Ciabatta-leipä ja mausteinen dukkah
Reilu pari vuotta sitten Ausseissa käydessämme serkkuni esitteli meille ihanan maustesekoituksen jota syötiin vaalean ciabatta-leivän ja oliiviöljyn kera. Tuota maustesekoitusta oli tarkoitus tuoda mukaan kotiin, mutta jotenkin se pääsi unohtumaan.
Koska ihastuimme tuohon makuun niin paljon, päätin tehdä dukkahia itse. Nyt olen tehnyt sitä muutaman kerran, mutta edellisestä kerrasta alkaa varmaan jo olemaan kohta vuosi. Nyt kun mietimme herkkuja vapun ruokapöytään, päätin taas tehdä sitä ja leipoa ciabatta-leivän.
Leivän leipominen jää huomiselle, koska haluan, että se on mahdollisimman tuoretta, kun päästään herkuttelemaan. Dukkahin tein jo valmiiksi, jotta maut ehtivät tasaantua ja sekoittua keskenään hieman.
Mikäli teillä jollain on vielä tilaa ruokalistassa pienelle suolaiselle, niin ota ohje talteen tästä ja testaa!
Dukkah-mausteseos
- 1,5 dl manteleita
- 1,5 dl hasselpähkinää
- 1,5 rkl korianterinsiemeniä
- 1,5 dl seesaminsiemeniä
- 1 rkl sokeria (käytin ruokosokeria)
- 2 tl juustokuminaa
- 2 tl suolaa
Paahda manteleita, hasselpähkinöitä ja korianterinsiemeniä pannulla, kunnes ne saavat hieman väriä ja tuoksuvat. Kaada seos heti monitoimkoneen kulhoon tai mortteliin ja rouhi karkeaksi rouheeksi.
Mittaa pannuun seesaminsiemenet ja paahda niitä sekoitellen, kunnes kuulet muutaman poksahduksen.
Yhdistä seesaminsiemenet manteli-pähkinäseokseen ja lisää sokeri, juustokumina ja suola. Sekoita huolellisesti, purkita ja anna makujen tasaantua.
Helppoa kuin heinänteko vai mitä?? Ja niiiin hyvää!
Ciabatta-leipä
- 1,3 l erikoisvehnäjauhoja
- 0,5 l vettä
- 1 rkl suolaa
- 1 rkl oliiviöljyä + voiteluun
- 25 g hiivaa
- 0,5 rkl sokeria
Kaada haalea vesi kulhoon ja sekoita siihen hiiva, jos käytät tuorehiivaa. Muutoin lisää kuivahiiva jauhojen joukkoon. Lisää muut ainekset, mutta säästä 1 dl jauhoja leivontaan. Vaivaa taikinaa ensin 2 minuuttia hitaammin ja sitten 8 minuutin ajan nopeammin. Taikinan on tarkoitus jäädä hieman löysäksi.
Voitele reunallinen uunipannu ja kaada taikina siihen taputellen. Taputtele pinnalle vielä vähän oliiviöljyä. Peitä taikina vielä tuorekelmulla, jotta se nousee hyvin. Anna taikinan nousta noin tunnin ajan.
Kaada taikina varovasti hyvin jauhotetulle pöydälle. Leikkaa taikinasta 8-10 pitkulaista palaa ja nosta ne varovasti hyvin voidelluille uunipelleille. Jätä reilusti tilaa väleihin ja anna nousta vielä 2 tuntia.
Lopuksi paista uunissa 175 asteessa noin 25 minuuttia.
Leikkaa ciabatta-leipä pieniksi suupalan kokoisiksi paloiksi. Laita hyvää oliiviöljyä pieneen kulhoon, toiseen kulhoon dukkahia ja kasta leivänpalat ensin öljyyn ja sitten mausteseokseen. Ei muuta kuin ääntä kohti!
Ihanaa Vappua ja viikonloppua kaikille!
Made some dukkah to have with some ciabatta bread tomorrow :)