Keskikesän barbequepizza ja sitruuna-minttujäätee
Mitä tehdä kun jääkaappi pullistelee näennäisesti toisiinsa sopimattomia, akuutin pilaantumisuhan alla olevia ruokatarvikkeita? Oikea vastaus on tietysti pizza, tuo italialaisten oma pyttipannu, jolla on maaginen taipumus saada mitä erilaisemmat maut sulautumaan harmonisesti toisiinsa.
Keskikesän barbequepizza on syönyt mm. espanjantuliaisena saatua chorizoa, karamelisoitua sipulia, barbequekastiketta ja sinihomejuustoa. Pizza on tietysti kesäruoaksi tuhtia kamaa, mutta ainakin minulla nälkä tulee kesähelteillä vasta illansuussa, joten pizzaa hupeni tuulensuojaan aikamoinen määrä ihan ennätysajassa. Tämmöiseksi jääkaapintyhjennyspizzaksi maku oli vallan mainio. Karamelisoidun sipulin ja barbequekastikkeen makeus tasapainottuu suolaisen chorizon, homejuston ja kalamataoliivien kanssa juuri sopivaksi kokonaisuudeksi.
Pizzan kaveriksi valmistin puolivahingossa mainiota sitruunan ja mintun makuista jääteetä. Oikeastaan tarkoitus oli vain hankkiutua eroon nuupahtaneesta sitruunanpuolikkaasta ja ruokosokerinjämistä, mutta yllättäen jäätee olikin juuri sopivan raikas ja makea kyytipoika suolaisenmakealle pizzalle.
Keskikesän barbequepizza (pellillinen)
pohjataikina:
2 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4rkl öljyä
5 dl vehnäjauhoja
täytteet:
1 tlk chilillä maustettua tomaattimurskaa
2 rkl barbequekastiketta
karamelisoitua sipulia
n. 100g sinihomejuustoa
n. 100g chorizoviipaleita
n. 1dl kalamataoliiveja
pinnalle:
oreganoa tai pizzamaustetta
juustoraastetta
lisäksi:
barbequekastiketta
tuoreitä yrttejä
Liuota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy sekä lopuksi jauhota. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 15 minuuttia ja taputtele sitten ohueksi pizzapohjaksi uunipellille.
Sekoita barbequekastike tomaatimurskan sekaan ja levitä seos pizzapohjan päälle. Lisää muut täytteet ja lopuksi juustoraaste. Paista 250 asteessa n. 20 minuuttia. Jaa pizza annospaloiksi ja tarjoile barbequekastikkeella ja tuoreilla yrteillä koristeltuna.
Karamelisoitu sipuli
2 isoa sipulia
2 tl öljyä
2 rkl balsamicosiirappia
2 rkl ruokosokeria
Silppua sipulit rouheaksi silpuksi. Kuullota sipuleita öljyssä niin että ne hieman pehmenevät. Lisää balsamicosiirappi ja ruokosokeri. Hauduta sipuleita n. puoli tuntia miedolla lämmöllä.
Sitruunan ja mintun makuinen jäätee
1 l vettä
2-3 teepussia (mustaa teetä, mielellään sitruunalla maustettua)
1 sitruuna
kourallinen tuoretta minttua
½ -1 dl ruokosokeria
Kiehauta vesi ja laita teepussit hautumaan veteen. Lisää sitruunankuorisuikaleita ja silputtua minttua sekä makusi mukaan sokeria. (Itse laitoin desilitran ja juomasta tuli melko makeaa). Anna hautua 15 min. – ½ tuntia. Siivilöi ja lisää lopuksi sitruunasta puristettu mehu. Jäähdytä kylmäksi jääkaapissa.