Tuunattu punajuurigratiini
Pääsin Hopottajat-suosittelupalvelun kautta testaamaan uusia Apetit Uunivalmiit -pakastegratiineja. Samalla haastettiin kehittelemään gratiineista uusia reseptejä.
Kasvisgratiinit sopivat sellaisinaan lisukkeiksi, mutta halusin kehitellä jotakin ruokaisampaa. Valitsin testiin Punajuurigratiinin, jossa ainakin tuoteselosteen mukaan pitäisi olla myös sinihomejuustoa. Testasin gratiinia sellaisenaan ja mielestäni homejuuston maku oli sangen olematon, joten lisäsin reseptiin riittävästi homejuustoa. Ei tämä mitään kevyttä herkkua ole, mutta sopii vaikka saunailtaan iltapalaksi. Kerrankos sitä.
Tuunattu punajuurigratiini
400 g jauhelihaa
1 pss (750 g) Apetit-punajuurigratiinia
150 g ranskankermaa
150 g sinihomejuustoa
2 rkl kapriksia
2 tl tuoretta tai kuivattua timjamia
pari rouhaisua mustapippurimyllystä
Paista jauheliha. Sekoita keskenään jäinen punajuurigratiini, paistettu jauheliha, ranskankerma ja kaprikset. Murenna joukkoon vielä puolet sinihomejuustosta ja mausta timjamilla ja mustapippurilla. Sekoita hyvin. Laita seos uunivuokaan ja murenna päälle vielä loput sinihomejuustosta. Paista 200 asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Tarjoa kylmän oluen kanssa.
Valitsin gratiinin kyytipojaksi ahvenanmaalaisen Stallhagenin panimon hunajaoluen, jonka lempeä aromi ja aavistuksenomainen makeus leikkaavat tuhtia ja rasvaista gratiinia juuri sopivalla tavalla. Hunaja tosiaan maistuu oluessa lähinnä aromina, eli mikään makea olut ei ole kuitenkaan ole kyseessä, vaan raikas lager-tyyppinen bisse pienellä twistillä. Sopii ainakin tukevien iltapalojen seuraan sekä saunajuomaksi kesämökin laiturille.
Apetit punajuurigratiini taas on kätsä tuote heille, jotka diggaavat punajuuresta, mutta eivät ehdi tai halua liata käsiään sen kuorimiseen ja käsittelyyn.