Hopealusikasta koruksi

valmiit_hopeakorut.jpg

Osallistuin alkuviikosta kultaseppä Tuukka Ahosen vetämään hopeakorutyöpajaan. Työpajaan kehotettiin tuomaan mukana omia materiaaleja, kuten hopea- tai alpakkalusikoita. Saatavilla oli toki myös hopealevyä ja hopealankaa sekä erilaisia lasihelmiä ja muita tykötarpeita.

Etsin kuumeisesti ala-asteen hiihtokilpailuista saamiani palkintolusikoita, jotka olisin silmää räpäyttämättä uhrannut korutyöpajan materiaaliksi, jos vain olisin ne jostain löytänyt. (En ollut mikään mestarihiihtäjä, mutta pienessä kyläkoulussa palkinnoille pääsi muistaakseni vähän vähemmälläkin yrittämisellä). Kummilusikoitani en sentään tohtinut panna kappaleiksi, vaikka niistä olisi kyllä saanut hienot korvakorut.

Yksittäisiä hopealusikoita voi toki löytää edullisesti esimerkiksi kirppareilta. Vielä edullisempaa on alpakka, josta siis voi myös tehdä koruja. Itse päädyin lopulta ostamaan kaksi eriparista alpakkalusikkaa Kurvin Fidasta. Toinen niistä oli ollut köydenvetokilpailun palkintona vuonna 1953.

hopeakoru_1.jpg

Korujen valmistus alkoi suunnittelulla. Mietittiin mikä osa lusikasta haluttiin käyttää ja minkälainen koru siitä haluttiin tehdä.

Tämän jälkeen alkoi sahaaminen, terävien kohtien hiominen ja tarvittavien reikien poraaminen. Mikäli koruun halusi taivutella lenkkejä tai tehdä vaikkapa sormuksen, metallia piti kuumentaa kaasupolttimella, jotta se ei taivutettaessa murtuisi. 

hopeakoru_2.jpg

Taivutteluun, kuten muhinkin työvaiheisiin oli tarjolla runsaasti erilaisia työvälineitä. Poltettu ja valmiiksi taivuteltu koru laitettiin noin kymmeneksi minuutiksi kuumaan sitruunahappoon, jotta se puhdistuisi. Tämän jälkeen vuorossa oli vielä valmiin korun kiillotus ja pesu.

hopeakoru_3.jpg

Noin kahden ja puolen tunnin aherruksen jälkeen olin saanut aikaiseksi kaksi riipusta ja yhden peukalosormuksen. Helyjen hinnaksi tuli yhteensä seitsemän euroa, eli kirpparilta ostettujen lusikoiden hinta. 

hopealusikka_4.jpg

Korujen työstäminen oli pääpiirteissään todella helppoa ja hauskaa. Ahonen auttoi vaikeammissa työvaiheissa, kuten metallin kuumentamisessa ja reikien poraamisessa.

hopeakoru_5.jpg
Tummuneista ja vaatimattoman oloisista lusikoista kuoriutui hengästyttävän kauniita koruja. Kannattaa siis penkoa kirppareita ja mummojen varastoja, niistä voi löytää kelpo materiaalia korukokeiluihin.

hopeakoru_sormus.jpg

 

sormus_valmis.jpg

Muoti Oma elämä DIY Trendit

Palauttavat lettuset

lettuset.jpg

 

Pääsin alkusyksystä osallistumaan Buzzadorin* Gainomax-kampanjaan ja sain maisteltavakseni sarjan kaksi uutta proteiinipitoista palautusjuomaa. Koska olen ollut koko syksyn ajan kiireinen ja laiska (kyllä, samanaikaisesti) bloggari, en ehtinyt kirjoitella tuotteista itse kampanjan puitteissa. Toisaalta en myöskään ehtinyt syksyn aikana urheilla, joten palautusjuomalle ei siinä mielessä ollut tarvetta. Piti odottaa ryhtiliikettä.

Testattavaksi sain siis vaniljan ja päärynän makuiset Gainomax Protein -juomat. Niiden hiilihydraattimäärä on puolitettu ja proteiinimäärää lisätty 1 grammalla esimerkiksi tavalliseen Gainomax Recoveryyn verrattuna. Juomia suositellaan nautittavaksi viimeistään 30 min. treenin jälkeen mutta ne sopivat myös välipalaksi.

Nyt tuotteet on vihdoin testattu ja hyväksi & pahaksi havaittu.

Olen näet vähän nirso, mitä tulee maitopohjaisiin makeisiin juomiin. Vaniljan ja suklaan makuiset menettelevät ja kahvinmakuiset ovat yleensä tosi hyviä. Sen sijaan kaikenlaiset marjan ja hedelmän maut yhdistettynä maitopohjaiseen juomaan aiheuttavat puistatusta, eikä myöskään Gainomaxin päärynäjuoma ollut poikkeus. Juoma ei ollut mitenkään erityisen pahaa tai ällöä, mutta en usko sitä ikinä käyttäväni, koska omasta mielestäni selkeästi parempiakin makuja on tarjolla.

Vaniljainen Gainomax sen sijaan maistui hyvältä treenin jälkeen ihan sellaisenaan. Välipalaksi se on mielestäni aika tylsä, joten piilotin proteiinit lettuihin. 
 

gainomax_letut.jpg

 

Palauttavat lettuset

2 kananmunaa
1 prk (2,5 dl) vaniljanmakuista proteiinijuomaa 
1 tl öljyä
2 rkl jauhoja
ripaus jauhettua vaniljaa

Vispaa munien rakenne rikki. Sekoita joukkoon proteiinijuoma ja öljy ja lopuksi kuivat aineet. Anna taikinan vetäytyä parikymmentä minuuttia. Paista miedolla lämmöllä kauniita pieniä lettusia. Taikinasta tulee n. 12 kpl. Vedä valmiit letut huiviin vaikka pakastemansikoiden, maustamattoman jogurtin ja vaahterasiirapin kera (ks. kuva).

Letut olisivat tietysti entistä terveellisempiä jos niihin ei laittaisi ollenkaan jauhoja, mutta ilman jauhoja rakenteesta tulee melko hankalasti hallittava. Pienet lettuset onnistuvat tästäkin taikinasta parhaiten. Itse käytin vehnäjauhoja, mutta varmaan joku terveellisempikin jauho käy. Onhan näitä.

 

*Olen Buzzador.  Se tarkoittaa, että markkinoin kiinnostavia tuotteita ja palveluita. Buzzador on Pohjoismaiden johtava yritys Word of Mouth-markkinoinnin ja sosiaalisessa mediassa tapahtuvan markkinoinnin parissa. Buzzadorit saavat mahdollisuuden testata mielenkiintoisia tuotteita ja palveluita. He kokeilevat ensin tuotetta tai palvelua itse ja tämän jälkeen keskustelevat siitä ystäviensä kanssa. Buzzadorit kertovat aina rehellisen mielipiteensä tuotteesta. 

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Liikunta