Tuunattu punajuurigratiini

apetitgratiini.jpg

Pääsin Hopottajat-suosittelupalvelun kautta testaamaan uusia Apetit Uunivalmiit -pakastegratiineja. Samalla haastettiin kehittelemään gratiineista uusia reseptejä.

Kasvisgratiinit sopivat sellaisinaan lisukkeiksi, mutta halusin kehitellä jotakin ruokaisampaa. Valitsin testiin Punajuurigratiinin, jossa ainakin tuoteselosteen mukaan pitäisi olla myös sinihomejuustoa. Testasin gratiinia sellaisenaan ja mielestäni homejuuston maku oli sangen olematon, joten lisäsin reseptiin riittävästi homejuustoa. Ei tämä mitään kevyttä herkkua ole, mutta sopii vaikka saunailtaan iltapalaksi. Kerrankos sitä.

Tuunattu punajuurigratiini

400 g jauhelihaa
1 pss (750 g) Apetit-punajuurigratiinia
150 g ranskankermaa
150 g sinihomejuustoa
2 rkl kapriksia
2 tl tuoretta tai kuivattua timjamia
pari rouhaisua mustapippurimyllystä

Paista jauheliha. Sekoita keskenään jäinen punajuurigratiini, paistettu jauheliha, ranskankerma ja kaprikset. Murenna joukkoon vielä puolet sinihomejuustosta ja mausta timjamilla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin. Laita seos uunivuokaan ja murenna päälle vielä loput sinihomejuustosta.  Paista 200 asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Tarjoa kylmän oluen kanssa.

Valitsin gratiinin kyytipojaksi ahvenanmaalaisen Stallhagenin panimon hunajaoluen, jonka lempeä aromi ja aavistuksenomainen makeus leikkaavat tuhtia ja rasvaista gratiinia juuri sopivalla tavalla. Hunaja tosiaan maistuu oluessa lähinnä aromina, eli mikään makea olut ei ole kuitenkaan ole kyseessä, vaan raikas lager-tyyppinen bisse pienellä twistillä. Sopii ainakin tukevien iltapalojen seuraan sekä saunajuomaksi kesämökin laiturille.

Apetit punajuurigratiini taas on kätsä tuote heille, jotka diggaavat punajuuresta, mutta eivät ehdi tai halua liata käsiään sen kuorimiseen ja käsittelyyn. 

koti ruoka-ja-juoma

Lakritsifestivaali: arvonnan voittajat

lakritsifestivaali.jpg

Kiitos kaikille arvontaan osallistuneille! Vastauksista päätellen lukijoiden suosikkeja ovat ainakin turkinpippurit ja Fazerin perinteiset salmiakit sekä lakujäätelö.

Itse tykkään eniten karkeista, joissa maistuu sekä salmiakki että lakritsi. Kotimaisista hyviä ovat esim. Pantterit sekä legendaarinen BisBis -salmiakkitäytelaku. Tykkään myös hollantilaisen Van Slooten -merkin salmiakeista. Hollannissa osataan muutenkin nämä salmiakki ja lakuhommat. Olin alkuvuodesta lomalla Amsterdamissa ja raahasin – yllätys, yllätys – ennätysmäärän lakritsi- ja salmiakkituliaisia kotiin. Toinen reissatessa mieleen jäänyt hyvä merkki on saksalainen Sallos

Suoritin arvonnan tällä kertaa ihan old school –menetelmällä ja arpaonni suosi nimimerkkejä lakritsifani, Mariamaria, LeHavre, LP ja Salmiakkipöpi, joille olen jo lähettänyt sähköpostia. Onnea voittajille ja hauskaa festaripäivää! 

lakritsiarvonta.jpg

Kuvassa on muuten Kuusankosken Lakumestan lakua, jonka ostin eilen Hakaniemen torin maalaismarkkinoilta. Sunnuntaina ostettu laku oli kuulemma valmistettu saman viikon torstaina ja se oli todella tuoretta ja hyvää… tällä pärjään varmasti lauantaihin asti.

Suosittelen muuten lämpimästi noita Hakaniemen torin maalaismarkkinoita kaikille Helsingissä asuville. Tapahtuma järjestetään aina joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina, satoi tai paistoi. Tarjolla on niin kotimaisia kuin ulkomaisiakin erikoisherkkuja, perinteisistä kalakukoista ja karjalanpiirakoista italialaisiin juustoihin, ranskalaisiin crepes-lettuihin, espanjalaisiin churro-munkkeihin ja thaimaalaisiin kevätkääryleisiin.  

Yhteistyössä: Lakritsifestivaali

kulttuuri suosittelen ruoka-ja-juoma