Reilun kaupan viinitasting

reilun_kaupan_viinitasting.jpg

Taannoinen osallistumiseni Reilu kauppa ry:n järjestämään valokuvakilpailuun palkittiin osallistumisella reilun kaupan viinitastingiin.

Illan aikana tutustuimme eteläafrikkalaisen Thandin reilun kaupan viineihin. Thandin Estates -tiloilta tulevia viinejä ja Thandin toimintaa esitteli osuuskunnan toimitusjohtaja Vernon Henn.  

viinitasting.jpg

Maistelimme illan aikana neljää eri viiniä. Itse löysin näistä kaksi selvää suosikkia. Ja opin samalla pari itselleni uutta asiaa.

Thandi Sparkling Wine Shiraz Rosé Sec on ihastuttavan marjainen ja raikas kuohuviini, joka sopii hyvin viilennettynä mainiosti kesäiseksi seurustelujuomaksi. Aion ehdottomasti kokeilla sitä myös ruokajuomana jonkin tulisen aterian kanssa, kuten tilaisuudessa opastettiin. (Heti tuon lauseen kirjoitettuani alkoi muuten tehdä mieli thai-ruokaa… ja kuohuviiniä).

En ole kovinkaan suuri valkoviinien ystävä, mutta Thandi Chardonnay Chenin Blanc yllätti positiivisesti. Viini on kevyt mutta kuitenkin maultaan pyöreä ja täyteläinen, jopa voimainen. Tämä on kuulemma Chardonnay-rypäleelle ominaista. Pitääpä muistaa jatkossa. Alkon sivuilla sanovat tätä viiniä ”omenaiseksi,” minä olin kirjoittanut muistiinpanoihini ”päärynäinen.” Ainoa miinuspuoli tässä muuten mainiossa viinissä on pakkauskoko: sitä on saatavilla ainoastaan kolmen litran hanapakkauksessa. No, ehkä kesän mittaan tulee eteen tekosyitä puistofestareita, piknikkejä ja saariretkiä, joilla kolmen litran valkkaritonkka on vähän niinkuin välttämättömyys

viinitasting_2.jpg

Lisäksi pääsimme illan aikana maistamaan Thandi Sauvignon Blanc ja Thandi Shiraz Cabernet Sauvignon -viinejä. Kelpo juomia kumpikin, mutta aivan samanlaista vaikutusta ne eivät tehneet, kuin kaksi ensin mainittua. Shiraz Cabernet Sauvignon kuulemma toimisi grilliruoan kaverina ja Sauvignon Blancin eduksi on laskettava kätsä 37,5 cl:n muovipullo. Kesäjuomiahan nämä!

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Vastuullisuus

Mustikkainen saaristolaisleipä

saaristolaisleipa.jpg

Itse tehty saaristolaisleipä on ihanaa. Tällä kertaa lisäsin luottoreseptiin mustikkaa ja pellavaa, ja pitihän se arvata, herkkua tuli.

Aikamoinen energiapommihan tuo saaristolaisleipä on, sitä ei käy kieltäminen. Itse hotkin kuvassa näkyvät avokadoleipäset Naisten Kympiltä palattuani ja vaikutus oli kyllä melko palauttava.
 

leipa_valmistuu.jpg

 

Mustikkainen saaristolaisleipä

1 l piimää
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä- tai ruisleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl pellavansiemenrouhetta
50 g kuivattuja mustikoita
30 g mustikkajauhetta
2 pss kuivahiivaa
3 dl siirappia
1½  rkl suolaa
n. 8dl vehnäjauhoja
pinnalle: reilu kourallinen auringonkukansiemeniä
voiteluun: 2rkl siirappia ja ½ dl vettä

Sekoita piimän joukkoon maltaat, leseet, ruisjauho ja auringonkukansiemenet. Anna seoksen seistä n. tunti, välillä sekoittaen.

Lämmitä piimäseos kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon kuivahiiva, siirappi, suola, pellavansiemenrouhe, mustikat ja mustikkajauhe. Alusta sekaan lopuksi vehnäjauhot. Taikina saa jäädä melko löysäksi.

Kaada taikina kahteen voideltuun 2 litran vetoiseen leipävuokaan ja kohota lämpimässä paikassa n. tunti.

Voitele leivät siirappiliuoksella ja ripottele päälle reippaasti auringonkukansiemeniä.  Paista 170 asteessa n. 1½ tuntia. Voitele leivät uudelleen siirappiliuoksella n. paistamisen puolivälissä. Tätä työvaihetta ei muuten voi liiaksi korostaa; uunissa paahtuneet siemenet ovat tässä herkullisessa leivässä se piste i:n päällä. Olen kokeillut myös hampunsiemenillä, nekin toimivat, sekä taikinassa että leivän päällä.

Jos ihmettelet suolan määrää reseptissä, se johtuu siitä että lisäsin makeiden mustikoiden vuoksi ½ rkl enemmän suolaa kuin tavallisesti.  Aika hurjaltahan tuo 1½ rkl kuulostaa, mutta ainakaan minun makuuni leipä ei ollut liian suolaista.

Koti Ruoka ja juoma