Yksiön ruokaisa Sesam-possusalaatti
Yksiössä kokkailu on haasteellista, koska varsinaista keittiötä ei ole. Keittosyvennyksessä ei ole pöytätasoa, joten kaikki laskutilaa vaativat työvaiheet on ulkoistettava muihin osiin asuntoa. Silti, ruoanlaitto on yksi intohimoistani ja lempiharrastuksistani.
Tämän salaatin ideat saivat alkunsa taannoin, kun kokkailin vietnamilaisia rullia. Maut ovat siis aikalailla samanhenkisiä kuin rullissa ja niiden kastikkeessa, tästä nyt vain puuttuvat riisipaperit ja –nuudelit.
Possusalaatti (1-2 hengelle)
Marinadi:
1 rkl seesamiöljyä
1 rkl soijakastiketta
1 rkl hunajaa (tai palmusokeria)
1 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
Salaattiin:
1 porsaan ulkofileepihvi (n. 150 -200g) / per syöjä
½ syöntikypsä avokado / per syöjä
1 pieni porkkana /per syöjä
n. 25 g voimakkaan makuista salaattia / per syöjä
Salaattikastike:
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl sienikastiketta
1 rkl limemehua
1 rkl palmusokeria
½ tl kalakastiketta
Sekoita marinadin ainekset keskenään ja marinoi possupihviä huoneenlämmössä tunti-pari. Leikkaa porkkana tulitikkumaisiksi suikaleiksi ja viipaloi avokado. Sekoita salaattikastikkeen ainekset keskenään. Sekoita porkkanasuikaleista ja salaatista annoslautaselle peti, johon sekoitat puolet salaattikastikkeesta. Paista possupihviä keskilämmöllä n. 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Kääri kypsä pihvi folioon ja anna vetäytyä n. 15 min. Leikkaa pihvi ohuiksi viipaleiksi. Asettele possu- ja avokadoviipaleet kauniisti salaattipedille ja kaada päälle loput kastikkeesta. Koristele paahdetuilla seesaminsiemenillä. (Minä unohdin koristella, koska olin niin nälkäinen. Hyvää oli ilmankin.)