Tampereen muumilaakso ja Tove Jansson

Mä olen ihan hirveä muumi-fani! Pienestä pitäen muumit oli mun lemppari ohjelma telkkarista ja joka ilta luin samoja kirjoja. Vähän vanhempana oon sitten keräilly muumipyyhkeitä, mukeja ja lusikoita. Vielä ei ihan hirveetä kokoelmaa oo kasassa, mutta pikkuhiljaa.. 

Luin hetki sitten Tove Janssonin elämänkerran ja olipas muuten mielenkiintoinen kirja. Vaikka tosin, (anteeksi vaan) aika pitkäveteinen. Kirjahan ei siis täysin elämänkerta ollut, vaan käsitteli Tove Janssonin ja hänen läheisiensä kirjeenvaihtoa. Mun mielestä kauheen mielenkiintosta tietää tai kuvitella lukemansa myötä, millaista jonkun julkisuudenhahmon elämä on ollut. Ja toki kiinnostaa tietää se historia ylipäätään. Olen lukenut myös Toven muumikirjoja, jotka on noin 100 sivuisia, helppolukuisia kirjoja. Moni saattaa kuvitella, että kirjat ovat lapsille suunnattuja, mutta kyllä minä niistä ainakin sain huumoria. 

Viime viikonloppuna kävimme äitini kanssa Tampereen Muumilaaksossa. Olen käynyt siellä joskus pikkutyttönä aiemminkin, mutten siitä mitään muista. Nyt muumilaakso on siirtynyt Tampereen taidemuseon tiloihin, kun normaalisti se sijaitsee pääkirjasto Metson alakerrassa. Sinänsä harmillista, koska näyttelyalue on pienentynyt entisestään. Kiersimme muuminäyttelyn noin 25 minuutissa, pysähtyen joka teoksen luona ja lukemalla oppaasta, mikä tarina kullakin teoksella on ollut. Oivalsin myös, miksi en lapsena ollessani muistanut museosta mitään: ei lapset jaksa kiinnostua taidemuseossa kiertämisestä, jossa muumikuvatkin ovat melko vanhanaikaisia. Pääsymaksu oli aikuiselta 7€ ja opiskelijalta 3€. Kuulimme museon työntekijältä, että jatkossa noin vuonna 2017 muumilaakso siirtyisi Tamperetalon tiloihin isompine näyttelyineen. Se olisi hienoa! Luin joitakin palautteita nykyisestä näyttelystä, jossa turistit olivat lähinnä negatiiviseen sävyyn kommentoineet taideteoksien vähäisyyttä. Enkä sinänsä ihmettele, en minäkään olisi tykännyt jos matkustaisin pitkän matkan takia muumitaidemuseoon, jonka sitten 25 minuutissa jo olisin kiertänyt. 

CIMG0168.JPG

CIMG0170.JPG

Mukaan tarttui vielä museokaupasta muumien juliste, jossa on kaikki hahmot esiteltyinä. Ja tietysti jääkaappimagneetti – me kun niitä kerätään, aina muistoksi joka paikasta. 

CIMG0174.JPG

 

Lopuksi täytyy kyllä sanoa, että pikkulapsia en itse tähän museoon toisi, sillä he eivät saa tästä näyttelystä paljoakaan irti. Kauempana asuville vielä vinkki: jos olette tulossa Tampereen muumilaaksoon, keksikää myös muita aktiviteettejä päivän ajaksi.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *