Dipappaduu

dipappaduu.jpg

 

Viikonlopun kunniaksi tekaisin muutaman maistuvan tahnan, jotka toimivat sekä dippinä että levitteenä.

Pääsin nimittäin Hopottajat –palvelun kautta mukaan testaamaan uusia Fazer Crisp Pita Bread -snackseja.

Snacksit olivat ihan hauska tuttavuus ja sinänsä vähän mielikuvituksettomat makuvaihtoehdot olivat ihan toimivia. Suosikkini oli ehdottomasti sourcream & ruohosipuli, joka maistui sekä paljaaltaan että dippailtuna. Chilikin oli OK, vaikkakin pelkiltään pikkuisen liian kipakka ja grillimausteinen minun makuuni, dipattuna sen sijaan toimi erinomaisesti. Merisuola & mustapippuri oli selkeästi setin heikoin lenkki, vähän tunkkainen ja tylsä minun makuuni, mutta dipattuna ihan OK sekin.  

Lastujen luvataan olevan terveellisempi vaihtoehto chipseille, sillä ne sisältävät n. 40 % vähemmän rasvaa kuin esimerkiksi tavalliset perunalastut (lähde: Fazer). Eikä 40 gramman pakkauskokokaan nyt varsinaisesti supportoi ihan holtitonta ahmimista.

No. Terveellisyys on tietysti aina bonusta. Itse näin tämän kuitenkin ennen kaikkea kehoituksena lupana valmistaa erilaisia (epäterveellisiäkin) dippejä. Ja koska lastuja oli kolmea makua, piti dippejä tietysti saada saman verran.

Maistoin kerran Stockan Herkun luomutiskillä mainiota paahdetuista paprikoista ja  cashew-pähkinöistä tehtyä tahnaa ja sitä on siitä asti pitänyt kokeilla itsekin. Ihana suolaisenmakea tahna sopi passelisti niin dippailuun kuin leivän päällekin ja seuraavana päivänä käytin loput pastakastikkeena. Todella monikäyttöinen herkku ja suosikkini näistä dipeistä. Lisäksi tein kirpakkaa tapenadea ja pehmoista Creme Fraiche -dippiä ja täytyy sanoa, että aika hyvä makupaletti oli kasassa. 

 

dipappaduu_2.jpg

 

Paprika-cashewtahna

2 isoa punaista paprikaa
100g cashewpähkinöitä
tuoretta basilikaa
suolaa maun mukaan

Paahda paprikat mustiksi 300 asteisessa (tai mikä nyt sitten ikinä on uunisi kuumin astelukema). Siirrä paprikat suoraan uunista tiiviiseen muovirasiaan tai pussiin vähintään vartiksi; tämä helpottaa kuorimista. Paahda pähkinöitä joko uunissa tai pannulla niin, että ne vähän ruskistuvat ja saavat mukavan paahteisen maun.  Irrota jäähtyneistä paprikoista kuori. Surauta paprikat, pähkinät ja basilikanlehdet sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää valmiiseen tahnaan suolaa makusi mukaan. Minä käytin valmiiksi suolattuja cashewpähkinöitä ja silti päädyin lisäämään tahnaan suolaa, sillä paprikat paahtuvat uunissa todella makeiksi ja tahna kaipaa suolaa tasapainottamaan makua.

 

Tapenade

3 dl kivettömiä kalamataoliiveja
½ dl kapriksia
loraus hyvää oliiviöljyä
1 tl dijonsinappia
kourallinen  tuoretta basilikaa
(ripaus sokeria)
(2 tl raastettua sitruunankuorta)

Surauta kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi

 

Creme Fraiche –dippi & yrttiöljy

1 ½ dl creme fraichea
1 dl hyvää majoneesia (ei mitään kevytmajoa vaan ehtaa tavaraa!)
1 tl siideriviinietikkaa (tai muuta hyvää vaaleaa viinietikkaa)
pari rouhaisua mustapippurimyllystä

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Creme Fraiche –dippi on ihanan samettista ja se on hyvä pohja monenlaisille dipeille, esimerkiksi homejuustodipille. Tällä kertaa tarjoilin sen yrttiöljyn kera:

n. 1 dl hyvää oliiviöljyä (esim. sitruunalla maustettu öljy toimii tässä hyvin)
pari kourallista tuoreita yrttejä (käytin basilikaa, minttua ja korianteria)
ripaus sormisuolaa

Surauta kaikki yrttiöljyn ainekset sileäksi sauvasekoittimella.  Öljy sopii esim. tuoreen vaalean leivän dippailuun. Sitä voi myös sekoittaa creme fraiche –dippiin tai koristella sillä dipin tyylikkäästi parhaan taitonsa mukaan.

yrttidippi.jpg

koti ruoka-ja-juoma