Murua kansalle!

raparperibanaani.jpg

 

Pakastimen syövereistä löytyi jotain, jonka tulkitsin pussilliseksi viime kesänä jemmattua raparperia.  Oops! Ois varmaan kannattanut syödä se talvella, eikä nyt kun uuttakin rapareria on jo tarjolla. Vaan mitäänhän ei tietenkään heitetä pois.

Raparperin viimeinen matka taittui murupaistoksena. Kirpsakan raparperin makupariksi valitsin lempeän banaanin. Kuorrutin kaverukset maailman helpoimmalla muruseoksella, joka paahtuu uunissa ihanan karamelliseksi.

Murulla voi kuorruttaa melkein mitä tahansa hedelmiä tai marjoja. Esimerkiksi omena ja nektariini toimivat tosi hyvin.  Paistoksen kanssa maistuu vaniljakastike (tai –jäätelö) ja vahva kahvi.

 

Muru!
100g voita tai margariinia sulatettuna
1 dl sokeria
2 rkl muscovadosokeria (tai fariinisokeria)
2 dl vehnäjauhoja

Sekoita kaikki ainekset murumaiseksi seokseksi.  Kuorruta seoksella valitsemasi hedelmät tai marjat ja paista 225 asteessa n. 30 minuuttia. Annos riittää yhden uunivuoallisen kuorruttamiseen.
 

Koti Ruoka ja juoma

Keskikesän barbequepizza ja sitruuna-minttujäätee

bbqpizza.jpg

 

Mitä tehdä kun jääkaappi pullistelee näennäisesti toisiinsa sopimattomia, akuutin pilaantumisuhan alla olevia ruokatarvikkeita? Oikea vastaus on tietysti pizza, tuo italialaisten oma pyttipannu, jolla on maaginen taipumus saada mitä erilaisemmat maut sulautumaan harmonisesti toisiinsa.

Keskikesän barbequepizza on syönyt mm. espanjantuliaisena saatua chorizoa, karamelisoitua sipulia, barbequekastiketta ja sinihomejuustoa. Pizza on tietysti kesäruoaksi tuhtia kamaa, mutta ainakin minulla nälkä tulee kesähelteillä vasta illansuussa, joten pizzaa hupeni tuulensuojaan aikamoinen määrä ihan ennätysajassa. Tämmöiseksi jääkaapintyhjennyspizzaksi maku oli vallan mainio. Karamelisoidun sipulin ja barbequekastikkeen makeus tasapainottuu suolaisen chorizon, homejuston ja kalamataoliivien kanssa juuri sopivaksi kokonaisuudeksi.

Pizzan kaveriksi valmistin puolivahingossa mainiota sitruunan ja mintun makuista jääteetä. Oikeastaan tarkoitus oli vain hankkiutua eroon nuupahtaneesta sitruunanpuolikkaasta ja ruokosokerinjämistä, mutta yllättäen jäätee olikin juuri sopivan raikas ja makea kyytipoika suolaisenmakealle pizzalle.
 

Keskikesän barbequepizza (pellillinen)
pohjataikina:
2 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
4rkl öljyä
5 dl vehnäjauhoja

täytteet:
1 tlk chilillä maustettua tomaattimurskaa
2 rkl barbequekastiketta
karamelisoitua sipulia
n. 100g sinihomejuustoa
n. 100g chorizoviipaleita
n. 1dl kalamataoliiveja

pinnalle:
oreganoa tai pizzamaustetta
juustoraastetta

lisäksi:
barbequekastiketta
tuoreitä yrttejä

Liuota kuivahiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy sekä lopuksi jauhota. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 15 minuuttia ja taputtele sitten ohueksi pizzapohjaksi uunipellille. 

Sekoita barbequekastike tomaatimurskan sekaan ja levitä seos pizzapohjan päälle. Lisää muut täytteet ja lopuksi juustoraaste. Paista 250 asteessa n. 20 minuuttia. Jaa pizza annospaloiksi ja tarjoile barbequekastikkeella ja tuoreilla yrteillä koristeltuna.

bbqpizza_jaatee.jpg

 

Karamelisoitu sipuli
2 isoa sipulia
2 tl öljyä
2 rkl balsamicosiirappia
2 rkl ruokosokeria

Silppua sipulit rouheaksi silpuksi. Kuullota sipuleita öljyssä niin että ne hieman pehmenevät. Lisää balsamicosiirappi ja ruokosokeri. Hauduta sipuleita n. puoli tuntia miedolla lämmöllä.
 

Sitruunan ja mintun makuinen jäätee
1 l vettä
2-3 teepussia (mustaa teetä, mielellään sitruunalla maustettua)
1 sitruuna 
kourallinen tuoretta minttua
½ -1 dl ruokosokeria

Kiehauta vesi ja laita teepussit hautumaan veteen. Lisää sitruunankuorisuikaleita ja silputtua minttua sekä makusi mukaan sokeria. (Itse laitoin desilitran ja juomasta tuli melko makeaa). Anna hautua 15 min. – ½ tuntia. Siivilöi ja lisää lopuksi sitruunasta puristettu mehu. Jäähdytä kylmäksi jääkaapissa. 

Koti Ruoka ja juoma