Viininlehtikääryleet mustaherukanlehdistä
Minulla on paha tapa aika usein uhota – joko itsekseni tai ääneen, että milloin mikäkin asia ”ois ihan helppo tehdä itekin.” Viimeksi näin kävi kesälomareissulla arabialaisessa ravintolassa, kun maistelimme meze-lautaseen kuuluvia mahtavia viininlehtikääryleitä.
Kun sammakko oli kerran päästetty suusta, piti ryhtyä sanoista tekoihin. Aikamoista piiperrystähän tämä(kin) oli, mutta lopputulos oli niin herkullinen, että näitä tulee varmasti tehtyä toistekin. Jo pelkkä täyte oli niin hyvää että olisi tehnyt mieli pistellä koko kattilallinen parempiin suihin ennen kuin ensimmäistäkään käärylettä oli rullattu. Valmiista kääryleistä nyt puhumattakaan.
Resepti on peräisin muutaman vuoden takaisesta Kodin Kuvalehdestä, mutta vaihdoin viininlehdet mustaherukkapensaan lehtiin ja kuivatun mintun tuoreeseen, sekä lisäsin hieman käytetyn veden määrää. Herukkapensaan lehdistä ja tuoreesta mintusta tulee kääryleisiin aivan uskomattoman hyvä maku, joten kannattaa ryhtyä toimeen nyt, kun puskissa vielä on lehtiä ja yrtit ovat kukkeimmillaan. Säilötyistä viininlehdistä valmistettua versiota voi kokeilla sitten syksymmällä.
Mustaherukkapensaan lehdet muuten kestävät kuljetusta ja säilytystä hyvin, joten niitä kannattaa hamstrata, kun sattuu olemaan pensaan lähellä. Omani matkasivat maanantaina nelisensataa kilometriä, viettivät sitten viikon jääkaapissa tiiviisti mutta ilmavasti pakattuna ja olivat lauantaina aivan käyttökelpoisia.
Mustaherukanlehtikääryleet (n. 50 kpl)
n. 50 kpl mahdollisimman isoja mustaherukkapensaan lehtiä
Täyte:
2 isoa sipulia
1 pss (75-100g) pinjansiemeniä
1 dl silputtua tuoretta tilliä
1 dl silputtua tuoretta minttua
2 dl puuroriisiä
2-3 dl vettä
½ sitruunan mehu
¾ dl oliiviöljyä
pari rouhaisia mustapippurimyllystä
ripaus suolaa maun mukaan
Haudutusliemi:
2 dl vettä
½ sitruunan mehu
¾ dl oliiviöljyä
ripaus suolaa
Ryöppää mustaherukanlehtiä pari minuuttia kiehuvassa vedessä. Lehdistä irtoaa veteen mukavasti makua, joten älä missään nimessä heitä keitinvettä mäkeen, vaan hyödynnä se täytteessä ja haudutusliemessä.
Kuullota hienoksi silputtua sipulia oliiviöljyssä. Lisää pinjansiemenet, yrtit ja riisi. Kuullota vielä hetki. Lisää 2 dl vettä, oliiviöljy ja sitruunamehu. Mausta suolalla ja pippurilla ja hauduta miedolla lämmöllä kunne riisi on melkein kypsää. Täytteen on tarkoitus olla paksuhkoa ja puuromaista, mutta haudutuksen aikana voi tarvittaessa lisätä vähän vettä.
Jäähdytä täyte. Aseta sitten herukanlehdet yksi kerrallaan työalustalle kanta itseesi päin, alapuoli ylöspäin. Laita reilu teelusikallinen täytettä lehden alareunaan. Kääri kerran ympäri, taita reunat ja rullaa kääryle napakaksi rullaksi. Älä tee kuitenkaan liian tiukkaa kääröä, sillä riisi laajenee uunissa vielä vähäsen.
Rullailu on homman haastavin ja aikaa vievin osuus. Mitä isompia herukanlehdet ovat, sen helpompi niitä on käsitellä. Itselläni oli melko pieniä, ja niiden saaminen rullalle oli hitusen työlästä. Kypsennyttyään kääryleet kylläkin pitävät muotonsa nätisti, joten jos saat kääryleen ehjänä kypsennysastiaan, olet voiton puolella. Älä kuitenkaan asettele rullia ihan vieri viereen, sillä ne tarttuvat kypsennyksen aikana toisiinsa.
Lado valmiit kääryleet öljyttyyn uunivuokaan. Kaada päälle haudutusliemi, peitä vuoka foliolla ja paista n. 175 asteisessa uunissa reilu tunti.