Mustikkainen saaristolaisleipä
Itse tehty saaristolaisleipä on ihanaa. Tällä kertaa lisäsin luottoreseptiin mustikkaa ja pellavaa, ja pitihän se arvata, herkkua tuli.
Aikamoinen energiapommihan tuo saaristolaisleipä on, sitä ei käy kieltäminen. Itse hotkin kuvassa näkyvät avokadoleipäset Naisten Kympiltä palattuani ja vaikutus oli kyllä melko palauttava.
Mustikkainen saaristolaisleipä
1 l piimää
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä- tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemenrouhetta
50 g kuivattuja mustikoita
30 g mustikkajauhetta
2 pss kuivahiivaa
3 dl siirappia
1½ rkl suolaa
n. 8dl vehnäjauhoja
pinnalle: reilu kourallinen auringonkukansiemeniä
voiteluun: 2rkl siirappia ja ½ dl vettä
Sekoita piimän joukkoon maltaat, leseet, ruisjauho ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä n. tunti, välillä sekoittaen.
Lämmitä piimäseos kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon kuivahiiva, siirappi, suola, pellavansiemenrouhe, mustikat ja mustikkajauhe. Alusta sekaan lopuksi vehnäjauhot. Taikina saa jäädä melko löysäksi.
Kaada taikina kahteen voideltuun 2 litran vetoiseen leipävuokaan ja kohota lämpimässä paikassa n. tunti.
Voitele leivät siirappiliuoksella ja ripottele päälle reippaasti auringonkukansiemeniä. Paista 170 asteessa n. 1½ tuntia. Voitele leivät uudelleen siirappiliuoksella n. paistamisen puolivälissä. Tätä työvaihetta ei muuten voi liiaksi korostaa; uunissa paahtuneet siemenet ovat tässä herkullisessa leivässä se piste i:n päällä. Olen kokeillut myös hampunsiemenillä, nekin toimivat, sekä taikinassa että leivän päällä.
Jos ihmettelet suolan määrää reseptissä, se johtuu siitä että lisäsin makeiden mustikoiden vuoksi ½ rkl enemmän suolaa kuin tavallisesti. Aika hurjaltahan tuo 1½ rkl kuulostaa, mutta ainakaan minun makuuni leipä ei ollut liian suolaista.