Kallio Dumpling Experiment
Pääsiäisenä pääsin kokkailemaan ihan oikeaan keittiöön. Ja hyvä niin. Dumplingsien vääntäminen oli ensikertalaiselle ihan riittävän rankka kokemus suotuisissakin olosuhteissa. Yksiön keittokomerossa sessio olisi varmasti ollut tuhoisa ainakin mielenterveyden, ihmissuhteiden ja puhtaanapidon kannalta.
Homma oli siis hieman työlästä, mutta kyllä kannatti! Lopputulos oli tajuttoman herkullinen ja ensi kerralla prosessi sujuu varmasti joutuisammin, kun osaa välttää kriittisimmät mokat. Ei kannata esimerkiksi kasata valmiiksi kaulittuja taikinapyörylöitä päällekkäin (ks. kuva). Ne pirulaiset tarttuvat kiinni toisiinsa.
Käytin kypsennyksessä bambuista höyrytysastiaa, joka on eri kätevä kapistus. Niitä saa Helsingistä edullisesti ainakin Kolmannella Linjalla sijaitsevasta Aseanic Trading-liikkeestä, joka on sivumennen sanoen yksi parhaista aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista Helsingissä. Jos tulee kauempaa, kannattaa samalla reissulla tietysti poiketa myös kivenheiton päässä Hämeentiellä sijaitsevassa Vii-Voanissa.
Ohjeesta syntyy n. 20 dumplingia, joka on riittävä annos neljälle hengelle. Tai kahdelle hengelle illalliseksi ja seuraavan päivän lounaaksi. Joka tapauksessa dumplingit ovat sen verran työläitä, että pienempää annosta en lähtisi valmistamaan, vaan kannattaa tehdä kerralla reilu satsi. Tietääkö joku voiko näitä pakastaa?
Dippasimme dumplingseja sesam-vinaigretteen ja Sriracha-chilikastikkeeseen. Seuraavalla kerralla kastikevalikoimaa voisi laajentaa vaikkapa satay-tyyliseen tuliseen maapähkinädippiin. Kiinassa dumplingsit ovat tiettävästi aamiaisruokaa, joka nautitaan vihreän teen kera. Nämä Kalliolaiset dumplingsit huuhdottiin menemään tuhdin Gnarly Head -punaviinin kera. Olihan lauantai-ilta.
Dumplings (n. 20 kpl)
Taikina:
6 dl vehnäjauhoja
2,5 dl vettä
Täyte:
400 g jauhelihaa (sika-nauta)
3 kevätsipulin vartta
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl Srirachaa (tai muuta medium-tulista chilikastiketta)
½ tl suolaa
pari rouhaisua mustapippurimyllystä
Sesam-vinaigrette:
1 rkl sesamöljyä
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl makeaa soijakastiketta
1 rkl paahdettuja sesaminsiemeniä
pari tippaa tulista chilikastiketta
Vaivaa vesi ja jauhot kimmoisaksi taikinaksi ja jätä lepäämään noin puoleksi tunniksi. Hienonna kevätsipuli mahdollisimman pieneksi ja sekoita kaikki täytteen ainekset tasaiseksi massaksi.
Jaa taikina 20 osaan ja kauli palat n. 10 cm levyisiksi pyörylöiksi. Aseta kullekin pyörylälle n. 2 tl täytettä, muotoile nyytiksi ja nipistele kiinni.
Vuoraa höyrytysastia huolellisesti leivinpaperilla, dumplingseista saattaa nimittäin tihkua hieman nestettä ja rasvaa kypsennyksen aikana. Itse laitoin ehkä hieman liian vähän paperia (ks. kuva).
Laita kattila puolilleen vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Aseta höyrytysastia kattilan päälle ja vähennä lämpöä, niin että vesi kiehuu kuitenkin vielä vähäsen. Kypsennä dumplingseja höyryssä n. 12-15 minuuttia. Tarjoile hieman jäähtyneinä tulisten ja makeahkojen dippien kera.
HUOM! Jos haluaa pelata varman päälle, kannattaa kypsentää pari nöttöstä testiksi ennen koko satsin leipomista. Näin voi paitsi testata sopivan kypsennysajan, myös makustella täytteen suolat ja tulisuudet kohdilleen.