Tribute to Holy Diver – eli mehujää aikuiseen makuun

holy_diver.jpg

Holy Diver on klassikkoaseman saavuttanut cocktail 2000-luvun alkuvuosilta, jolloin Helsingin cocktailbaari-skene alkoi toden teolla kukoistaa.  Drinkki maistuu aivan takavuosien suosikkimehujäältä, Päärynä-Lipsiltä. Holy Diver on tiettävästi kehitetty Sling In:issä ja sillä on aikoinaan voitettu baarimestarien SM-kisat.

Alkuperäinen Holy Diver sisältää säilykepäärynän lisäksi karpalovodkaa, päärynälikööriä ja omenasiirappia sekä rutkasti jäitä. En löytänyt kotoa mitään näistä nestemäisistä tykötarpeista, joten jouduin siltä osin vähän soveltamaan. Myöskään blenderini ei ole ihan baaritasoa, joten päädyin jääpalojen rouhimisen sijaan jäädyttämään päärynät. Lopputulos oli kuitenkin sen verran lähellä alkuperäistä Holy Diveria, että kehtaan reseptin tässä julkaista.

Kippasin osan seoksesta mehujäämuotteihin ja takaisin pakastimeen. Lopputulos oli aika kiva; alkoholin ja sokerin ansiosta puikot eivät jäädy ihan kivikoviksi vaan niihin tule kiva sorbettimainen koostumus. Annoksesta tulee (vähän lasien ja mehujäämuottien koosta riippuen) joko kaksi drinkkiä tai yksi drinkki  + n. 4 mehujääpuikkoa.

Tribute to Holy Diver
1 prk säilykepäärynöitä sokeriliemessä
5 cl vodkaa
5 cl De Kuypers Sour Apple -likööriä
5 cl Rose’s Lime -mikseriä

Pakasta säilykepäärynät ja jäädytä myös sokeriliemi jääpalamuotilla kuutioiksi. Hurauta sitten kohmeiset päärynät, mehujääpalat, alkoholit ja mikseri tasaiseksi blenderillä. Jos seos ei tule kerralla juotua, kaada loput mehujäämuotteihin ja pakasta pari tuntia.

Vertailun vuoksi kannattaa toki testata aito ja alkuperäinen Holy Diver baarissa. Helsingin keskustassa se on listalla ainakin Sling In:issä ja Shakerissa.

 

puheenaiheet ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma

Superhelppo Frozen Yogurt mustikka-basilikasiirapilla

froyo_pieni.jpg

Jokakeväinen pakastimentyhjennysongelma on jälleen ajankohtainen.

Etsiskelin simppeliä jogurttijäätelön ohjetta, koska en halunnut alkaa säätämään kerman, munankeltuaisten ja muiden tykötarpeiden kanssa. Kun tarpeeksi yksinkertainen ohje sitten lopulta löytyi, olinkin yhtäkkiä epäluuloinen; ei kai se nyt ihan noin yksinkertaista voi olla, että ainekset tehosekoittimessa sekaisin, humps vaan, ja tunnin päästä jo pyöritellään palloja. Ei mene läpi!

Piti tietenkin kokeilla. Hämmästyksekseni ohje oli kuin olikin melko toimiva. Muutamassa tunnissa syntyi makea herkku, jonka koostumuskin oli glukoosisiirapin ansiosta melko ”jäätelömäinen.” Alkuperäisessä ohjeessa luvattu jäätyminen tunnissa olisi luultavasti saavutettu, jos olisin älynnyt käyttää tarpeeksi laakeaa astiaa. Syvässä kulhossa massa jäätyi tarjoilukuntoon noin kolmessa tunnissa.

Jäätelön oleskellessa pakastimessa innostuin tekemään vielä kastikkeeksi mustikka-basilikasiirappia, mutta totuuden nimissä täytyy myöstää, ettei makea ja marjaisa jäätelö juurikaan mitään kastiketta kaivannut. Resepti kannattaa kuitenkin laittaa korvan taakse ja kokeilla siirappia vaikka vaniljajäätelön kaverina.

froyo_2.jpg

Frozen yogurt

500 g paksua turkkilaista jogurttia
500 g kohmeisia pakastemarjoja (laitoin mansikkaa ja mustikkaa)
1 dl glukoosisiirappia
1 ½ dl vaaleaa siirappia

Sekoita ainekset tasaiseksi massaksi yleiskoneella tai tehosekoittimella. Kaada massa laakeaan pakastimenkestävään astiaan ja siirrä pakastimeen jäätymään. Jäätelö on valmista tarjoiltavaksi n. 1-2 tunnin kuluttua. Jos jäätelö ehtii olla pakastimessa pidempään, se kannatta ottaa huoneenlämpöön n. 15 min. ennen tarjoilua.

Mustikka-basilikasiirappi

1 dl mustikoita
½ dl vaaleaa siirappia
kourallinen tuoretta basilikaa

Sekoita ainekset tasaiseksi kastikkeeksi sauvasekoittimella. Jos haluat oikein sileää siirappia, siivilöi kastike ennen tarjoilua.

PS. Pakastimessa on edelleen aika paljon mustikoita, mansikoita ja vadelmia. Vinkkejä otetaan vastaan!

koti ruoka-ja-juoma