Moo Larb & Som Tam – rumaa mutta hyvää!
Yritä tässä sitten ottaa edustavia ruokakuvia, kun appeet näyttävät lähinnä jauhelihamössöltä ja porkkanaraasteelta. Päivänvalokin ehti keittiöstä hiipua, kun yllättävä vesikatko toi lisähaastetta ruuanlaittoon (havaitsimme vesikatkon luonnollisesti sillä hetkellä kun chilit oli juuri pilkottu). Älkää kuitenkaan antako ulkonäön hämätä, thaimaalainen keittiö ei petä koskaan!
Moo Larb (kulkee myös nimillä Moo Laab ja Laab Moo) on possunjauhelihasta tehty mausteinen salaatti, joka sopii tarjottavaksi salaattiveneestä riisin kanssa. Som Tam puolestaan on tulinen salaatti vihreästä papaijasta.
Vihreää papaijaa, eli raakaa papaijaa saa ainakin Helsingin Hakaniemessä sijaitsevista etnisistä kaupoista (samoin kuin muutkin resepteissä mainituista eksoottisemmista elintarvikkeista). Ostin oman pyöreähkön yksilöni Kolmannen linjan Aseanic Trading -liikkeestä. Vii Voanissa tarjolla oli puolet kalliimpaan kilohintaan ihan erinäköinen, pitkulainen lajike. Pikaisella googlauksella ei vielä selvinnyt onko papaijalajikkeilla ulkonäön lisäksi muuta eroa ja sopiiko jompikumpi paremmin salaatinvalmistukseen. Jatkan tutkimuksia paremmalla ajalla. Pyöreästä kaverista syntyi kuitenkin ihan megahyvä Som Tam.
Käsittämätöntä muuten, mutta totta se on – S-marketista saa nykyään thaimaalaista olutta! Chang on melko tavanomainen lager, jota en muuten kyllä lähtisi hirveästi kehumaan, mutta tulisen ruuan kaverina se kyllä ajaa asiansa ihan kelvollisesti. Hintakin jää alle kolmen euron, eli kyllä tätä voi thaisafkan kylkeen ostaa toistekin.
Jos teet kuten minä ja tarjoilet molemmat salaatit samalla aterialla, aloita valmistaminen Som Tamista. Näin papaijasalaatti ehtii maustua ja mehustua ihanaksi jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat lämpimänä tarjoiltavan Moo Larbin.
Som Tam
n. 500 g vihreää papaijaa
2 porkkanaa
kourallinen kirsikkatomaatteja
½ ruukkua tuoretta korianteria
1 dl kuorittuja maapähkinöitä
kastike:
2 tl tamarinitahnaa
½ limen mehu
3 tl palmusokeria
2 tl kalakastiketta
4 pientä chilipalkoa
Halkaise papaija, poista siemenet ja siemenkota. Kuori papaija ja raasta karkeaksi raasteeksi. (Vaihtoehtoisesti voit myös viipaloida papaijan ohuiksi suikaleiksi/tikuiksi. Raastetusta papaijasta tulee mehukkaampi salaatti, mutta silloin kannattaa jättää muutamia isompia palasia ”sattumiksi” salaatin sekaan). Kuori ja raasta myös porkkanat.
Hienonna chilit ja sekoita sitten kastikkeen ainekset isossa kulhossa (jos tarjoilet salaatin kulhosta, sekoita kastike suoraan tarjoilukulhoon). Sekoita papaija- ja porkkanaraasteet huolellisesti kastikkeen joukkoon. Silppua korianteri ja puolita kirsikkatomaatit ja sekoita ne salaatin joukkoon. Säästä muutama tomaatinpuolikas koristeeksi.
Paahda maapähkinät kuivalla pannulla (jos kokkaat myös Moo Larbia, paahda hieman reilumpi satsi pähkinöitä) ja koristele salaatti lopuksi pähkinärouheella. (Myös Cashew-pähkinät toimivat tässä erinomaisesti). Itse tarjoilin Som Tamin salaattiveneestä Moo Larbin ja riisin kera. Som Tam sopii alkuruuaksi ja lisukkeeksi kaikenlaisille kaakkoisaasialaisille ruuille.
Moo Larb
400 g possunjauhelihaa
2 tl sesamöljyä
1 punasipuli
n. 10 kpl kaffirlimen lehtiä (tuoreita tai pakastettuja)
2 cm pätkä inkivääriä
4 kpl pieniä chilejä
2 rkl palmusokeria
2 rkl kalakastiketta
1 rkl riisiviinietikkaa
½ limen mehu
½ ruukkua tuoretta korianteria
½ ruukkua tuoretta minttua
1 dl maapähkinöitä
Tarjoiluun: salaattiveneitä, jasmiiniriisiä
Silppua punasipuli ohuiksi viipaleiksi. Hienonna chilit, inkivääri ja limelehdet. Kuumenna sesamöljy pannulla ja ruskista jauheliha. Lisää chili, inkivääri ja limelehdet ja anna hautua hetki. Lisää punasipuli ja hauduttele taas pari minuuttia. Lisää lopuksi palmusokeri, kalakastike, limemehu ja riisiviinietikka. Maistele. Jos kaipaat lisää potkua, lisää chiliä. Suolaisuutta voi lisätä kalakastikkeella, makeutta palmusokerilla ja happoa etikalla tai limemehulla. Jäähdytä seosta pari minuuttia ja sekoita sen jälkeen joukkoon hienoksi silputtu korianteri ja minttu. Koristele paahdetuilla maapähkinöillä ja tarjoile salaattiveneistä riisin kanssa. Itse käytin tällä kertaa cosmopolitan-salaattia, joten veneistä tuli aika ronskin kokoisia.