Streat Helsinki TALKS, Gastro Helsinki 2014 & ViiniExpo
Perjantaina vietin pitkän mutta antoisan päivän messukeskuksessa. Ensin oli ohjelmassa Streat Helsinki TALKS -katuruokakonferenssi, seuraavana Gastro Helsinki 2014 ja illan päätteeksi vielä ViiniExpo.
Kaikkien aikojen ensimmäinen Streat Helsinki –katuruokafestivaali valtasi Helsingin kuluneena viikonloppuna. Perjantaina tapahtuma avattiin Streat Helsinki TALKS -katuruokakonferenssilla, jonne oli saatu vieraaksi toinen toistaan mielenkiintoisempia, inspiroivia ja asialleen omistautuneita katuruoka-ammattilaisia ympäri maailmaa. Kaikkien puhujien luennoista tehtiin älyttömän hienot livemuistiinpanot, jotka voi käydä katsomassa tapahtuman facebook-sivulta.
Puheiden lomassa saatiin maistella myös katuruokaa. Kuvassa Bini’s Kitchenin (San Francisco) momoja, Tortilla Housen possutäyteinen taco sekä Street Gastron Chili Dog. Todella herkullisia kaikki. Juomat tarjosi Nokian Panimo, jonka Keisari 66 American Pale Ale onkin yksi suosikkioluistani ruokakaupan hyllyllä.
Katuruokakulttuurin tulevaisuus näyttää hyvältä. Vaikka ruokakulttuurit ja katuruoan myyntiä säätelevät käytännöt vaihtelevat eri puolilla maailmaa, katuruokaskenessä on nyt tekemisen meininki, joka on monin paikoin tempaamassa mukaansa myös julkista tilaa hallinnoivat virastot ja päättäjät, jotka ovat kieltämisen ja byrokratian sijaan alkaneet pohtia, miten katuruokakulttuurin edellytyksiä voitaisiin parantaa, niin että kaikki osapuolet hyötyisivät uudesta kaupunkikulttuurista. Iso vastuu on tässä tietenkin myös meillä asiakkailla. Laitetaan siis roskat roskikseen ja käyttäydytään muutenkin nätisti ruokakojujen liepeillä. Näytetään että ME olemme valmiit uudenlaiselle katuruokakulttuurille.
Itse muistan aurinkoisen sunnuntaipäivän viime kesältä, jolloin kävelykaduksi muuttuneen Vaasankadun valtasivat yhtä aikaa katukirppis ja ravintolapäivä. Fiilis oli miltei epätodellinen ja oli vaikea uskoa olevansa koti-Helsingissä, eikä esimerkiksi Berliinissä tai Lontoossa. Toivon koko sydämestäni että sama meininki jatkuu ensi kesänä ja että Helsinkiin saataisiin aktiivista katutapahtumameininkiä myös ympärivuotisesti. Kun tapahtumia on nykyiseen tapaan harvakseltaan, ne houkuttelevat kerralla niin suuria kävijämääriä, että heikompaa alkaa jo ahdistaa. Kuten tuhannet muutkin, piipahdin lauantaina kauppatorilla Streat Helsinki EATS -kojuja tutkimassa, mutta valitettavasti jonot olivat niin pitkiä, että en ehtinyt jonottelemaan herkkuja. Uskon ja toivon, että tilaisuuksia tulee vielä lisää.
Gastro Helsinki on hotelli-, ravintola- ja catering-alan suurin ammattilaistapahtuma Suomessa, jonka teemana tänä vuonna olivat lähiruoka ja Street Food. Paikalla oli tietenkin messuhallin täydeltä massiivisia suurtalouslaitteita, loputon liuta TV:stä tuttuja kokkeja sekä ehtymätön määrä puolivalmisteita ja niistä valmistettuja herkkuja. Erikoisimmat bongaukset olivat tällä kertaa Tamperelaisen Minettin donitsijäätelö sekä mustat luomuporkkanat, joita luulin ensin täytelakuiksi ja jotka ovat raakana sisältä oransseja mutta muuttuvat kuulemma keitettäessä täysin mustiksi. Maistuivat toki ihan tavalliselle porkkanalle. Donitsijädeä en maistanut mutta saman kiskan popcorn-jäätelö oli ihan taivaallista.
ViiniExpoon saavuttuani olin jo hieman uupunut, mutta Aperol Spritz virvoitti nopeasti. Hauskin bongaamani uutuus oli ihana inkiväärinen Ginger Grouse, Famous Grouse -viskillä maustettu inkivääriolut. Maistamistani viineistä maukkain oli Amarone della Valpolicella, joka on kylläkin niissä hinnoissa, että maukkaudestaan huolimatta taitaa jäädä minulta vastedes Alkon hyllyyn. Oikein oivallista oli myös Tampereen Viinitukun osastolla maistamani roseesampanja Champagne Devaux le Rose D. Tätä herkkua saa tällä hetkellä ainoastaan ravintoloista ja veikkaanpa että ei ole ihan halpaa tämäkään. Viinimessujen paras puoli onkin se, että voit pikkurahalla ostaa maistiaisia juomista, joita ei niiden hinnan vuoksi oikein viitsi sokkona ostaa.