää pilkotut sipulit ja ruskista. Lisää valkosipulit ja inkivääri ja paista noin 5 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää pilkotut tomaatit, suola, jauhettu kumina, kurkumajauhe, sabji masala-mausteseos, curryjauhe, korianterijauhe ja halutessasi pilkottu chili. Sekoita ja paista, kunnes tomaatit ovat pehmenneet.

Lisää hienonnetut cashewpähkinät, sekoita ja paista hetki. Lisää tarvittaessa hieman vettä ja paista kannen alla noin 10 minuuttia välillä sekoittaen.

Lisää nyt alussa keittämäsi perunat ja kukkakaalit, sekoita hyvin. Peitä kannella ja anna paistua, kunnes perunat ja kukkakaalit ovat pehmenneet. Sammuta liesi ja anna hautua kannen alla muutama minuutti.Lisää silputut korianterit ja sekoita. Koristele tuoreella pilkotulla korianterilla.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Opiskelu